Vb döntő: Taktikai előzetes


CSAPATHÍREK 

Argentína számára nagy pozitívum, hogy Sergio Aguero újra játszik és a hollandok ellen beállva úgy tűnt, hogy nagyon is megvan a helye a csapatban. Ugyanakkor elég valószínű, hogy Ezequiel Lavezzi kap majd helyet a kezdőben. Emellett úgy tűnik, hogy Angel Di Maria fölépült a sérüléséből - legalábbis edzett már a héten, viszont nagy meglepetés lenne, ha akár csereként is szóhoz jutna a döntőben.

A németeknél nincs sérülés és Joachim Löw várhatóan ugyanazt a kezdőcsapatot küldi majd pályára, mint a Brazília ellen elődöntőben.

MEGÁLLÍTANI A NÉMET HENGERT 

Németország megállíthatatlannak tűnt a Brazília elleni negyeddöntőben, de az argentin középpályán már nem fognak úgy áthatolni, mint kés a vajon. Javier Mascherano nagyszerűen futballozik ezen a vb-n, plusz az a szervezettség ami Argentínát jellemzi, azt vetíti előre, hogy a német játékosoknak korántsem lesz fizikailag annyi helye a pályán, mint Brazília ellen volt. Így ugyanazzal a kérdéssel találjuk magunkat szemben, mint négy évvel ezelőtt: a németek kiválóan kontráznak, de vajon tudnak-e majd kezdeményezően játszani egy mélyen védekező csapat ellen úgy, hogy nem hagynak hátul üres területeket.

MEGÁLLÍTANI MESSIT

A németek problémája nyilvánvaló. Bár franciák elleni győztes negyeddöntőben újra megteremtették az egyensúlyt a középpálya közepén a Sami Khedira-Bastian Schweinsteiger duó segítségével, de a brazilok ellen erre nem is volt olyan nagy szükség.  Sőt, a franciák ellen se nagyon kellett ennek a két jákosnak megizzadnia, hiszen a németek korán megszerezték a vezetést egy rögzített szituációt követően, majd vissza is vehettek a tempóból és nem volt arra szükség, hogy ezt a két játékost igazán bevonják a játékba.

Még mindig nem tudni, hogy vajon megoldódtak-e azok a védekezésben meglévő problémák, melyek végig jelen voltak a selejtezők során, illetve a németek első négy világbajnoki meccsén. Nem is lehetne jobb kihívást találni a Németország számára, mint Lionel Messi, aki amolyan csendes gyilkosként játszott eddig a vb-n, a legkisebb lehetőséget is kihasználva arra, hogy kezében tarthassa a világbajnoki serleget.

Az elődöntőben a hollandok semlegesíteni tudták Messit - Nigel De Jong kiválóan oldotta meg a feladatot, amíg pályán volt, és időről-időre Ron Vlaar is följebb lépett a hátsó hármasból, hogy besegítsen plusz Georgino Wijnaldum is ott volt, ha kelett. Németország alapvetően négy védővel játszik, és nincsen arra lehetőségük, hogy hasonló szisztémával vegyék le a pályáról Messit. Plusz Khedirának és Schweinsteigernek nem lesz alkalma olyan agresszív játékra Messivel szemben, mint Brazília ellen tették.

AZ ARGENTIN HÁTVÉDEK

Brazília ellen Thomas Müller akkor került Marcelo mögé, amikor csak akart. Most sokkal kevesebb lehetősége lesz erre Marcos Rojoval szemben, aki előzetesen ugyan az argentin válogatott leggyengébb láncszemének tűnt - de erre derekasan rácáfolt. Rojo nem fog annyit fellépni a támadásokkal, mint Marcelo tette, inkább hátul marad majd. Viszont a másik szélen, Pablo Zabaleta segíteni fog a támadásokban, plusz terhet róva ezzel Mesut Özilre.

AZ UTOLSÓ LEHETŐSÉG

A mostani német csapatból tizenegy, míg az argentinból nyolc játékos lépett pályára négy éve a dél-afrikai negyeddöntőben, ahol Németország 4-0-ra kivégezte Argentínát. Ugyanakkor mostani argentin válogatott merőben más, mint a négy évvel ezelőtti: sokkal jobban szervezett és kevésbé nyitott.

A németek játéka is sokat fejlődött, és sokkal kevésbé függ sikerességük a kontráik hatékonyságától, de az argentinok előrlépése sokkal nagyobb. "Kemény menet volt, különösen a vb után, ahol ugyan jól játszottunk de azon a napon (a negyeddöntőben) semmi nem jött össze" - nyilatkozta a csapat kapusa Sergio Romero - "A kapufa, a helyzetek... De eltelt négy év és reméljük, hogy jobban játszunk majd, mint tettük azt azon a napon. Sokat fejlődtünk. Már az első meccsünktől kezdve szembesülünk a kritikákkal de a csapat megváltozott és mindenki kiteszi a pályán a lelkét, a játékosok kész lennének ölni egymásért." 

ÍTÉLET

Az elődöntőben aratott fölényes győzelem után érthetően a németek számítanak favoritnak és ha sikerül korán megszerezniük a vezetést, akkor gond nélkül megnyerhetik meccset, átadva Argentínának a kezdeményező szerepet. Viszont ha ez nem jön össze, akkor könnyen frusztráltak lehetnek majd ettől, és igen könnyű egy olyan forgatókönyvet elképzelni, melyben Argentína talál egy gólt. Főleg annak tudatában, hogy Gonzalo Higuain és Lavezzi kezd igazán formába lendülni.

Így aztán meglehetősen lehetségesnek tűnik az a verzió, hogy Argentína egy félidei döntetlen után még a rendes játékidőben megnyeri a döntőt 7.50.

Fogadj most a világbajnoki döntőre!