US Open: Új bajnokot avatnak a nőknél


Madison Keys–Sloane Stephens
A nőknél mindenképpen új bajnokot avatnak, ugyanis nagy meglepetésre az amerikai Madison Keys és honfitársa, Sloane Stephens jutott a US Open döntőjébe.

A világranglistás helyezés nem tükrözi hűen az erőviszonyokat, ugyanis Keys hiába áll a 16., míg Stephens a 83. helyen, utóbbi közel egyéves kényszerpihenőt követően csak Wimbledonban tért vissza. Sokkal inkább az a kérdés, melyikük képes elviselni azt a nyomást, amely pályafutásuk lehetősége nyomán nehezedik rájuk. A két játékos első Grand Slam-döntőjében szerepelhet, korábban a 22 éves Keys számára az elődöntő volt a csúcs a 2015-ös Australian Openen, míg a 24 esztendős Stephens 2013-ban jutott a legjobb négy közé szintén Melbourne-ben.

Stephens például kifejezetten erős mentálisan, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy eddigi négy WTA-döntőjét egyaránt megnyerte, továbbá nem kiemeltként jóval nehezebb útja volt a New York-i fináléba, többek között Venus Williamst, Sevastovát, Görgest, Cibulkovát és Vincit kellett felülmúlnia. Keys ezzel szemben 3-3-as mérleggel rendelkezik WTA-tornák döntőjében, igaz ő a stanfordi trófea elhódításával melegített a US Openre.

A két játékos eddig egyetlen egyszer találkozott egymással, a 2015-ös miami tornán Stephens könnyedén, 6:4, 6:2-re verte riválisát.

Tipp: Sloane Stephens 2.80


Rafael Nadal–Kevin Anderson
A férfiak döntője ennél sokkal egyértelműbb küzdelmet ígér, ugyanis a spanyol Rafael Nadal 2010 és 2013 után harmadszor győzhet a US Openen, összességében pedig 16. Grand Slam-diadalát arathatja. Ezzel szemben a dél-afrikai Kevin Anderson már a legjobb négy között is első bálozó volt a Grand Slam-tornákat tekintve.

A világelső Nadal és a rangsorban 32. Anderson eddig négyszer csapott össze, utóbbi pedig ezeken a meccseken mindössze egyetlen játszmát tudott nyerni, akkor a salakkirály végül egy meccslabdát hárítva tudott fordítani. Idén Barcelonában adtak randevút egymásnak, Nadal pedig alig több másfél óra alatt lépett tovább a nyolcaddötőből.

Az sem fest jól a 31 éves Anderson számára, hogy eddigi 12 ATP-döntőjéből mindössze hármat tudott megnyerni, legutóbbi diadalát pedig több mint két éve aratta. Nadal viszont csak a Grand Slam-finálékon 15-7-es mérleggel rendelkezik.

Az egyetlen, amiben hasonlóak, hogy mindketten összesen három játszmát vesztettek a döntőbe vezető hatmeccses sorozat során.

Tipp: Rafael Nadal 3-0 1.86