Indian Wells: Az év első ATP 1000-es tornája


Az ausztrál nyílt teniszbajnokság óta csak kisebb 500-as és 250-es tornákat rendeztek, de február után egy igazán eseménydús március vár a teniszrajongókra. Észak-Amerika két 1000-es tornának is otthont ad kemény borításon, előbb Indian Wells, majd két múlva Miami lesz a házigazda.

A tíz legjobb teniszező közül mindössze David Ferrer fog hiányozni, így négy teniszező is esélyt kapott arra, hogy a világranglista negyedik helyére ugorjon. A spanyol pontszáma biztosan csökkeni fog, szerencséjére tavaly csak a második körig jutott, így a pontkiesése nem lesz jelentős. Tomas Berdych tavaly elődöntőt játszott, így neki bravúr kellene ahhoz, hogy előrébb ugorjon, akárcsak Juan Martin del Potro-nak, aki szintén a legjobb négy között vérzett el. Ebből a szempontból a torna nyertesei Roger Federer és Andy Murray lehetnek, hiszen minden esélyük megvan arra, hogy a pontok megvédésén felül még gyűjtsenek is valamennyit. Ehhez elődöntőt kellene játszani, bár ha a sorsolást megnézzük, akkor az oda vezető út elég rögös.

A felső ág ígérkezik nehezebbnek, a két svájci mindenkinek fejtörést fog okozni, Murray is itt tanyázik, illetve a világranglista első helyezettje, a címvédő Rafael Nadal is. Ideális esetben ők jutnak majd a legjobb nyolc közé, de Monfils, Haas és Raonic könnyen bekavarhatnak. Az időjárás 28 fok körül lesz a héten, szóval ez nem lehet tényező, főleg hogy a kemény borítás a gyors szerváknak kedvez, illetve itt elegendő a két nyert szett is. Wawrinka számára adott az esély, hogy növelje pontszámait a harmadik helyen, tavaly a negyedik kanyarban búcsúztatta Federer, előbb-utóbb ismét szembe találhatja magát olimpiai páros párjával.

Az alsó térfél jóval könnyebbnek tűnik, melynek a szerb Novak Djokovic lehet a haszonélvezője. Ha a papírforma érvényesül, akkor a már említett argentin és cseh teniszező mellett még két francia várható a negyedöntőkbe, Gasquet és Tsonga kellemetlen ellenfelek mindenki számára.

Érdemes lehet arra fogadni, hogy Djoko (@ 2.60) vagy Nadal (@ 3.00) nyer a végén, ha az egyikük győzelme bejön, akkor a mérleg tuti plusszos lesz. Aki szereti a meglepetéseket az tegyen a viszonylag könnyű ággal rendelkező Tomas Bredychre (@ 12.00) vagy Juan Martin del Potro-ra (@ 40.00), hiszen tavaly mindketten a lejobb négyig eljutottak. Sokak kedvence Roger Federer jó formát mutat, a dubai tornagyőzelmet is megszerezte, végső sikere jelentős nyereménnyel kecsegtet (@ 7.50). 500-as tornát nyert még idén a már említett underdog cseh teniszező, illetve Igor Dimitrov (@ 50.00) Acapulco-ban. Természetesen Rafa sikere Rio de Janeiro-ban is ezt a kategóriát képviseli, de a brazil város tornáját salakon játszották, így azt most nem tekintjük mérvadónak.

Az elmúlt 10 évben négyszer nyert Federer, háromszor Rafa, kétszer Djokovic, egyedül a 2010-es Ivan Ljubicic győzelem lóg ki a sorból, de nagy általánosságban egy-egy meglepetés amerikai ember mindig odakeveredik a döntőbe. Most nincs olyan hazai nagyágyú, mint anno volt Roddick, Blake vagy Fish, de Isner már járt döntőben itt (@ 100.00).

Természetesen a nők is szóhoz jutnak az amerikai városban, de szeszélyes természetük miatt a long-term fogadások hordoznak veszélyt magukban. A világelső Serena nem indul, így az Austalian Open győztese, Na Li (@ 4.50) az első kiemelt, míg vele ellentétes oldalon a lengyel Agnieszka Radwanska helyezkedik el (@ 9.00). A kínai lány döntőbe jutására az egyik legnagyobb veszélyt a korábbi világranglista első Ana Ivanovic jelenti (@ 20.00), de a Kreber-Sharapova-Kvitova trió is ezen az ágon szeretne minél tovább jutni. Az tabella alsó fele sem leányálom, Wozniacki, Jankovic, Azarenka mind-mind esélyesek a végső győzelemre, közülük Azarenka a favorit (@ 3.50).

Aki igazán nagy meglepetésre szeretne fogadni, annak a kifejezetten tehetséges, hazai pályán induló Sloan Stephens végső győzelmére érdemes figyelnie. Ez azért is lenne bravúr, mert utoljára 2004-ben jutott hazai hölgy a döntőbe, Lindsay Davenport sorozatban háromszor is vereséget szenvedett valamelyik belga hölgytől.