French Open - Újra Nadal?


Férfiak

A spanyol klasszis az utóbbi 9 évben nyolcszor emelhette a magasba a Muskétások Trófeáját, pusztán egyetlen alkalommal ütötte el a döntőtől - még 2009-ben - a kétszeres ezüstérmes Söderling Nadalt. Bár a svéd teniszező 2011-es sérülése óta inaktív, így is akadnak kihívói Rafa-nak. A legnagyobb a szerb Novak Djokovic, aki egyedül a salakos Grand Slamet nem abszolválta még, sőt döntőt is csak egyetlen alkalommal játszott itt. Ami mégis optimizmusra adhat okot a szerb számára, hogy a Rómában rendezett salakos ATP 1000-es tornán Djoko legyőzte Nadalt a döntőben. Az olasz fővárosban Nadal eddig hétszer nyert, de Nole 4-6, 6-3, 6-3 arányú győzelme már a szerbnek is a harmadik diadalt jelentette. Előtte Madrid vörös murváján is Nadal nyert, igaz ő hazai versenyén hagyományosan gyengébben szerepel, mint a többi salakos tornán (persze ez relatív, hiszen három győzelem mellett két ezüstöt szerzett az utóbbi hat évben).

A harmadik idei, már lejátszott nagy salakos tornát Monte Carloban rendezték, ott kisebb meglepetésre svájci döntőt rendeztek, Wawrinka és Federer most is Nadal legfőbb kihívói lehettek volna, ha óriási meglepetésre nem búcsúzik Stan az első körben a küzdelmektől. Az alpesi ország két teniszezője jelenleg a világranglista harmadik és negyedik helyén állnak, mögöttük szorosan a tavalyi finálé másik résztvevője, David Ferrer helyezkedik el.

A spanyol házidöntő most nem fog megismétlődni, hiszen mindkét teniszező a felső ágon található, a legjobb nyolc között futhatnak össze a papírforma szerint. Szintén ezen az ágon volt található Wawrinka, de kiesésével gyakorlatilag Andy Murray előtt nyílt meg az elődöntőig vezető út. A brit teniszező ugyan nem egy salakmenő, de 2011-ben már játszott itt a legjobb négy között.

Az alsó ágon elvileg a Tomas Berdych - Roger Federer negyeddöntő győztese a Raonic-Djokovic páros győztesével találhatja szembe magát, de nem szabad elfeledkezni a hazai pályán szereplő teniszezőkről sem. Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga, Gael Monfils és Gilles Simon mind a legjobb harminc mezőnyének tagjai. Gasquet az utóbbi három évben a negyedik körig menetelt, ez a legjobb helyezése Simon-nak is, míg Monfils és Tsonga egyszer-egyszer már elődöntőzött.

Aki merészebb tippekre vágyik érdemes a spanyol kontingens tagjaira fogadni, Robredo, Almagro, Verdasco, Feliciano Lopez és Garcia-Lopez mind-mind jó eséllyel lépnek pályára a három nyert szettig tartó salakos mérkőzéseken. A TOP10-ből még érdemes megemlíteni a japán Kei Nishikorit, aki a Barcelonában rendezett 500-as salakos versenyen nyert április végén, de Wawrinka mellett ő volt az első kör legnagyobb kiesője.

Hölgyek

A női mezőnyre egyáltalán nem jellemző az olyan jellegű dominancia, mint a férfiaknál. A legutóbbi címvédésre még Justine Henin volt képes, ő 2003 és 2007 között négy alkalommal nyerte meg a French Open küzdelmeit. Az utóbbi két évben döntőt játszott az orosz Maria Sharapova, tavaly Serena Williams ellen maradt alul 6-4, 6-4 arányban. Mind Sharapova, mind Williams jó formában érkezik a francia salakra, hiszen egyikük a madridi, másikuk a római viadalt nyerte meg májusban. Az orosz szépség mellett a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Na Li a legfőbb esélyes arra, hogy megszerezze a fődíjat, de a világranglista TOP10 helyezettje közül bárki eljuthat a fináléig.

Fogadj a French Open mérkőzeseire Itt!