Australian Open: Elrajtol az év első Grand Slam-tornája


FÉRFIAK

Január 16-án kezdetét veszi a 105. Australian Open, amelynek ezúttal is Melbourne lesz a házigazdája. Az elmúlt évtized legendáinak nagyon nehéz dolga lesz, ha döntőbe szeretnének jutni, hiszen különböző okok miatt visszacsúsztak a világranglistán.

Roger Federer még 2016 júliusában jelentette be, hogy az év hátralévő részében nem indul egyetlen tornán sem, mert az év eleji térdműtéte hosszabb rehabilitációt igényel. Mivel gyakorlatilag a második félévben nem lépett pályára a svájci legenda, így visszacsúszott a világranglistán, Ausztráliában a 17. kiemelt lesz. A sorsolás nem kedvezett a Federernek, ha el akar jutni a döntőbe, akkor az addig vezető úton négy top 10-es játékost kell megverjen. A korábbi világelső ágán szerepel Tomas Berdych, Kei Nishikori, majd a negyeddöntőben nézhet farkasszemet a világelső Andy Murrayvel. A legjobb négy között a negyedik kiemelt honfitársa, Stan Wawrinka jöhet, és akkor már „csak” a döntő van hátra.

Roger Federer korábban négyszer nyert Ausztráliában, most bravúr kell ahhoz, hogy a legjobb négybe jusson.

Tipp: Federer 1-4. helyen végez @ 4.50

A győzelemre a legnagyobb esélye nem az első helyen kiemelt és világranglista-vezető Andy Murraynek van, hanem a szerb Novak Djokovicsnak. Ennek az az oka, hogy a skót versenyző bár remek formában, és korábban már ötször is eljutott a döntőig, de ott mindig vereséget szenvedett. Az öt alkalomból négyszer Djokovics állította meg, míg egyszer Federer.

Tipp: Végső győztes – Djokovics @ 2.50

A szerb teniszező igazi specialistának számít, a legutóbbi hat ausztrál tornán csak egyszer kapott ki, a 2014-ben ihletett formában játszó Wawrinka győzte le egy heroikus ötszettes mérkőzésen. Érdemes megemlíteni, hogy az első forduló legérdekesebb összecsapása a Djokovics-Verdasco meccs lesz. Bár az örökmérleg 9-4-re kedvez a szerbnek, a januári Qatar Openen csak kínlódva, öt meccslabdát hárítva tudott nyerni a spanyol ellen.

Tipp: Verdasco-Djokovics - Szettek száma 3,5 felett @ 2.48

Andy Murraynek papíron könnyű dolga lesz, az ukrán Ilja Marcsenko (világranglista 93. hely) ellen mutatkozik be, míg a kilencedik favoritnak tartott Rafael Nadal a német Florian Mayerrel (világranglista 49. hely) mérkőzik meg a nyitókörben.

Tipp: Murray- Marchenko - Fogadás szettre – 3-0 @ 1.18

HÖLGYEK

Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is az a helyzet, hogy nem a világranglista első helyén álló teniszező számít a torna legnagyobb esélyesének. Angelique Kerber ugyan tavaly óriási meglepetésre megnyerte az Australian Opent, a legnagyobb favorit mégis a hatsoros győztes Serena Williams.

Tipp: Serena Williams – Végső győztes @ 3.75

A két teniszező közötti mérleg 6-2 az amerikai klasszis javára, akinek ráadásul nem is nehéz a sorsolása. A magyar szurkolók persze örülnének, ha Serenát Babos Tímea ütné el a trófeától a harmadik körben, de erre kevés az esély. A 25. helyen kiemelt magyar játékos az első körben az amerikai Nicole Gibbs ellen lép pályára, ellenfele a világranglista 92. helyén áll. Óriási öröm lenne, ha Babos siekresen venné az első akadályt.

Tipp: Babos Tímea @ 1.44

Bár brit színekben indul a magyar származású Konta Johanna, sokan a torna egyik titkos favoritjának tartják. Mivel a nők mezőnyében sűrűn borul a papírforma, ezért az ausztrál hőségben akár eldöntőig is juthat a kilencedik helyen kiemelt játékos.

Tipp: Konta 1-4. helyen végez @ 3.50