ATP WT döntő: Djokovic megvédi címét?


Azzal, hogy a párizsi Masters tornán legyőzte Kevin Andersont, Roger Federer zsinórban 12. alkalommal kvalifikálta magát az ATP World Tour döntőjére – illetve korábban jogelődjére, a Tennis Masters Cupra –, ami nemcsak azért jó, mert Federer király, és jelenlétével emeli az esemény fényét, de azért is, mert (természetesen) ő a sorozat történetének legeredményesebb játékosa hat győzelemmel (legutóbb 2011-ben nyert), és amíg erre a tornára el tud jutni, addig Roger Federer még igenis ott van a legjobbak között. Jövőre egyébként kifejezetten erős évet készül letenni a betonra (fűre, salakra) az idei szenvedés után, vagyis csattanós választ szeretne adni azoknak, akik már leírták, ehhez kiváló alap lehet jó tempóban befejezni az évet. A tornagyőzelmére fizetett kilencszeres pénz mindenesetre csábító.

Federert az erősebb csoportba sorsolták a címvédő, világranglista-második Novak Djokovic mellé, aki természetesen favoritnak számít (@ 2.10) a londoni O2 Arena kemény borításán. Keményen kezdte az évet az Australian Open behúzásával, és Rafa Nadal kiváló ATP-sorozatának is megálljt parancsolt Monte-Carlóban, majd egy kisebb hullámvölgyet követően másodikként kvalifikálta magát a döntőre augusztus közepén. Kínában tarolt, majd a Davis-kupa döntőjéig vezette Szerbia válogatottját, ahol a címvédő csehekkel szállhat szembe.

A B-csoportban ott van még a gyenge idénykezdet, majd betegeskedés után kiváló formában teniszező Juan Martín del Potro (@ 7.50), aki a nyáron minden idők leghosszabb wimbledoni elődöntőjét játszotta Djokóval. A US Opent leszámítva jól sikerült amerikai portyát követően Svájcban tudta megismételni tavalyi tornagyőzelmét Federer ellen. Az argentin negyedszer vesz részt a tornán, visszont a a csoport negyedik tagja, a nyolcadiknak Andy Murray sérülése miatt becsusszanó Richard Gasquet 2007-es kvalifikációja után másodszor lehet ott ezen az eseményen.

A világranglistát vezető salakkirály, Rafael Nadal a második legesélyesebb a végső győzelemre ezen a nem-salak tornán (@ 3.00), még úgy is, hogy jóval kedvezőbb besorolást kapott Djokovcnál, ugyanis David Ferrer, Tomáš Berdych és Stanislas Wawrinka mellé került az A-jelű négyesbe. Nadal a tavalyi térdésülése és a betegség miatt kihagyott Ausztrál Open után brutálisan kezdte az évet, zsinórban kilenc ATP Torna döntőjéig jutott el, majd természetesen behúzta a Roland Garrost is. Wimbledon füvén nagyon korán elcsúszott – még sosem esett ki ilyen hamar Grand Slam-tornán –, viszont a tengerentúlon komolyabb aratásba kezdett, amelynek végén a US Opent is elhappolta Djokovic elöl, így a ranglista tetején találta magát, és kilencedik alkalommal készülhet a torna döntőjére.

A csoportkör legjobban várt meccsét, a tavalyi döntő visszavágóját, Djokovic és Federer összecsapását kedd este rendezik, és ennek a találkozónak természetesen az eseményt 2008-ban és 2012-ben is megnyerő szerb az esélyese (Djokovic 1.30, Federer 3.40; 2–0 @ 1.90, 2–1 @ 3.65). Roger legutóbb 2012-ben, Cincinnatiben a döntőben tudta legyözni Novakot, az a meccs is kemény borításon volt, ahogyan az azóta játszott két mérkőzésük is: a fent már említett tavalyi döntő, illetve a párizsi Masters, amelyeket Djokovic meg tudott nyerni. Egymás elleni örökmérlegüket tekintve egyelőre még a svájci vezet 16–14-re, de ha a közelmúltban látott trendek folytatódnak, akkor a szerb hamarosan egyenlíthet.

Tipp 1: Djokovic 2–1 @ 3.65 

Tipp 2: Nadal nyeri a döntőt @ 3.00