Rögbi: Két bajnoki döntő egy napon


Május 31-én az angol és a francia uniós rögbi bajnokság is véget ér a döntőkkel (sőt még a Kelta Ligában is ezen a napon lesz a finálé). Ha valaki követné a mérkőzéseket, akkor marad a stream, mivel hazánkban nem közvetít egyetlen csatorna sem rögbit. Öröm az ürömben, hogy a két finálé nem csúszik időben egymásra: az angolok délután, magyarországi idő szerint délután négykor, míg a franciák este nyolckor kezdik meg a szezon utolsó meccseit. Mind a négy csapatban sorakoznak a jobbnál-jobb játékosok: köztük ott vannak a visszavonuló csapatkapitányok Steve Borthwick és Jonny Wilkinson. Az angoloknál a Heineken-kupa döntőjét elvesztő Saracens gyűjtheti be az évtizedben a második bajnoki címét (2011-ben sikerült már Premiershipet nyerni), ellenfelük pedig a mostani Challenge-kupát nyerő, „örök ezüstérmes” Northampton Saints lesz. A franciáknál a milliárdos hátterű, Heineken-kupa címvédő Toulon fog játszani a tavaly lesajnált Castres-vel, amely csapat azonban tavaly a bajnoki fináléban éppen a Toulont verte meg, és lett francia bajnok! Mindenképpen érdekes a két döntő párosítása.

 

Saracens-Northampton Saints

Az alapszakasz győztes Saracens és a második Northampton sem pihent a múlt hétvégén, mivel európai kupadöntőkben szerepeltek: a Northampton el tudta hódítani a Bath ellenében a Challenge-kupát. Kellett már a siker, mivel a Saints az utóbbi hét kupadöntőjéből csak kettőt tudott megnyerni. A legutóbbi négy egymás elleni meccsből a Saints jött ki jobban: háromszor nyertek, de a legutóbbi meccset a Saracens hozta 28-24-re. Rúgásokkal és célokkal is jól állnak a csapatok. Nem is beszélve a játékosállományról. Ugyan a tavalyi döntőben piros lappal kiállított Dylan Hartley csak csere (a Northampton tavaly derekasan helytállt az emberhátrány ellenére is, de végül elvesztették a döntőt a Leicester ellen), de ott lesz a pályán a háromnegyedben Luther Burrell, Ben Foden, George North. A másik oldalon a Heineken-kupa döntőjében nagyszerűen teljesítő Billy Vunipola kezdeni fog, de nem hiányozhat majd Chris Ashton, Marcelo Bosch vagy Alex Goode sem a kezdőből.

Tipp: a Saracens megnyeri a bajnokságot, Steve Borthwick bajnokként vonulhat vissza 16 évnyi profiskodás után 1.55

Toulon-Castres

A tavalyi döntő megismétlődik. A Toulon akkor is Heineken-kupa győztesként várhatta a finálét, a mindenki által lesajnált Castres ellen, amely végül Rory Kockott vezetésével megverte a bajnokságra jó húsz éve ácsingózó Toulont (egészen pontosan 1992-ben nyert utoljára a Toulon, 1993-ban pedig a Castres szerezte meg a tavalyi előtti utolsó bajnoki címét). A Toulonról igazából sok újat nem lehet elmondani a mostani döntővel kapcsolatban sem: Wilkinson búcsúja, na meg a még mindig hiányzó bajnoki cím miatt kettőzött erővel fognak játszani majd a párizsi döntőben a kikötővárosiak. Egyedüli hiányzójuk lehet Matt Giteau: az ausztrál erőléte nem kifejezetten a legjobb, de biztosan tudják pótolni egy szintén nagyobb kaliberű játékossal. A Castres idén is szép csendben jutott a döntőbe: a mostani legnagyobb előnyük az, hogy amíg a Toulon előző hétvégén a Heineken-kupáért küzdött, addig Rory Kockott és társai pihentek. Az idei bajnokságban ősszel a Castres legyőzte a Toulont, de tavasszal már a fekete-vörös mezesek örülhettek.

Tipp: a Toulon megnyeri végre ezt a bajnoki döntőt 1.25