Rögbi: Jön a második forduló a Hat Nemzet Tornáján


Az 1883 óta megrendezett éves torna (akkor még csak a Brit-szigetek válogatottjai csaptak össze) az év első pár hónapjának legnagyobb, legpatinásabb, legismertebb rögbis eseménye. Európa legjobb válogatottjai (Anglia, Franciaország, Írország, Olaszország, Skócia, Wales) az első fordulón már túl is vannak az idei Hat Nemzeten, a második kört pedig hétvégén játsszák le - egy kivételével borítékolható eredményekkel.

Írország 1.76, döntetlen 19.00, Wales 2.20
Az írek tavaly ősszel edzőváltáson estek át, és a Leinsterrel sikeres Joe Schmidt egészen tűrhetően mutatkozott be a zöld mezesek kispadján (nüánszokon múlott, hogy nem tudták megverni Új-Zélandot). Az idei évet győzelemmel kezdték: elsöpörték Dublinban Skóciát. A rögbiben a hazai pálya sokat számít, de ezt a skót válogatottat idegenben is verték volna, úgy, hogy a csapatkapitány Paul O’Connell pályára sem lépett, Sean O’Brien pedig a tornán sérülés miatt nem is fog játszani.

Wales is győzelemmel kezdett, simán megverték az olaszokat. Nem játszottak nagy erőbedobással és az olaszok néha-néha rájuk is ijesztettek. Ha száz százalékosan odatették volna magukat a walesiek, akkor az olaszok méretes zakóval utazhattak volna haza.

Ahogy fentebb szó volt róla, a hazai pálya most sokat számíthat az íreknek, akik a torna címvédői ellen játszanak otthon. Ősszel kicsit megtorpant a walesi válogatott, de Warren Gatland visszavette az irányítást, így ismét esélyese a tornának Wales. A csapatkapitányok mindkét oldalon a kezdőben kaptak helyet (a vörös mezeseknél Sam Warburton sérüléséből felépülve csak padozott az olaszok ellen). Az íreknél a veterán center páros (O’Driscoll-D’Arcy) ismét pályán lesz, akiknek a tapasztalata a csapat javára válik majd. Wales mondhatni a lehető legerősebb kezdővel áll fel és könnyen lehet, hogy ez a meccs dönt majd arról, ki végez az első helyen az ötödik forduló után.

Tipp: Írország kiszenvedi a győzelmet @ 1.76

Skócia 5.25, döntetlen 28.00, Anglia 1.18
A skótok gyatra teljesítményéről esett szó, annyit tegyünk még hozzá, hogy most nem nevezték a csapatkapitány Kelly Brownt, a helyén Chris Fusaro debütálhat. Ugyanígy kimaradt talán a mostani legjobb skót játékos, Richie Gray is a keretből – csak öccse, Jonny lesz ott a kispadon.

Anglia egy nem mindennapi meccsen (érdemes visszanézni felvételről!) kapott ki Párizsban. Hiába tudtak hatalmas hátrányból fordítani a meccs alatt, Gael Fickou célja a hajrában eldöntötte a meccset Franciaország javára. A most Skóciába látogató fehér mezesekben így ég a bizonyítási vágy. Stuart Lancaster várhatóan ugyanazt a kezdőt küldi majd pályára, mint a franciák ellen.

Tipp: Sima angol győzelem @ 1.18

Franciaország 1.05, döntetlen 31.00, Olaszország 11.00
Tavaly a franciák borzalmasan játszottak, akkor nem lutrival (mint 2011-ben), hanem erőből verték meg őket az olaszok Rómában. Visszavágásra idén nem igazán kerülhet sor. A vendégek számára mindenesetre jó hír, hogy egy időre az irányító problémája meg van oldva a fiatal olasz-skót Tommaso Allan személyében.

A másik oldalon az angolok ellen debütált egy szintén fiatal irányító, Jules Plisson, aki kielégítően oldotta meg a feladatát: nem lennék meglepve, ha most is ő kezdene (kezdőket még nem hirdettek egyik félnél sem, amikor ez a bejegyzés íródott) – nagyon úgysem fognak megizzadni az olaszok ellen.

Tipp: Sima francia győzelem @ 1.05