Rögbi - elődöntők


Pénteken az európai bajnokságokban már lejátszották az első elődöntőket, amelyek közül az angol és kelta meccsek igen szorosra sikeredtek. A Premiershipben a Northampton-Leicester, a Kelta Ligában a Glasgow-Munster végeredménye múlt egy ponton: előbbi 21-20-ra, utóbbi 16-15-re végződött. Mivel itt is egy mérkőzésen dőlt el a továbbjutás, így a két hazai csapat ma már azt figyelheti a tv előtt, hogy ki lesz az ellenfelük a finálékban a mai meccsek után. A francáknál is lejátszották az első elődöntőt: a két újgazdag csapat között, itt a Toulon esélyt sem adott a Racing Métronak (16-6). Ma tehát még hátra van három elődöntő, nézzük is meg, hogy mit tartogathatnak a számunkra.

 

Saracens-Harlequins

Magyar idő szerint délután háromkor csap össze a két londoni csapat az Allianz Parkban. Kezdjük a vendégekkel! Örömhír lehet számukra, hogy az évadban remekül szereplő Mike Brown-t választották meg a szezon legjobb játékosának (az idei Hat Nemzeten is megkapta ottani teljesítményéért ezt a címet), valamint, hogy a gyatra szezon végére egy elképesztő hajrát kanyarítottak: az utolsó öt alapszakaszbeli meccsüket megnyerték, ráadásul olyan riválisok ellen (Sale, Bath), akik szintén aspiráltak a rájátszásra. Az viszont már talán nem annyira bíztató, hogy pont a sikerszéria előtti utolsó meccset éppen a Saracens ellen játszották idegenben, és elég kiadós vereség lett a vége (39-17). A szerecsenek is igencsak jó tavaszt tudhatnak maguk mögött: a sokat kritizált Chris Ashton ismét kimagasló formában van, a rúgójátékosok akár a félpályáról is magabiztosan rúgnak, Jacques Burger személyében pedig volt jelöltjük nekik is az év játékosa díjra. Emellett kilenc pontos előnnyel behúzták az alapszakaszt.

Tipp: a lendületben lévő Saracens legyűri a Harlequinst 1.22

 

Montpellier-Castres

Hogy Észak-Franciaországban is népszerűsítsék a rögbit az elődöntőket valamelyik ottani nagyvárosban rendezik, tavaly Nantes, idén Lille a soros. Abszolút semleges a pálya tehát mindkét csapatnak. A Montpellier zárta másodikként az alapszakaszt, így ők csak most csatlakoznak be a rájátszás küzdelmeibe, míg a tavalyi meglepetésbajnok Castres a negyeddöntő-selejtezőben hatalmas tettet vitt végbe: megszakította a Clermont sorozatát: 77 meccsen keresztül senki sem tudta legyőzni őket otthonukban. A két csapat már ismerheti egymást a rájátszásból, de eddig csak a negyeddöntőkben találkoztak. A 2010-11-es szezonban a Montpellier jutott tovább a két csapat párharcából, az utána következő kettő szezonban viszont a Castres. A Montpellier igencsak erős volt a támadásokban idén, az a tény, hogy egy hetet pihent a csapat, azt is jelentette, hogy a sérültjeiknek volt idejük a lábadozásra (így az idén tíz célt pakoló Timoci Nagusa is felépült). Érdemes lesz figyelni még a két irányító, Francois Trinh-Duc és Rémy Talés teljesítményét: mindketten pályáznak a válogatott behívóra, így nem hibázhatnak a mai mérkőzésen.

Tipp: idén a Montpellier lesz a győztes, és bejut története során másodszor is a bajnoki döntőbe 1.40