Jön Challenge-kupa fináléja és a BEK döntő!


Elsején az Edinburgh csap össze a Gloucesterrel a Challenge-kupáért a Stoopban, ami normál esetben a Harlequins otthona, amely korábban triplázni tudott ebben a sorozatban. A Heineken-kupát leváltó Európai Bajnokok Kupájának első kiírásában pedig a két francia sztárklub a Clermont és a Toulon játszhat majd egymás ellen az angol válogatott hagyományos otthonában, a Twickenham Stadiumban május másodikán.

A történelem ismétli magát: két éve még a HK-ban is Toulon-Clermont döntőt játszottak, akkor a feltörekvő kikötővárosiak első nagy kupájukat nyerték meg, a gumigyáriak pedig egy újabb finálét buktak el. De a Gloucesternél is szívesen emlékeznek a Stoopra: 2006-ban nyertek már itt Challenge-kupát, akkor hosszabbítás után a London Irish-t győzték le 36-34-re.


Edinburgh2.85  döntetlen21.00  Gloucester1.44
Belemehetnénk a szőrszálhasogatásba, mondván, hogy ez a Challenge-kupa is új szervezésű, akár a BEK, de maradjunk most hagyománytisztelők és vegyük folytatólagosnak a megmérettetést.

A Gloucester számára tehát ez már a második döntő lesz, és ránézve az idei szezonjukra a meggypiros-fehéreknek, bizony rájuk is férne valami sikerélmény. Idén nagy igazolásokkal, szavakkal próbáltak világot váltani, amiből a bajnokságban semmi sem lett. A Challenge-kupában azonban egy izgalmas elődöntő során legyőzték a Premiershipben a bajnoki rájátszásért küzdő fiatalos Exetert és várhatják a skót ellenfelüket. A sikerre éhes angol klub részéről Billy Twelvetrees nyilatkozott, aki szerint mindent meg fognak tenni majd a végső győzelemért.

Külön érdekesség lesz majd látni a skót Greig Laidlaw-t, aki a korábbi csapata ellen fog pályára lépni: tavaly még az Edinburgh-t erősítette. Twelvetrees még külön kiemelte, hogy sok tapasztalt játékosuk van, akik a saját válogatottjukban már bizonyítottak. Az ő játékuk döntő tényező lehet majd május elsején, ilyen játékos például Richard Hibbard a walesi első sor kiválósága, Laidlaw a skót válogatott alapembere. John Afoa ugyan már régen nem tagja az új-zélandi keretnek, de négy éve világbajnok volt az All Blacks-szel, és ott van még az angol válogatott centere, a nyilatkozó Twelvetrees is (és akkor még most James Hookot, Jonny Mayt, Charlie Sharplest vagy Ben Morgant nem említettem).

A másik oldal hasonlóan pocsék szezont tudhat maga mögött, mint a Gloucester. Az Edinburgh viszont már így is sporttörténelmet írt: eddig skót csapat még egyszer sem jutott el nemzetközi kupa fináléjáig – természetesen folytatnák tovább, és még egy győzelemmel tennék fel csak igazán az i-re a pontot.

Két éve volt egy Heineken-kupa elődöntőjük, ami már akkor is nagy szám volt. Pláne, hogy akkor sem ment nekik a bajnokságban. Valamit viszont jól csináltak ők is a kupában és egy látványos mérkőzésen a Dragonson túljutva kerültek a döntőbe.

A skót csapat számára jó hír, hogy ugyan Laidlaw eligazolt, de Sam Hidalgo-Clyne remek utódnak bizonyul. Ellenfelüknek is jó szélsőik vannak, de Dougie Fife és Tim Visser sem nyeretlen két éves, az első soruknak sem szégyenkezniük. Érdemes lesz követni a Challenge-kupa döntőjét, mert két sikerre éhes csapat fog pályára lépni, akik nem fognak takaréklángon játszani.

Tipp: Glouchester -3,5 @ 1.68


Clermont2.17  döntetlen19.00  Toulonnais1.70
A Challenge-kupa döntőjében lehet, hogy a csapatok hozzák a 110%-ot, de a BEK-ben elmaradhat a látványos játék mivel a két klub még a francia bajnokság rájátszására is készül (a BEK rövidítést a korábbi focis kupa miatt használom, aminek kísértetiesen hasonló volt az elnevezése).

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne izgalmas a döntő: két éve is csak kevésen múlt a Clermont győzelme, de végül a Toulon tartani tudta magát. A milliárdos klubbá növekvő Toulon túlórázni kényszerült a Leinster ellen az elődöntőben, de végül a hosszabbításban csak legyűrték a korábbi kétszeres HK győztes dublini csapatot. Nem csoda viszont, hogy a kilencvenedik (!) percben nagyon fontos célt szerző Bryan Habana fejlődést vár a csapatától a döntőben. Probléma lehet viszont számukra, hogy Delon Armitage kartörés miatt nem játszhat majd. Na, nem mintha ne találnának a helyére valakit: fogónak mindjárt ott van Leigh Halfpenny, akire – hasonlatosan, mint a walesi válogatottnál – itt is várnak majd rúgó feladatok.

A mondhatni örök második Clermont számára mindig nagy stresszel jár egy döntő, mivel az elmúlt években már igen sokat elvesztettek: 2007 óta hat fináléban voltak ott, de csak kettőt nyertek meg. 2010-ben bajnokok lettek, 2007-ben pedig legalább a Challenge-kupa bekerült a vitrinbe.

Az elődöntőhöz képest már felgyógyult Camille Lopez, így Brock James ismét a kispadra kerül (amit talán lehet egy kicsit sajnálni), valamint sokat várnak még Nick Abendanontól, akinek volt egy jó meccse a Northampton ellen a negyeddöntőben. A legutóbbi Top14 fordulóban a tavalyi bajnoki döntős Castres mindenesetre igen csúnyán elverte a Clermont-t. Igaz a kék-fehérek most nem a rájátszásért küzdenek, hanem a kiesés ellen.

A Toulon is kikapott, ők a La Rochelle-től, szintén idegenben, bár kisebb különbséggel (vesztes bónuszt is kaptak). Mivel a két klub igazából a bajnoki tabella első két helyét foglalja el, mondhatni egy ilyen lazább forduló még belefért (bár az üldözőik gyorsan a nyakukra léptek). A nemzetközi kupa érdekében lehet megérte tehát pihenni, de csak nehogy az legyen, hogy majd Londonban fognak rápihenni a francia bajnoki rájátszásra!

Tipp: Első cél – Toulonnais @ 1.87 

Eredő odds: 3.14