Hat Nemzet: Sorsdöntő lehet a harmadik kör


Eddig az angolok és írek vették a két eddigi kört 100%-osan, igaz az angolok játékára lehet azt mondani, hogy kevésbé izzadtságszagú, mint az íreké. Wales és Franciaország egyaránt egy győzelemmel és vereséggel áll, de ez a két válogatott még nincs igazán készen erre az évre. Az olaszok és skótok állnak a tabella végén, de hatalmas különbséggel: az olaszok gyakorlatilag menthetetlenek idén, a skótok pedig két győzelemmel is állhatnának elől a mutatott játékuk alapján, de ehelyett a sok buta hibájuk miatt csak hátul kullognak, és az utolsó hely elkerüléséért fognak majd verekedni az olaszokkal.

Skócia1.15  döntetlen26.00  Olaszország5.50
A Murrayfielden eldőlhet, hogy idén az utolsó helyért képletesen járó Fakanalat ki kapja majd meg. A skótok számára probléma lehet, hogy a fiatal irányítójukat, Finn Russellt egy előző körös szabálytalan szerelése miatt két hétre eltiltották, így az olaszok ellen nem léphet pályára. A kilencesük, Greig Laidlaw pedig nem szívesen venné át a helyét, hiába játszott már korábban irányító poszton is. Igaza van: a rögbiben rögzítettek a posztok, nem mindenki tudja átvenni a másik helyét – arról nem is beszélve, hogy Laidlaw-val a skótok nyernének egy közepes irányítót és egy kiváló nyitót vesztenének. Russellen kívül viszont csak Greig Tonks van a keretben irányítóként mindösszesen egy válogatottsággal. Az olaszok ellen Vern Cotter behívott még öt új kerettagot, akik között egy irányító sincs, viszont fiatalok és tapasztaltak vegyesen vannak köztük.

Az olaszoknál Martin Castrogiovanni hiányzik majd egy nagyon banális sérülés miatt: egy ismerősének a kutyája harapta le majdnem a pillér orrát, amit tizennégy öltéssel varrtak össze. Helyette valószínűleg a most behívott Lorenzo Cittadini fog majd kezdeni. Másrészről Andrea Masi, Cittadini csapattársa a Waspsnál, sem lesz ott a kezdőben; a center az előző héten az angol bajnokságban sérült le. Jacques Brunel két játékost hívott még be a keretbe, miután az előző héten klubjukban, a Trevisoban jól teljesítettek: Antonio Pavanellót és az újonc Enrico Bacchint.

Laidlaw ugyan nem akart irányító lenni, de azt is elmondta, hogy ez az olaszok ellen igazán nem lesz kérdés – egyet kell érteni vele: a skótok az elsőszámú irányító nélkül megnyerik otthon a meccset.

Tipp: Skócia @ 1.15


Franciaország1.58  döntetlen21.00  Wales2.45
Ki-ki meccs következik Párizsban, ahol két eddig felemásan teljesítő válogatott fog összecsapni. A franciák előbb eléggé színtelen játékkal verték a keményen küzdő skótokat, majd fordult a kocka, és Dublinban ők érezhettek, hogy milyen lehetett korábbi ellenfelüknek így kikapni. Wales produkált egy remek kezdést az angolok ellen, majd szépen összezuhantak, a skótokat pedig nagy küzdelemben végül sikerült megverniük (egy kis játékvezetői segítséggel is a végén).

A franciáknál az írek elleni meccs után kapott lehetőséget Pierre Bernard, aki azonban le is sérült, így Jules Plisson fogja pótolni őt, mint tartalék irányítót. Nagyobb probléma viszont az, hogy az írek elleni meccsen sárgát kapó Pascal Papét tíz hétre tiltották el (így jár az, aki mást gerincen térdel), ezért az alapembernek számító második soros helyett Romain Taofifeuna fog majd kezdeni – aki amúgy az írek ellen pont Papé cseréjeként célt is szerzett. Ezzel a cserével együtt öt helyen kellett Philippe Saint-Andrénak változtatnia az előző kezdőjén, és még két kényszerű cseréje volt. Teddy Thomas is lesérült, helyette Sofian Guitone kezd majd, de Brice Dulin és Morgan Parra is visszakerült a kezdőbe, mint fullback és nyitó.

Warren Gatland közben visszahívta az előző kört kihagyó George North-t és Samson Lee-t: az agyrázkódásuk után szükségük is volt a pihenőre, most viszont Párizsban meg kell mutatniuk minden tudásukat a pályán. North majd Alex Cutbhert helyén fog játszani, miután a 11-es mezt most Liam Williams kapta meg a párizsi meccsre (ez az a helyzet, amikor az ember nem tudja, hogy melyik ujját harapja le). Gatland komolyan vette a párizsi találkozót: ezért az első sorba Scott Baldwint nevezte sarkazónak Richard Hibbard helyett, így felállt az az első sor (Jenkins-Baldwin-Lee), amelyik kezdett az őszi Springboks elleni, mondhatni történelmi sikerű teszten.

A két válogatott elgyepálja majd egymást, de a végén a franciák örülhetnek egy szoros meccs után.

Tipp: Franciaország @ 1.58


Írország1.72  döntetlen21.00  Anglia2.10
Az angol játékosok közül George Kruis Paul O’Connellt, George Ford pedig Jonny Sextont dicsérte a héten: ebben valószínű ott voltak az őszinteség vonásai is, de főleg Ford figyelmeztette az angolokat arra, hogy nemcsak Sextonból áll az ír válogatott.

Ez igaz is, bár most Jamie Heaslippel kevesebbek: a lesérült nyolcas helyére az egyszeres válogatott Billy Holland ugrik be Ulsterből. Keretet még nem hirdetett az írás készültekor Joe Schmidt, de nem lennék meglepve, ha kevés változtatás történne a múltkori, franciákat legyőző kezdőn.

Az angoloknál már nagyobb gond, hogy Mike Brown nem tudta kipihenni az olaszok ellen szerzett agyrázkódását, így helyette a Saracens fogója, Alex Goode fog majd játszani, aki inkább csak epizódszereplő az angol keretben (kezdő meg utoljára 2013-ban a walesiek elleni 30-3-as vereségnél volt).

Stuart Lancaster megfontolta azt is, hogy a tavaly debütált, majd sérülés miatt kieső Jack Novellt játszassa a kissé visszaeső Jonny May helyett. Utóbbi jó volt az első két meccsen a keveset mutató ellenfelek ellen, de lehet, hogy Dublinban már a támadások mellett a védekezéseknél is ott kell lennie, amiben a gloucesteri szélső annyira nem volt jó. A háromnegyedben tehát maximum két változtatás fog majd történni, míg a bivalyerős tolongáshoz kétlem, hogy Lancaster hozzányúlna.

Az angolok már régóta fogadkoznak, hogy megnyerik a Hat Nemzetet (négy éve volt ilyen utoljára), most a dublini győzelmükkel nagyot léphetnek egy újabb siker felé.

Tipp: Anglia @ 2.10

Eredő odds: 3.82