Hat Nemzet: Jön a második forduló


Az első forduló hozta a papírformát: a régóta gyengélkedő Wales otthon kapott ki a meglepően erős angoloktól; ha Wales továbbra is ilyen hullámzóan fog teljesíteni a torna további részében, akkor az idei világbajnokságra igencsak sok gondjuk lesz majd. Ellenben az angolok az idei Hat Nemzet megnyerésére is esélyesek, ha ilyen elánnal folytatják (persze ők is készülnek a vb-re, amit Angliában rendeznek majd).

Az írek nem sokat mutattak meg tudásukból az olaszok ellen (remélhetően nem csak ennyire képesek), míg az olaszok talán már mindent megmutattak az írek elleni vereség során. A skótok ismét kikaptak a franciáktól, ezúttal Párizsban: megint kevés kellett az örömükhöz, de hibáik megbosszulták magukat. Ezzel együtt is a skótok igencsak keményen tették oda magukat, és Waleshez hasonlóan szintén hullámzó teljesítményt nyújtó franciáknak is meg kellett mutatniuk, hogy hogyan tudnak védekezni.

Anglia1.01  döntetlen67.00  Olaszország21.00
 
Az első fordulóban ugyan kicsit kihagytak az angolok az első tíz percben, de utána már az történt a Millenium Stadiumban, amit ők akartak. A tolongásuk hibátlanul működött, Dan Cole ismét a régi, a hátsó alakzatot pedig nem is cserélték le (a veterán Nick Easter így a második sorba ugrott be jó negyed órára). A háromnegyedet pedig szintén nem érhette kritika: Jonathan Joseph céllal tért vissza, Anthony Watson is eredményes volt, Joe Ford jól bevált, mint első számú irányító, Mike Brown pedig úgy játszik, mint a tavalyi Hat Nemzeten. Győztes csapaton ne változtass - mondhatta magának Stuart Lancaster, és valóban: az angolok ugyanazzal a kezdővel neveztek az olaszok ellen, mint amelyik múlt héten győzött Cardiffban.

Az olaszok ennyire már nem lehetnek bizakodóak. Eddig egyszer sem nyertek Anglia ellen, tavalyelőtt Londonban 18-11-et játszottak a fehér mezesekkel, tavaly pedig az angolok egy létfontosságú meccsen gyepálták el az Azzurrit 11-52-re, igaz ez sem volt elég, hogy a Hat Nemzetet megnyerjék. Az olaszok meglehetősen pontatlanul játszottak az első fordulóban. Voltak bíztató próbálkozásaik, de sajnos sokat hibáztak (ebben az esős időjárás is benne volt valamennyie), az íreknek így igazából nem kellett magukat megerőltetni, hogy Sergio Parissén és társain átlépjenek. Az olaszok maximum abban bízhatnak, hogy nem kapnak hatalmas verést Londonban.

Tipp:
 Anglia -28,5 @ 1.85


Írország1.28  döntetlen23.00  Franciaország3.50 
Az írek kis erőfeszítéssel nyertek Rómában, odahaza a Les Bleus ellen ennél már jóval több kell majd. Nagy segítségükre lehet ebben több visszatérő játékos: Jonny Sextont maga Ian Keatley várja a kezdőbe, aki az olaszok ellen kezdő irányító volt a zöld mezben. Az első sorba visszatérhet Cian Healy, de több másik leinsteri játékos is ott lehet a pályán a pilléren kívül: Sean O'Brien szerencsétlenül sérült le az olaszok elleni bemelegítés során (Tommy O'Donnell viszont kiválóan helyettesítette) - O'Brien 2013-ban játszott utoljára a válogatottban, azóta két műtéten is átesett, most ha nem jön közbe semmi a franciák ellen már tényleg pályára léphet. Jamie Heaslip is ott lesz mellette, mint ahogyan hátul Rob Kearneyt a testvére, David segítheti a támadásoknál. A római teszt igazából nem sokat mutatott az írek idei tudásából, úgyhogy lehet azt mondani, hogy számukra a franciák ellen kezdődik majd a Hat Nemzet.

Utóbbiak megszenvedtek a győzelemért Párizsban. A több honosítottal feltöltött válogatott ősszel felemásan szerepelt (amikor játszott Teddy Thomas, akkor nyertek, ha hiányzott a szélső, akkor kikaptak), most legalább azt megmutatták, hogy védekezni tudnak: a skótok ellen kellett is. Célt nem szereztek az első fodrulóban, elég volt a győzelemhez Camille Lopez öt büntetője. A Clermont irányítója talán végre megoldja a franciáknál már régóta kérdéses irányító problémát, és legalább itt tudnak egyről a kettőre lépni. Tavaly az írek Párizsban győztek, ami nagy fegyvertény volt a számukra, és ott dőlt el, hogy megnyerik a Hat Nemzetet 2014-ben. Az azt megelőző két alkalommal döntetlen született két annyira nem jó iramú mérkőzésen. A franciák se mutattak még meg mindent a skótok ellen, az írek ellen itt a nagy lehetőség. 

Tipp: Írország @ 1.31 


Skócia2.80  döntetlen21.00  Wales1.50 
A skótok Vern Cotter irányításával egyre koherensebbnek és veszélyesebbnek tűnnek, noha sok kulcsjátékos maradt a helyén, és még kevés újonc verekedte be magát igazán a válogatottba. A franciák elleni vereségnél is inkább az egyéni hibák bizonyultak végzetesnek, sem mint a csapattaktika. Amennyiben ez változik Wales ellen, akkor kellemetlen meglepetés érheti a vendégeket. Douglas Fife, aki célt szerzett legutóbb Párizsban, nyilatkozta, hogy a skótok nem félnek senkitől, és Wales ellen is lesz esélye a kék mezeseknek. Az irányító Finn Russell ugyanakkor figyelmezetett, hogy a fegyelmezetlenség és hiba sok büntetőt adott ajándékba a franciáknak, amiket ki tudtak használni, a sok skót helyzet ellenére. Ha Russell mondtait megfogadja az egész válogatott, akkor egy nagyon ütőképes skót válogatottat lehet majd a Murrayfielden látni már most a hétvégén is!

Wales ennyire nem lehet boldog: az angolok ellen az első tíz perc szenzációs volt, és még az első félidő maradék harminc percében is tudták tartani a vendégeket, de a második játékrészben már pontot sem tudtak szerezni, miközben innen-onnan dőltek ki a vörös mezes játékosok. Rhys Webb és Dan Biggar nehéz helyzetben volt végig, és nem tudtak igazán sokat kihozni sem a tolongásból (a visszavonult Adam Jones látta a meccset, és fájt is neki a látvány, de nem nem tér vissza a válogatottsághoz - pedig lehet nem ártana), sem a háromnegyedből (pláne, hogy Alex Cuthbertet még ki is állították). Már 2013-ban a Lions túra idején látszott, hogy a walesi B-keret Japánban gyakran nem tud mit kezdeni a hazaiakkal (a cseresznyevirágosoknak sikerült is egyszer győzniük így Wales ellen), most pedig úgy tűnik, hogy a walesiek "A terve" nem igazán vált be, "B" pedig nincs. Warren Gatland módszereit úgy tűnik, hogy kiismerték, és egyelőre nincs jele, hogy a vörös mezesek változtatni tudnának a játékuk képén.

Tipp: Skócia @ 2.80