Hat Nemzet: Egy hét szünet után itt a negyedik forduló


A mostani hétvégén az eddig megállíthatatlan írek Walesbe látogatnak, ahol gyakran igen fordulatos meccseket játszanak a hazaiakkal. A sokat szenvedett skótok Londonban mutathatják meg tudásukat a meglepő módon Dublinban leégett angolok vendégeként. Végül az előző körben erőből és kitartásból idegenben győző olaszok a nagy zűrzavarban lévő franciákat fogadják Rómában.

Wales2.25  döntetlen18.00  Írország1.71
A két válogatott egymás elleni statisztikája gyenge walesi fölényt mutat (65 walesi, 49 ír győzelem, 6 döntetlen). A két legutóbbi meccsükön (a tavalyi és tavalyelőtti Hat Nemzeten) az írek győztek otthon és idegenben, ezt a két találkozót megelőzően viszont a walesiek győztek zsinórban háromszor. A mérkőzések gyakran nagyon szorosak, így lehet azt jósolni, hogy kemény, kiélezett és izgalmas lesz a mostani meccse is a két válogatottnak.

A walesiek jól tudják, hogy nem ők az esélyesei a szombati mérkőzésnek, azonban fogadkoznak, hogy ők majd megmutatják. Jamie Roberts például a Racing Métrobeli csapattársát, az írek irányítóját Jonny Sextont fogná, George North pedig reméli, hogy az ismét a kezdőbe kerülést meg tudja majd hálálni Warren Gatlandnek. A walesiek ugyanis a franciák elleni kezdővel fognak kiállni, ami azt jelenti, hogy North ismét a 14-es poszton fog játszani Alex Cuthbert helyén. Egyszer már bejött a húzás és lehet, hogy most Cardiffban is lesz foganatja.

A másik oldalon is nagyon elszántak. Robbie Henshaw is tisztában van a Millenium Stadiumban lejátszandó mérkőzés keménységével és fontosságával. Jó hír az írek számára az, hogy még a franciák ellen lesérülő Jamie Heaslip ismét alkalmas a játékra, és Joe Schmidt a kezdőbe is nevezte. Ez viszont azzal jár, hogy az őt remekül helyettesítő Jordi Murphy csak a kispadon fog majd kezdeni. Ugyanígy a már felépült Cian Healy is marad a padosok között, az idei Hat Nemzeten már bevált első sorba (McGrath-Best-Ross) nem nyúl inkább bele a szakvezetés. Ha pedig szóba került mégis a pillér: az ötvenedik válogatottságán is túleshet, amennyiben becserélik (valószínű, hogy ez meg fog történni), de Jonny Sexton is félszázados lehet. Aki viszont a századik meccsére készülhet a zöld meccsen, az a csapatkapitány Paul O’Connell, akin úgy látszik nem fog az idő: 35 és fél évesen is úgy játszik, mintha jó tíz évvel ezelőttre tekernénk vissza az időt és akkor néznénk a játékát.

A két csapat előző mérkőzéseit is figyelembe véve az elismert skót edző, Sir Ian McGeechan szerint Wales képes arra, hogy megállítsa az íreket az idei tornán. Nem akarok vitába szállni McGeechanel: ezt én is így látom, azonban szerintem az utolsó percekben – ahogy már történt, az írek felülkerekednek majd a walesieken, és megnyerik a mérkőzést.

Tipp: Írország @ 1.71


Anglia1.09  döntetlen37.00  Skócia8.00
Az angolok igencsak semmilyen játékkal szerepeltek le az írek ellen Dublinban – lehet közhely, de Mike Brown akkori hiánya igencsak meglátszott a játékukon. A Harlequins fogója most visszatér a tizenötös mezbe. A másik visszatérő a fehér mezeseknél Courntey Lawes, aki utoljára ősszel játszott még a tesztek során, de sérüléséből csak mostanra épült fel, ő George Kruist szorította ki a kezdőből. Luther Burrellnek kifelé állt a szénája a kezdőből, de a helyére aspiráns Brad Barritt lesérült, így a Northampton centere kap még egy esélyt a bizonyításra. Ami viszont már inkább meglepőbb, hogy az írek ellen sokat hibázó Jack Nowell is a kezdőben kapott helyet.

A meccs előtt Stuart Hogg nyilatkozta, hogy az angolok nem tisztelik eléggé a skótokat, és emiatt lehet, hogy meglepetés fogja őket érni Londonban. Ha így lesz, akkor mindenképpen egy izgalmas meccset nézhetünk majd szombaton. A vendégek emellett örülhetnek, hogy Finn Russell visszatért az eltiltásából. Annak már kevésbé, hogy Alex Dunbar maródra került, és könnyen lehet, hogy a vb-t is kihagyja a center. A nyolcas posztra visszatért a fiatal Darren Denton a kezdőbe: Johnnie Beattie erőléte még nem a legjobb, így most csak a kispadon fog kezdeni. Ugyanígy visszatér a 14-es mezhez Dougie Fife, aki még a franciák ellen szerzett célt, de később kikerült a kezdőből. Számíthatnak még a kék mezesek Alasdair Dickinsonra az első sorban, aki szó szerint alappillére lehet majd a skótok tolongásának.

Az angol válogatott talán a legjobb az ígérgetésben az egész Hat Nemzet során, de most bejön nekik, és megverik a skótokat, akik hiába játszanak látványosan, egyszerűen még mindig ugyanolyan eredménytelenek, mint az előző években.

Tipp: Anglia @ 1.09


Olaszország3.50  döntetlen22.00  Franciaország1.33
Sergio Parisse és társai úgy utaztak el két hete Skóciába, hogyha akkor nem nyernek, akkor talán soha máskor nem fognak már az idei Hat Nemzeten. Nem túl szép játékkal, de hatalmas akaraterővel megverték a skótokat: 2007-ben győztek az olaszok utoljára idegenben a Hat Nemzeten, akkor is a skótok bánták. Ha a lendületükből még mostanra is marad valami, akkor a franciákat is meglephetik, azt a válogatottat, amelyik ellen az utóbbi időben Rómában igen jó eredményeket tudnak produkálni. Kezdőt még az olaszok egyelőre nem hirdettek, de elöljáróban kétlem, hogy sokat változtatna a skótok elleni győztes kezdőn Jacques Brunel.

Ez kollégájára, Philippe Saint-Andréra egyáltalán nem igaz. Szokás mondani, hogy a franciáknál az irányítókat cserélik gyakran. Most úgy látszik, hogy mindenkit. A walesiek ellen kezdőn nyolc helyen változtatott a franciák szakvezetője (ez ám az összeszokott keret!). Scott Spedding visszatér a fullback posztjára, de nem a dél-afrikai származású játékos az egyetlen, aki a háromnegyed előző fordulóbeli felállását megváltoztatja. Wesley Fofana lesérült, így Maxime Mermoz veszi majd át a clermonti játékos helyét. Az ő párja a centereknél Gael Fickou lesz majd, aki ugyan remek a saját posztján, de Mermoz-val még nincs tapasztalata. Morgan Parra ismét kikerült a kezdőből, így Sebastien Tillous-Borde veszi magára majd a kilences mezt. Két újonc is rögtön a kezdőbe került: a fidzsi származású szélső, Noa Nakitaci és nyolcasként Loann Goujon mutathatja meg tudását az olaszok ellen.

A sok változtatás nem tesz jót a franciáknak, akik a sok tehetséges játékosból nem tudnak egy ütőképes válogatottat összekovácsolni – ami majd a vb-n keserüli meg magát. Az olaszok pedig inkább óvatosan, de biztosan fognak majd játszani a vendégeik ellen, saját tudásuk szerint, ez viszont meghozza nekik majd a győzelmet.

Tipp: Olaszország @ 3.50

Eredő odds: 6.52