Hat Nemzet: Apróságok dönthetnek az utolsó körben


Az utolsó héten Írországnak lesz a legnehezebb dolga, hogy a már majdnem megszerzett győzelmet végül bebiztosítsa magának: Skóciában kell bizonyítaniuk vendégségben.

Az angolok Londonban fogadják Franciaországot, Wales pedig szintén utazik, ők az előző körben leégő olaszokat látogatják majd meg. Amennyiben mind a három hat pontos válogatott nyer, akkor a pontarány fog dönteni, így egyáltalán nem mindegy, hogy ki mennyi pontot szerez vagy célt pakol le az ellenfeleknek. Sőt, még a franciák is esélyesek a végső győzelemre, de ehhez nemcsak az kellene, hogy győzzenek Londonban, hanem az is, hogy Olaszország verje meg Walest, valamint egy ír vereség se ártana számukra. Ha még a Les Bleus össze is kaparja magát valahogyan, valószínű, hogy csak a második feltétel teljesülésének van viszonylag nagy esélye.

Olaszország12.50  döntetlen51.00  Wales1.04
Az olaszok új első sorral állnak ki az utolsó idei Hat Nemzet meccsre: Martin Castrogiovanni visszatér a kutyaharapása után, míg az egyes mezt Michele Rizzo kapta meg a sérült Matias Agüero helyett. Rizzo tartalékolva volt a válogatottnál most, viszont a klubjában közben végig kezdő volt a különböző bajnoki és kupameccseken. Kelly Haimona is visszatér a kezdőbe, miután az előző héten Tommaso Allan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a franciák ellen. Hiányozni fog viszont a csapatkapitány Sergio Parisse, aki az előző mérkőzésen sérült le, helyette Samuela Vunisa lesz a nyolcasa az olaszoknak. A tapasztalat mindenesetre a tolongás hátsó hármasából nem fog hiányozni: Mauro Bergamasco lesz az egyik leválója a kék mezeseknek, a kispadon csereként pedig Quintin Geldenhuys és Roberto Barbieri várják majd, hogy beszálljanak majd a játékba.

Walesnek nagyon el kell páholnia az olaszokat, ha meg akarják nyerni a tornát idén. Teljesen új első sor fog kiállni a vendégeknél a házigazdák ellen: Gethin Jenkins és Samson Lee is megsérült, így Rob Evans és Aaron Jarvis fog Scott Baldwin két oldalán kezdeni. Mindamellett Warren Gatland más változtatást nem alkalmazott az írek elleni kezdőn – győztes csapaton ne változtass alapon. Ami az írek ellen bevált otthon, az az olaszok ellen is működhet idegenben.

Walesnek nagyon kellenek a pontok, mint ahogy tavaly az angoloknak: az olaszok akkor is csinálhattak bármit, nem volt ellenszerük az eltökélt vendégek ellen – az más kérdés, hogy az angolok végül hiába győztek Rómában. Wales nem fog kegyelmezni az olaszoknak, az viszont kérdés, hogy ez elég lesz-e a tornagyőzelemhez.

Tipp: Pontok száma 38,5 felett @ 1.38


Skócia4.10  döntetlen24.00  Írország1.26
A skótok még mindig nem tudnak győzni, és most már csak egy esélyük van, hogy legalább az utolsó helyért járó szimbolikus Fakanalat elkerüljék. Az angolok ellen a végén engedtek ki Londonban, nem kell igazán szégyenkezniük a teljesítményük miatt.

Csak két helyen változtatott Vern Cotter: Rob Harleyt leválóként Adam Ashe váltja, aki most lesz először kezdő a válogatottban. Az első sorban pedig Ryan Grant kezdhet pillérként Alasdair Dickinson helyett. A másik pillér Euan Murray lesz, aki számára személyes mérföldkő az írek elleni tesztmeccs; 66. válogatottságával ő lesz a rekorder a skót pilléreknél.

Az írek már inkább bajban lehetnek a walesi vereség után, igaz csak két helyen változik a kezdőjük az előző hetihez képest. Edinburgh-ben mindig kemény meccsek várnak a zöld mezesekre, ez valószínűleg az utolsó hely elkerüléséért küzdő skótok ellen is így lesz. Látva, hogy Simon Zebo testileg nem vette fel a versenyt George North-szal, Joe Schmidt inkább Luke Fitzgeraldot játszatja majd a 11-es mezben. A Leinster szélsője jó két év után került be ismét a válogatottba, és négy éve volt utoljára kezdő. Fitzgerald sokáig sérülésével küzdött, mostanra viszont már felépült, és a volt klubedzője bizalmat szavazott neki. Cian Healy is elkerült a padról: a szintén sérüléséből visszatérő játékos eddig csak csereként játszott az idei Hat Nemzeten, most az utolsó, mindent eldöntő meccsen csatlakozik a Mike Ross-Rory Best kettőshöz az első sorban.

Az írek utoljára négy éve nyertek Skóciában utoljára az akkori Hat Nemzeten, egy igen kemény meccsen. Azóta csak otthon voltak sikeresek a skótok ellen. Most sem lesz ez másként, mint eddig: a zöld mezesek otthagyják a fogukat, és így a Hat Nemzet megnyeréséről szóló reményeiket is.

Tipp: Skócia @ 4.10


Anglia1.22  döntetlen25.00  Franciaország4.50
A pontegyenlőséggel jelenleg az angolok járnak a legjobban. A pontkülönbségük nekik a legjobb, és „csak” egy kissé fejetlen Franciaországot kell megverniük, hogy 2011 után ismét Hat Nemzetet nyerjenek. Csak egy helyen változott a kezdő a múlt hetihez képest: Dave Attwood került ki teljesen a csapatból. A kezdőben az ő helyét Geoff Parling veszi át; a leicesteri játékos sérült volt az első három kör alatt, de a padról beállva a skótok ellen jó teljesítményt mutatott, ez pedig meggyőzte az ő szerepeltetéséről Stuart Lancastert. Helye maradt Nick Easternek is a padon, akit szintén kiemelt az angolok szakvezetője. A veterán Jolly Joker talán még januárban nem is hitte, hogy négy év után idén is még küzdhet a Hat Nemzet elsőségért.

A franciáknál most nem történt nagy felfordulás a kezdőben. A félgőzös, de még így is lehengerlő olaszok elleni győzelem után talán nincs is szükség a sok csereberére. Kényszerű volt Camille Lopez kihagyása, aki sérülése miatt alkalmatlan a játékra. Őt a kispadról előlépő Jules Plisson helyettesíti majd, a Stade Francais játékosának a helyét Rémi Talés veszi majd át a cseréknél. Plisson eddig kissé hanyagolva volt az így is – mondhatni hagyományosan – sok irányítót kipróbáló franciáknál, de eddigi teljesítményére nem lehetett panasz a kék mezben. Az első sorba Eddy Ben Arous helyére Vincent Debaty fog majd érkezni. Ez azt is jelenti, hogy Wesley Fofana még mindig hiányozni fog a centereknél (marad a Mermoz-Fickou páros), valamint Loann Goujon készülhet második kezdésére nyolcasként a válogatottban.

Anglia sem dőlhet hátra nyugodtan a már a meccs előtt: a franciák, még ha mostanság gyakran nem is tudnak összeállni egy csapattá, sok egyedi megoldással megnehezíthetik vendéglátóik dolgát. Az angolok mögött még ott lesz a Twickenham nézőserege, amely képes még jobban felspannolni a hazai válogatottat. Ezzel kiegészítve az angolokat nagyon nehéz megverni Londonban, és ez most sem fog megtörténni.

Tipp: Anglia @ 1.22

Eredő odds: 6.90