NFL: másodszorra összejön a Harbowl?


Atlanta Falcons 2.65, San Francisco 49ers 1.50

A Seattle ellen az utolsó másodpercekben kicsikart győzelem azt jelentette, hogy az Atlanta végre playoff-meccset tudott nyerni, amivel rengeteg élcelődés és mém évült el, valamint a homlokukra rajzolt hatalmas L-betűt is letörölhetik. Formájukat, illetve a szezon képét nézve sokan és joggal tartják őket a legerősebbnek a négy talpon maradt csapat közül, ugyanakkor még mindig túl sterilnek tűnnek ahhoz, hogy képesek legyenek Super Bowlba jutni, adott esetben meg is nyerni azt. Ez a csapat még nem érett rá – na nem mintha Colin Kapernick annyival érettebb lenne, de Mike Smith módszeres munkájával ez a Falcons lassan, kis lépésekben halad előre, és azt biztosan teszi. Három éven belül meglesz az a Super Bowl-részvétel, de még nem jött el az idő, mivel egy olyan csapattal kerültek szembe, amelyik sokkal nagyobb léptekkel és megállíthatatlanul halad célja felé.

Már Alex Smith irányításával is masszív SB-esélyes csapatnak számított a 49ers, de Jim Harbaugh azóta előhúzott a pakliból egy mindentvivőt , akit azóta fel is turbózott, és úgy tűnik, hogy erre az NFL védelmeinek még nincs jól megfogalmazott válaszuk. Éppen ezért a támadókon lesz a nyomás:  Kaepernicket a padon kell tartani, amennyit csak lehet. Így viszont az Atlanta támadóinak és a San Francisco védelmének az összecsapása kulcsfontosságú lesz a meccs végkimenetelét illetően, ugyanis a Frisco offense olyan megbízhatóan szállítja a labdákat az ellenfél célterületére, hogy ha Patrick Willis nem ismer kegyelmet, és a védelem rendszeresen three-and-outra kényszeríti Matt Ryanéket, akkor viszonylag korán el is dőlhet a meccs.

Ha Russell Wilsonnak elég volt egy kicsit összeszednie magát meg az embereit ahhoz, hogy ledolgozzon egy 20 pontos hátrányt a Georgia Dome-ban, akkor Kapernick varázslataival röhögve fogja két vállra fektetni Mike Smith (és Mike Nolan) védelmét – még akkor is, ha azok rekordot érően kevés büntetést szednek be.


New England Patriots 1.25, Baltimore Ravens 4.10

A tavalyi elődöntő visszavágója óta John Harbaugh lecserélte rúgóját a magabiztos újoncra, Justin Tuckerre, és könnyen lehet, hogy ő ezúttal Super Bowlba fogja rúgni csapatát – nem úgy, mint tavaly Billy Cundiff, akinek csak a póznák közé kellett volna zúznia a labdát közelről, hogy bejuttassa csapatát a nagydöntőbe, de az sem jött össze neki.

Az egy dolog, hogy a Patriots elvesztette egyik legveszélyesebb támadóját Rob Gronkowski személyében (kartörés, vasárnap a Houston Texans ellen), de ez alapvetően nem fogja befolyásolni a hatékonyságukat, lévén, hogy több veszélyes ember áll Tom Brady rendelkezésére, mint Cyrus Grissoméra a Con Airben. Más kérdés, hogy kulcs- (vagy clutch-) szituációkban, azaz határhelyzetekben nagyon is sokat fog számítani, hogy ott van-e ez az elképesztő méretű, az összes védője fölé magasodó célpont a pályán, akit Brady a Holdról is lát, és akinek elég a környékére odahajítani a labdát ahhoz, hogy TD-t csináljon belőle, vagy nincs. Ez annál is inkább fájhat, mivel a Ravens Ed Reed-vezette secondaryje az egész ligában messze a legtöbb átadást csípte el az alapszakasz során. A Patriots légiereje tehát a szezon legnehezebb meccsére készülhet, abban a párosításban, amelyben idén egyszer már alulmaradtak – ahhoz a meccshez amúgy a cseresporik minősíthetetlen fütyörészése szolgált aláfestő zenéül.

És akkor a legfontosabbról még nem is volt szó: mi sem lenne amerikaibb sztori annál, mint hogy Ray Lewis gyűrűvel búcsúzzon az NFL-től? A védelem vezére ennek megfelelően magát nem kímélve, veszíteni való nélkül, mindent egy lapra feltéve fog játszani, és ez át fog ragadni a társakra is – a vérszomjas Baltimore-védelemnek pedig feltételezhetően a világ egyik legkellemetlenebb dolga nekimenni, az északi félgömbön legalább is biztosan a toplistán van, ezúttal pedig annak is a Berserk-üzemmódban aprító verziójával találják majd szemben magukat Boston kedvencei. Ráadásul idén már Joe Flacco is megmutatta, hogy képes az utolsó percben kihúzni csapatát a trutyiból, ha arra van szükség, úgyhogy az a labda, amelyik tavaly még egy hüvelykkel magasabban és egy fokban laposabb szögben ment az optimálsinál, idén már úgy fog az elkapó kezébe érkezni, hogy abból akár Oprah is TD-t tudna szerezni.

A tavalyi sikertelen próbálkozás után idén összejön a Harbowl, miután a 49ers egy touchdownnyi különbséggel fogja verni a Falconst, a Ravens pedig egy mezőnygóllal a New Englandet – utóbbiról még azt is el tudom képzelni, hogy hosszabbításban dőljön el.

Tipp: San Francisco 49ers és Baltimore Ravens továbbjutás @ 6.15