NBI-es szezonbeharangozó: Az Eb-mámor után vissza rögvalóságba?


Az elmúlt évek tapasztalatai alapján valahogy nehéz elképzelni azt, hogy egyik napról a másikra komoly színvonal emelkedésnek lehetünk majd szemtanúi. Hovatovább a magyar utánpótlásképzésről készült lesújtó tanulmány, illetve a Dárdai-féle nyilatkozatra (legyen ingyenes az első három forduló) érkező, nem túl lelkes válaszok a klubok részéről sem éppen a pozitív jövőképet vetítik előre.

Utóbbival kapcsolatban mi a magunk szerény módján megtesszük azt, ami tőlünk telik: ha kilátogatsz egy hétvégi NBI-es mérkőzésre, akkor az Unibet állja a jegyed. Ennek részleteiről erre a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Na, de ennek az írásnak nem célja a magyar futball problémáinak megoldása, inkább nézzük meg, mit hozhat az NBI 2016/17-es szezonja.

Kezdjük rögtön az egyik feljutóval. A Gyirmót már régóta kacérkodik az első osztállyal és az előző szezonban sikerült is a hőn áhított feljutás. Érdekes módon a keretet nem igazán erősítették meg, emiatt távozott is a kispadról Bene Ferenc, aki az NBI-be vezette a csapatot. Helyére nem más érkezett, mint a mélységből felívelt labdák specialistája, Urbányi István.

Ugyan a gyirmótiak egyelőre nem igazoltak komoly erősítést jelentő játékost, de a csapat magja egyben maradt és sok olyan futballista van náluk, akik korábban az élvonalban futballozott. Bori Gábor, Simon András, Simon Attila, Szekeres Adrián, Vass Patrik, Völgyi Dániel neve bizonyára ismerősen cseng azok számára, akik régóta követik a magyar foci eseményeit. Majd meglátjuk mire lesz elég ez a keret, ám azt már most kijelenthetjük, hogy bajnoki címre aligha 101.0.

A másik frissen feljutott csapat a Mezőkövesd. Náluk nem történt edzőváltás, továbbra is a magyar labdarúgás megmentője, a tolódások nagymestere, Pintér Attila irányítja az együttest és ez a tény már önmagában sok, felhőtlenül vidám percet ígér a jövőre nézve – persze csak azoknak, aki vevők az efféle humorra.

A Gyirmóttal ellentétben Kövesden komoly változások történtek a keretben. Heten távoztak, nyolcan érkeztek és vannak még kiszemeltek. A legnagyobb név egyértelműen az észt Tarmo Kink, aki ugye nem is olyan régen bajnok lett Pintérrel még az ETO színeiben. A védősor keménységét pedig a híres szlovák favágó, Marek Sterstík garantálja. Kíváncsian várjuk, hogy Pintér Attila milyen csapatot kovácsolt össze, de dobogó közelébe aligha jut majd a gárda.

Folytassuk a sort az épphogy csak bennmaradó Vasassal. Nincs túl jó sorsolása az angyalföldieknek, nehéz ellenfelekkel kezdenek majd. Túlzottan erősíteniük sem sikerült még, úgyhogy valószínűleg ez a szezon is a kiesés elleni küzdelemről szól majd náluk.

Diósgyőrben is edzőváltás történt a nyáron: Egervári Sándor távozott a kispadról, nem sokkal a „Még 50 perc” című dokumentumfilm premierje után. Nem állítjuk, hogy a két dolognak köze lenne egymáshoz, de erős a gyanú, na. A helyét Horváth Ferenc vette át és azt ígérte, hogy igencsak harapós gárdát rak össze. Majd meglátjuk.

Mindeközben elképesztő fordulat történt Kispesten. Javában zajlik az átigazolási szezon, de még nem érkezett külföldi játékos! Ilyenre már nagyon régóta nem volt példa. Viszont sok fiatal magyar labdarúgó szerződött a klubhoz, a felkészülési meccseik pedig nagyon jól sikerültek. A bajnoki címre viszont még így sincs reális esélyük a piros-feketéknek 26.00.

Pakson nem vesztegették az időt: Kemenes Szabolccsal az élen majd’ egy fél kezdőnyi új játékost igazoltak. Külföldi továbbra sincs a csapatban és valószínűleg ugyanolyan masszív teljesítménnyel rukkol majd elő a gárda, mint ami jellemző volt rájuk eddig is. Még a dobogós helyezést sem lehet kizárni részükről.

Szombathelyen is voltak érkezők, de a legfontosabb talán az, hogy továbbra is Király Gábor védi majd a Haladás kapuját. A hazai meccseiket idén is Sopronban játsszák, hiszen még nem készült el az új stadionjuk, ennek ellenére alaposan megizzaszthatják majd a vendégcsapatokat.

Az Újpest nagyon rosszul járt, ugyanis még egy 2014-es játékosvásárlás miatt az UEFA kizárta őket az átigazolási szezonból, így erősíteni nem tudtak. Ráadásul a védelemből távozott Litauszki Róbert, illetve Kabát Péter visszavonult a csatársorból. Innen lesz szép valami nagyot dobni!

Az MTK a már tőlük megszokott célokkal vág neki ennek a szezonnak is. Vagyis komoly célkitűzés nincsen, az első nyolcban szeretnének végezni és pont. Az első öt hazai meccsüket Dunaújvárosban játsszák majd, de hamarosan talán befejezik a Hidegkúti Stadion építését.

A bronzérmes Debrecen esetében sem számolhatunk be komoly változásról. A kispadon ugyanúgy Kondás Elemér ül, ez már önmagában konzerválhat mindent. Aki látta a csütörtök esti Európa Liga selejtező meccsüket, az megérti, hogy Bódi Ádám miért távozott a klubtól. Ha ilyen gyengén játszanak a bajnoki meccseken is, akkor nemhogy a dobogó, de még a középmezőnybe kerülés is roppant nehéz lesz számukra.

Az előző szezonban a második helyen végzett Videoton viszont komoly esélyekkel indul a bajnoki címért. Persze még hosszú az út, sokan érkeztek és még többen távoztak, úgyhogy bőséggel van dolga Henning Berg vezetőedzőnek. Mindenesetre az Európa Liga selejtezőben nyújtott teljesítményük bizakodásra adhat okot a felcsúti albérletben vitézkedő fehérváriaknak. Ha a Fradinak nem jön ki a lépés, akkor még akár a bajnoki cím is összejöhet számukra 5.00.

Végül, de nem utolsó sorban vizsgáljuk meg egy kicsit a bajnoki címvédő Ferencvárost. Thomas Doll együttese rommá verte a mezőnyt az előző szezonban, de azért meglepő volna, ha idén is ilyen tükörsima lenne a történet. Lovrencsics leigazolása komoly erősítést jelent, ám vegyük figyelembe, hogy Roland Lamah és Nagy Ádám távozása komoly érvágás. Érkezett még pár légiós is, de azt csak Thomas Doll tudja, hogy mit látott bennük. Legalábbis a BL-selejtezőben kezdőként pályára lépő Djuricin játéka azóta is rémálmokat okoz nekünk. Akárhogy is, a szezon előtt az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Ferencváros megvédi majd a bajnoki címét 1.90.

Fogadj NBI-es meccsekre a legjobb oddsokon!