NB1: Hosszú tél után újra tavasz


Ősszel ugyan már lement két tavaszi forduló (ez már lassan senkit nem zavar össze Magyarországon), de a tavaszi szezon igazából most hétvégén kezdődik. Még tizenhárom kör van a végéig, ami várhatóan tartogat némi izgalmat annak, aki vevő az ilyesmire. 

Mondhatnánk, hogy 2013/2014-es szezonban visszatért minden a régi kerékvágásba, hiszen a Debrecen vezeti a tabellát harminchét ponttal, mögöttük a Videoton harminchárommal, a dobogó legalsó fokán pedig a Győrt találhatjuk harminc ponttal.

Nincsen tehát olyan borzasztó nagy különbség az első három csapat között bár mondjuk azt még mindig nehéz elképzelni, hogy az ETO megvédi bajnoki címét (@25.00). Már csak azért is, mert az őszhöz képest meggyengült a győri keret. Távozott Tarmo Kink, Lázok János, Linas Pilibaitis és Kiss Máté, új igazolásként meg csupán egy kapust üdvözölhettek a Rába partján, Pogacsics Krisztián személyében. Bíznak az akadémistákban, hát majd meglátjuk. Azt se feledjük el, hogy új edzővel vágnak neki újra bajnokságnak – Pintér Attila helyét Horváth Ferenc vette át.

A Videoton viszont simán megszorongathatja még a Debrecent, ha kihozzák magukból azt a tudást, amire ez a keret képes. Ugyanakkor rossz hír számukra, hogy mindössze öt hazai meccset fognak játszani és az már az ősszel is feltűnő volt, hogy leginkább a Sóstói Stadionban jelentenek veszélyt ellenfeleikre, mintsem idegenben. A Lokit majd otthon fogadják március végén, és ha majd ott nyernek, akkor még bármi lehet a végén, a négy pontos különbség amúgy sem olyan sok. Szóval még mindig van esély arra, hogy a Videoton megszerzi fönnállásának második bajnoki aranyérmét (@ 2.15).

Persze jelenleg a Debrecennek áll a zászló (@ 1.90) és mivel a szurkolói csoportok fölhagynak a bojkottal, lesz még aki pluszenergiákat pumpáljon a csapatba. A keretben nem történtek egetverő változások, Kondás Elemér edző pedig optimistán tekint a jövőbe – legalábbis a nyilatkozataiból erre lehet következtetni.

Igazán komoly átrendeződés várható a tabella középmezőnyében, hiszen a huszonnyolc ponttal negyedik helyen álló Diósgyőr és a kilencedik helyezett Honvéd között mindössze öt pont a különbség. Ebben a nagy masszában találhatjuk a Ferencvárost is, ahol a szezonnyitó előtt még a bajnoki cím megszerzéséről lehetett hallani, ehhez képest elég hullámzó teljesítményt nyújtottak ősszel a zöld-fehérek. Nem véletlen, hogy csak a 27 pontot sikerült gyűjteniük. Doll érkezése óta viszont új szelek fújnak, és úgy tűnik, hogy a keret is erősödött valamelyest. A Fradi hagyományosan jól szokott tavasszal szerepelni, de még így meglepetést okozna, ha bajnokok lennének idén (@ 25.00).

A tabella hátsó harmadában található hat csapat közül a kilenc ponttal utolsó Kaposvár helyzete igazán elkeserítő, hiszen bennmaradást érő 14. hely is nyolc pontnyira van tőlük. Persze csodák bármikor történhetnek, és Somogyban bíznak is abban, hogy most kivételesen velük történik ilyesmi. 

A másik kiesőhelyet az MTK foglalja el, ahol a hosszúra nyúlt téli szünetben rájöttek, hogy talán nem volt annyira jó ötlet még a nyáron eladni a fél csapatot. Ezért gyorsan igazoltak is olyan legendákat, mint Torghelle Sándor vagy Rodenbücher István (korábban mindketten a klub játékosai voltak). Melléjük még Vass Ádámot is megszerezték, kérdés mennyire tudták formába hozni. Mindestre így már korántsem olyan egyértelmű, hogy melyik lesz a második kieső csapat, nagy küzdelmek várhatóak a tabella alján is.

Tipp: A Videoton lesz a bajnok @ 2.15