Minden idők legkiegyenlítettebb Super Bowlja?


San Francisco 49ers 1.55, Baltimore Ravens 2.55

Minden idők legkiegyenlítettebb Super Bowlja lehet a 47., és nem csak azért, mert mindkét oldalon van egy Harbaugh, hanem mert az alapszakasz során is hasonló erejűnek tűnt a két együttes, és azóta mindkét társaság lépett előre. A gyilkos, ligaelit védelmet eddig is adottnak tekintette az ember mindkét oldalon, noha a Ravensnél csak a rájátszásra állt ez újra össze, miután Ray Lewis is elfoglalta helyét a linebacker-sorban az időközben meggyógyult Terrell Suggs mellett. A támadók tekintetében is a rájátszásban kezdett el működni a dolog, hiszen ekkor már Joe Flacco is úgy osztogatott, mint egy igazi bajnok, a másik oldalon viszont Colin Kaepernick személyében Jim Harbaugh szezon közben előhúzott egy olyan fegyvert, amire az NFL védelmeinek egyelőre nincsen válasza.

A Baltimore Ravens az alapszakasz során kétszer is játszott mozgékony QB ellen, és mindkét meccsnek szoros vereség lett a vége: a Philadelphia Eagles és Michael Vick a második, a Washington Redskins és Robert Griffin III a 14. játékhéten győzte le Ed Reedéket. Ahogyan már volt róla szó, a védelem egyik meccsen sem a legerősebb összeállításban játszott, viszont amit Kaepernick alakít, az is gyakorlatilag a dual-threat quarterback újraértelmezése: még az elképesztően erős és pontos karú, villámgyorsan futó RGIII is csak egy kistesónak tűnik mellette. Az természetesen egészen más kérdés, hogy szezonokat végig lehet-e játszani ilyen stílusban – ahogyan Griffin is elfogyott a rájátszásra –, de erre az évadra tökéletes forgatókönyvnek bizonyult a másodéves irányítószörnyet félidőben rászabadítani a ligára. És elképzelhető, hogy a fénykorát már maga mögött hagyó Ravens-védelem sem fogja utolérni Kopernikuszt, aki csillagászati számokat képes összefutni, miközben lézereket lövöldöz akár 30-40-50 fényév yard távolságra is.

A legfontosabb statisztikai adat persze az, hogy Eli, az orángután (nem az, hanem a Utah-i állatkertből) eddig öt alkalommal sikeresen megjósolta a Super Bowl kimenetelét, és hatodszorra a Baltimore Ravenst választotta. A Super Bowlt általában az a csapat szokta nyerni, amelyik a rájátszásra a legjobb formába kerül, de itt nehéz megmondani, hogy melyik társaság az élesebb, hiszen már a legjobb négy között is úgy tűnt, hogy ez a két brigád játszik SB-formában. Az viszont igaz, hogy a Ravens kontrollálta úgy saját meccsét, mint egy igazi bajnokcsapat, míg a Frisco az NFC döntőjében csak a második félidőben volt ellenálhatatlan. Persze, ez sem jelent igazából semmit, hiszen mindkét verzióra van precedens, tehát a magabiztosan, és a szenvedve döntőbe jutó csapat is nyert már Super Bowlt, pláne mióta két hét szünet van a főcsoport-döntők és a nagydöntő között.

A Ravens playoffban nyújtott teljesítményét egy ívnek látom, amely – pláne Ray Lewis esetleges visszavonulásával – adná magát, hogy SB-győzelemmel érjen véget, míg a 49erst zabolátlan őserőnek tűnik, amely bármelyik pillanatban elszabadulhat, és el is szabadul, de sose tudod, hogy mikor. Amikor pedig elszabadult, akkor nem lehet megállítani. Fontos azt is megemlíteni, hogy a San Francisco 49ers eddig öt Super Bowlban szerepelt (1982, 1985, 1989, 1990, 1995), és mindet megnyerte – na persze, könnyű úgy, hogy ebből az első négynél Joe Montana, az utolsó alkalommal meg Steve Young pucsított be a center mögé.

A két vezetőedző nem győzte hangsúlyozni a felvezető két hét során, hogy nem róluk, hanem csapatukról fog szólni a meccs, és bizony így is van, de amennyiben olyan kiélezetten alakul a mérkőzés, mint amilyenre számítunk, az a csapat fogja végül kiharcolni a győzelmet, amelyik kíméletlenebb, amelyiknek az edzője, az irányítója kíméletlenebb. Jim vs. John vagy Colin vs. Joe – én mindkettőnél a San Franciscót hozom ki győztesnek, de csak hosszabbításban.

Tipp: Félidőben Ravens-előny, a rendes játékidő végén x @ 20.00