Zsinórban harmadszor nyerheti meg a Magyar Kupát az FTC


Vasas–Ferencváros
Nagy meglepetést okozott azzal a Vasas, hogy sokáig versenyben volt a bajnoki címért és végül a harmadik helyen zárt az angyalföldi gárda. Ugyanúgy 52 pontot szereztek 33 forduló alatt, mint a negyedik helyezett Ferencváros, de egy mérkőzéssel többet nyertek meg és ezért kerülhettek dobogóra. Ezt a remek szezont azzal koronáznák meg, hogy a kupát is hazaviszik.

Csakhogy ehhez a Ferencvárosnak is lesz egy-két szava. Érdekesség, hogy míg 13. kerületben abszolút sikernek számít az 52 pont, addig ez pár kerülettel odébb egyértelműen kudarcként élik meg. Főleg, hogy a bajnokságban elért negyedik hely nem biztosít indulást az Európa Ligában. Igaz, a Vasas kupagyőzelme esetén is megvan az FTC EL indulása, hiszen az angyalföldi együttes a harmadik bajnoki helyezése okán már fixen elindul ott.

A Fradi kupagyőzelmét az a tény is elősegítheti, hogy hazai pályán, az Üllői úton játszanak majd a csapatok a trófeáért. Ez zsinórban harmadszor történik így és az előző két alkalommal az FTC meg is nyerte a kupát. Két évvel ezelőtt a Videotont, tavaly pedig az Újpestet verték a fináléban.

A Vasas utoljára az 1985/86-os szezonban tudott kupát nyerni, akkor pont a Ferencvárossal szemben. Azóta kétszer jutottak döntőbe az angyalföldiek: 2000-ben az MTK ellen maradtak alul, 2006-ban pedig az Újpest volt náluk jobb. Michael Oenning, a Vasas edzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón jelezte, hogy mindenképpen győzni akarnak: „szeretnénk mi irányítani, nem fogunk beparkolni a busszal, és büntetőkre játszani. Kilencven perc alatt el akarjuk dönteni a meccset, és hosszú idő után megnyerni a kupát.” Ezzel szemben Thomas Doll arra számít, hogy nagy taktikai küzdelem zajlik majd a pályán, nem esnek majd egymásnak a csapatok.

A két együttes ugye háromszor találkozott már ebben a szezonban és mindhárom alkalommal a Vasas jött ki jobban ezekből a meccsekből. Tavaly augusztusban 2-1-re nyertek a Fradi vendégeként, majd novemberben 2-2-es döntetlent játszottak a Fáy utcában. Idén áprilisban is a Vasas volt jobb és újra 2-1-es arányban verték a zöld-fehéreket.

Az FTC dolgát sérülések is nehezítik. Gera, Böde, Botka és Koch nem valószínű, hogy pályára tud majd lépni, viszont a másik oldalon nem lehetett sérültekről hallani. Az biztos, hogy szerdai döntőben a Ferencvárosnak van több vesztenivalója és a Vasas futballozhat felszabadultabban. Az angyalföldiek kihasználhatják ezt a lélektani előnyt.

Tipp: Vasas góljai 1,5 felett 2.60