A válogatottra nehéz meccs vár Feröeren és nem feltétlenül csak a műfű miatt


Feröer-szigetek8.00  döntetlen4.80  Magyarország1.35

Még most is érezhető az eufória, amit a magyar válogatott nyári Eb-szereplése váltott ki hazánkban. Legalábbis egy Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtezőt ennyire még soha nem vártak itthon és nem feltétlenül azért, mert vb-selejtezőn eddig még egyszer sem játszottunk Feröer legjobbjaival.

Talán a fokozott várakozás miatt is meglehetősen óvatosan fogalmazott mindenki a mérkőzéssel kapcsolatban. Storck szerint ez lesz a legnehezebb őszi meccsünk, Dzsudzsák pedig pokoli körülményekre számít. Na, persze nem a Feröer-szigetek szurkolóira gondolt az Al Wahda középpályása, hanem inkább az időjárásra és a pályára. Kétségtelen, hogy nem a legjobb dolog a világon esőben és szélben futballozni, de azért ilyen már előfordult párszor. Az viszont újdonság, hogy Telkiben, a válogatott edzőtáborában építettek egy olyan műfüves pályát, mint amilyen Tórshavn-ban van. Tekintve, hogy hetekig ezen edzett a válogatott, a pálya talaja sem okozhat majd túl nagy meglepetést, hacsak azóta a cseles feröeriek nem raktak föl új borítást.

Sokkal nagyobb problémát jelent az a kérdés, hogy ki áll majd a kapuban? Király Gábor úgy vonult vissza a válogatottságtól, hogy még nincs igazán utódja. Dibusz? Gulácsi? Vagy esetleg Megyeri? Maga Storck sem tudja egyelőre, kit állít a kapuba – amikor utoljára erről kérdezték, azt mondta, hogy még gondolkodik ezen.

Király mellett Juhász Roland is visszavonult a válogatottságtól, bár még biztos lett volna benne egy-két jó meccs. Őt sem könnyű pótolni, de nem megoldhatatlan feladat. Sokkal problémásabb Gera Zoltán hiánya. Ki lesz majd helyette az a kulcsjátékos, akinek a mozgásához az egész csapat igazodik?

Az igazi nehézségeket tehát nem a külső körülmények jelentik, hanem az, hogy a magyar válogatott átalakulás alatt áll, sok a fiatal játékos. Plusz ugye a sikeres nyári Eb-szereplés komoly elvárásokat szült, és emiatt „nehogymá’ egy Feröer!”

Viszont azt is látni kell, hogy ma Európában már nincsenek könnyű meccsek. Vagy hát minimum borzasztó ritkák. Az ún. kiscsapatok is eljutottak egy olyan szervezettségi szintre, hogy már senki nem mehet biztosra sehol sem. A vasárnap játszott selejtezők során is láthattuk, hogy a dánok ugyanúgy szenvednek hazai pályán Örményország ellen, mint az angolok Szlovákiában. Még akkor is, ha a vége egy nagy nehezen begyötört, és győzelmet jelentő gól volt mindkét esetben.

Azt meg pont a saját bőrünkön tapasztalhattuk az Európa-bajnokság selejtezőiben, hogy az amatőr játékosokkal operáló feröeri válogatott is roppant kellemetlen ellenfél. 2014 októberében Szalai góljával nagy nehezen győztünk ellenük idegenben, majd egy évre rá alaposan megleptek minket az Üllői úton azzal, hogy Jakobsen révén már a 11. percben megszerezték a vezetést. Akkor Böde jött a második félidőre és duplájával kevesebb, mint tíz perc alatt 2-1-re módosult az állás. Hasonló forgatókönyvet most sem nehéz elképzelni.

Tipp: Gólok 2,5 alatt @ 1.90

Eredmény tipp: Feröer-szigetek–Magyarország 0-1 @ 6.30