Tíz ok, ami miatt Brazília olimpiát nyerhet fociban


A házigazda brazilok Dél-Afrika ellen lépnek majd pályára és nem mellesleg ők számítanak a torna favoritjának 1.85. Rajtuk kívül Argentínának és Németországnak is jó esélyei vannak a végső győzelemre 7.00

Az oddsokat böngészve azzal szembesülhetünk, hogy Brazília dobogós helyezésre nincs valami magas szorzó 1.25. Nézzük meg, miért is van ez így!

 

1. Kísért a múlt

Meglepő, de a világ legsikeresebb válogatottja még soha nem nyert olimpiát. Ennek megfelelően óriási várakozás előzi meg a nemzeti tizenegy mostani szereplését. A 2012-es esztendőben úgy tűnt, Brazília kellően felkészült ahhoz, hogy megtörje az átkot: Neymarral, Alexandre Patóval és sok más kiváló játékossal a fedélzeten végül eljutottak a döntőig ahol aztán Mexikó elverte őket a Wembley-ben. Most nyáron viszont másképp lesz minden.

 

2. Ez most tényleg Neymar?

Brazília elég világosan a világ tudomására hozta a prioritásokat, amikor kihagyták Neymart a Copa América keretből – nem utolsó sorban az FC Barcelona kérésére. A katalán klub csak egy nagy nyári tornát engedélyezett játékosának és a választás végül az olimpiára esett. A támadó vitathatatlanul a mezőny legjobb játékosa és képes lehet arra, hogy a nagy csalódások után (2014-es vb, illetve a 2015-ös Copa) csapatkapitányként újra feltüzelje a válogatottat. Nagy a nyomás rajta, de képes lehet kezelni.

Az pedig elég valószínű, hogy legalább öt gólt szerez majd az olimpia alatt 1.70.

 

3. Jésusban hisznek 

A Manchester City szurkolói bizonyára alig várják a brazil válogatott meccseit, ugyanis a fiatal tehetséget, Gabriel Jésust nemrég igazolta le a City és most itt a nagy lehetőség, hogy új klubját lenyűgözze játékával. Gyors, ügyes támadóról van szó, aki a széleken és a pálya közepén is bevethető. A Palmeiras színeiben 10 gólt szerzett 14 meccsen az előző szezon során és alighanem a válogatottban is villog majd rendesen.

Még az is előfordulhat, hogy több gólt szerez, mint Neymar 4.00

 

4. A kamikaze edző

Miután Dungát másodszor is elküldték, a szövetség a Corinthians egykori edzőjét, Titét nevezte ki a helyére. Ám végül mégsem ő lett a „nagy dobás”, hanem a Rogério Micale, aki eddig jobbára ifi csapatokkal foglalkozott és most az olimpiai válogatottat vezeti. A 47 éves trénert szeretik a játékosok fiatalos hozzáállása miatt (pl. az edzésterveket WhatsApp-on küldi) de nem utolsó sorban a bátor támadójátékban hisz, ami miatt a „kamikaze” becenevet kapta. Sok jó támadó van a brazil keretben, úgyhogy képes lehet majd megmutatni, mit is tud.

 

5. Hazai környezet

Amikor a Selecao utoljára hazai környezetben lépett pályára a világbajnokságon, kicsit kínosra sikerült a végjáték. Most viszont pozitív légkör veszi körbe Micale fiait. Akármelyik stadionban is játsszon majd a brazil válogatott, a szurkolók mögöttük állnak majd és ez sokat dobhat a csapat teljesítményén.

 

6. Gabriel, a gólzsák

Nem csak egy Gabriel van ám a braziloknál, aki fényes jövő előtt áll: a Santos játékosa, Gabriel Barbosa is szép reményekkel vághat neki a tornának. A fiatal futballista klasszikus befejező csatár és már bizonyított a nagyok között is a centenáriumi Copa Américán. Topjátékos lehet belőle és a hírek szerint akár már idén nyáron Olaszországba szerződhet.

 

7. A védelem bástyái

A támadósor nagyon ütős a braziloknál, de a védelem sem rossz, sőt! Marquinhos nevét már jól ismerik az európai futballt kedvelők, a PSG-ben igen jól megy neki. Mellette pedig ott van Rodrigo Caio, aki szintén nagyon jó. A két szélen Zeca és Douglas Santos garanciát jelent a stabilitásra, előttük pedig a védekező középpályás Thiago Maia is kellő hatékonysággal szűri az ellenfél támadásait. Őket biztos nem tépik szét majd úgy, mint ahogyan a németek tették azt a felnőtt csapattal nem is olyan régen.

 

8. Családi ügy

A középpálya sztárja lehet az FC Barcelona játékosa, Rafinha. A klubjában ugyan nem számít meghatározó játékosnak, de az U-válogatottban annál inkább az. Neymarral együtt a torna egyik kimagasló futballistája lehet és ha Brazília nyer, akkor apjával együtt jókat nosztalgiázhatnak: Mazinho ugyanis 1994-ben tagja volt a világbajnok brazil együttesnek.

 

9. Az életkor csak egy szám

Nem csak Neymar az egyetlen, aki már pályára lépett a felnőtt válogatottban is. Rajta kívül még két túlkoros futballista van a csapatban: Renato Augusto és Weverton, akik szintén vezéregyéniségei az együttesnek. Renato egy kiváló támadó középpályás és korábban vastagon benne volt a Leverkusen sikereiben, nem mellesleg alapember volt a Dunga-féle csapatban még azután is, hogy Kínába igazolt. A kapus Weverton pedig igazán rutinos és jelenléte kellő biztonságot nyújt.

 

10. Mennyire komoly ez az egész?

Nem minden ország veszi annyira komolyan ezt a tornát, mint Brazília. Ha végigfutjuk a kereteket, akkor láthatjuk: sok fiatal tehetség van mindenhol ám a 23 év fölötti játékosok nem számítanak sztárnak. Németország a Bender ikrekben és Nils Petersenben hisz, míg Argentína Gerónimo Rullit és Víctor Cuestát vitte el. Svédország, Portugália és Dánia pedig nem nevezett olyan játékost, aki előtte pályára lépett volna a felnőtt válogatottban. Mindez persze önmagában még nem perdöntő, de mindenképpen olyan tény, melyet érdemes figyelembe venni.