Taktikai Előzetes: Brazília - Horvátország


CSAPAT HÍREK

Brazília a legjobb keretével vág neki a csoportkörnek, az egyetlen igazi kérdés pusztán az, hogy kik fognak a védekező középpályás posztján kezdeni. A lehetséges pályázók közül (Paulinho, Fernandinho és Luis Gustavo) egy valaki biztos kiszorul a kezdőből. A horvát csapatnak ezzel szemben két komoly problémával is szembe kell néznie. A legégetőbb feladat Mario Mandzukic pótlása lesz, aki egy, az Izland elleni pótselejtezőn begyűjtött felesleges piros lapja miatt nem léphet pályára a nyitómérkőzésen. Emiatt adódik a kérdés, hogy melyik csatár kezdjen? Nikica Jelavic, aki az Ausztrália elleni barátságos meccs egyetlen gólját szerezte, vagy Ivica Olic, aki jelen pillanatban inkább valószínűsíthető. A másik fejvakarásra okod adható gond, hogy Danijel Pranjic könyöksérülést szenvedett az ausztálok elleni mérkőzésen. Nagy valószínűséggel a viszonylag tapasztalatlan Sime Vrsaljko fogja helyettesíteni, aki ráadásul eredeti posztját tekintve jobboldali hátvéd. Nyitott kérdés az is, hogy Vedran Corluka mellett kit vet be középső védőként a kapitány, de talán Gordon Schilenfeld egy hajszállal esélyesebb a csapatbakerülésre, mint a Southampton légiósa, Dejan Lovren. 

A HORVÁT KÖZÉPPÁLYA

Amióta Niko Kovac a szövetségi kapitány a válogatott átállt a 4-2-3-1-es rendszerről a 4-3-3-ra. Persze ez nem egy hasraütésre megszületett döntés volt, hanem a kerethez lett alakítva. Kovac, ha tehetné, beállítaná tíz évvel ezelőtti önmagát, hogy a pálya közepén lásson egy klasszis védekező középpályást, de ezt inkább a mélyebben helyezkedő és a játékot szervezni tudó Modric-Rakitic duóval fogja megoldani úgy, hogy előttük játszik majd Mateo Kovacic. Ez már amúgy indokolatlanul támadószelleműnek tűnhet, ezért a biztonság szemmeltartása végett elképzelhető, hogy Ognjen Vukojevic húzodik vissza Modric mellé, illetve Rakitic a klasszikus irányó szerepében tündökölhet a pálya közepén. Emiatt a jobb oldalra kell kihúzodjon Kovacic, a középen csatárként rohamozó Olic mellé.

NEYMAR vs SRNA

Függetlenül attól, hogy Pelé szavaival van tele a média, abban minden bizonnyal igaza van a klasszis labdarúgónak, hogy Neymaron hatalmas lesz a nyomás a Vb alatt. A brazilok többsége hazai győzelemre számít, és hogy ebben kulcsszerepet képzelnek el Neymar. A Konföderációs-kupa alkalmával szenzációsan játszott a brazil tehetség, ráadásul a Barca színeiben is egy viszonylag jó (de nem zseniális) szezonon van túl. Marceloval azonos oldalon elhelyezkedve könnyen megbonthatják az ellenfél jobb oldalát, ahol Darijo Srna lesz a legfőbb akadályuk. A 32 éves horvát csapatkapitány a jobb oldalon hatalmas munkabírással rendelkezik, ezért kérdés, hogy mennyire hagyják szabadon a jobb szélen. A kulcs tehát a következő: Ha sikerül többnyire védekezésre kényszeríteni a horvátot, akkor nagy baj nem lehet, de ha a két brazil figyelme lankad, akkor könnyen mögéjük kerülhet Srna, aki bőven okozhat kellemetlenségeket.

BRAZÍLIA GYENGÉJE

Ha a brazílokat elkapja a hév, és mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy domináns csapatnak tűnjenek az első perctől, akkor akár túlzásba is eshetnek a szélső támadások vezetése során. Ha a két szélső védőjük nagyon előrehúzodik, akkor mögöttük hatalmas terület nyílhat. A taktika ennek kivédekezésére viszonylag "egyszerű". Be kell húzodjanak a horvát játékosok, állniuk kell a sarat, különösen az első 20 perc során. Ha a lendület alábbhagyott, akkor kell kihasználni az adódó alkalmakat, és meg lehet kontrázni őket a széleken megnyíló területeken. Itt jön képbe Ivan Perisic, illetve a jobb oldali támadó (valószínűleg Kovacic), akik ha fegyelmezetten hajtják végre a feladatukat, akkor a Dani Alves - Marcelo duó támadó vérmérsékletéből profitálhatnak.

OSCAR

Amikor Brazília megnyerte az 2011-es U20-as Világbajnokságot Kolumbiában, akkor egyértelműen Oscar volt a kulcsjátékos, aki a középpálya rombuszának bal szélén helyezkedett el. Három évvel később már középen érzi jól magát támadóbb szerepkörben, igaz sokakban felmerül némi kétely a teljesítményével kapcsolatban. A Chelsea-ben mutatott formája az utolsó két hónapban finoman szólva is halvány volt, Jose Mourinho meg is pendítette, hogy valószínű már lélekben a világbajnokságra készül a játékos. Ezen feltételezés miatt akár nagyobb nyomás is nehezedhet Oscarra, aki a bíráló hangokat könnyen elhallgattathatja. Nem lesz könnyű dolga, hiszen valószínű Vukojevic minden lépését figyelni fogja, és előre borítékolható, hogy Modric is megkeseríti néha a dolgát. Ha Oscar gyenge teljesítménnyel fog előrukkolni, akkor a károgók joggal kérdőjelezhetik meg a helyét a kezdőcsapatban, viszont ha jól fog játszani, akkor könnyen bizonyíthatja, hogy miért ő szerepelt a legtöbb alkalommal Luiz Felipe Scolari csapatában az elmúlt 20 mérkőzésen.

ÍTÉLET

Horvátország jobban fog szerepelni, mint a selejtezők során és biztos sok fejtörést okoznak majd Scolarinak, de mióta a brazil kapitány visszatért, 20 meccsből 16-ot megnyert. Ráadásul a horvátok problémákkal küzdenek a balhátvéd és a védekező középpályás szerepkörében, ezért nehéz előre megkérdőjelezni Brazília győzelmét. Ahogy a Konföderációs-kupa alkalmával láthattuk (öt meccsből háromszor), valószínűleg most is gyorsan vezetést fog szerezni a hazai csapat, melyet megfejelnek további gólokkal a második játékrészben. A "Brazília megnyeri mindkét félidőt" fogadás ésszerű döntésnek tűnik. 1.92

Fogadj a Brazília-Horvátország meccsre ITT.