Szombat este kiderül, hol tartunk valójában


Magyarország4.00  döntetlen3.25  Horvátország2.00
Még mindig szinte tapintható az eufória, melyet a magyar válogatott váltott ki azzal, hogy oly’ sok év után kijutott az Európa-bajnokságra. Óriási jegyigénylési láz kezdődött az Eb-re, ilyen felfokozott hangulat évtizedek óta nem volt tapasztalható a válogatott körül. Érthető módon Storck szerződését is meghosszabbították 2018-ig, a német mester pedig nem lazsál: edzőtáborokkal és barátságos meccsekkel igyekszik felkészíteni a fiúkat.

Igaz, utóbbiból egyelőre csak kettőt kötött le az MLSZ és ebből egy ugye most következik, de legalább igen masszív ellenfelekkel játszunk. Horvátország jóval erősebb csapat nálunk és hát a világbajnok német válogatottal játszandó júniusi főpróbáért is egy hatalmas piros pont jár.

Ugyanis így legalább tudjuk majd, mi a helyzet. Mert nyilván készülhetnének a fiúk San Marino és Liechtenstein elleni meccsekkel is, de sokkal jobb ez így, mert reális képet kapunk arról, hol is tartunk. Azt senkinek nem kell külön elmagyarázni, hogy az Európa-bajnokságon sem vár sétagalopp hazánk legjobbjaira.

Ami a játékoskeretet illeti, van pár változás a pótselejtezőhöz képest, de hát az ilyen meccsek pont arra valók, hogy kísérletezzenek a szövetségi kapitányok (ezért is nehéz tippelni az ilyen meccsekre). A pénteki sajtótájékoztatón Storck annyit azért elárult, hogy a kapuban Dibusz és Bogdán is lehetőséget kap majd egy-egy félidő erejéig. A sérült Kádárt pedig Korhut Mihály pótolja majd a védelem bal oldalán, illetve Pintér Ádám játékára nem számíthatunk sérülés miatt. A szövetségi kapitány azt is elmondta, hogy elsősorban a második félidőben próbál majd ki új játékosokat.

A horvát válogatott tagjai javarészt nívós bajnokságokban edződnek és még úgy is bombaerősek, hogy a Barcelonában játszó Rakitic sérülés miatt kihagyja a budapesti összecsapást. Sőt, Nikola Kalinic és Mark Pjaca sem lép majd pályára, illetve Darija Srna játéka is erősen kérdéses, minekután megsérült a szerdai, Izrael elleni barátságos meccsen, melyet Perisic és Brozovic góljaival 2-0-ra megnyert déli szomszédunk.

Egyébként a horvát válogatott még soha nem nyert Budapesten, ezt a szép hagyományt nem most kellene megszakítani. Utoljára 2008. 05. 31-én játszottunk velük, akkor a Szusza Ferenc Stadionban 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó, ami szintén barátságos meccs volt. Ezt megelőzően a 2006-os vb selejtezőjében csapott össze a két együttes, a budapesti mérkőzés pedig 0-0-val ért véget (előzőleg Zágrábban 4-1-re kikaptunk).

Amúgy olyan sokszor nem játszottunk Horvátország ellen, ennek nyilvánvaló történelmi okai vannak, hiszen évszázadokig Magyarország része volt, majd Jugoszláviába olvasztották be. Mérlegünk velük szemben egy győzelem, öt döntetlen és három vereség. Az egyetlen győzelmünknek 1940 májusában örülhettünk, akkor az Üllői úton vertük 1-0-ra a Horvát Bánság néven kiálló nemzeti csapatot.

Felkészülési meccsről lévén szó elég nehéz jóslásokba bocsátkozni, de az örökmérleg alapján (is) talán jó eséllyel egy újabb döntetlen születik majd.

Tipp: 1X @ 1.79

Eredmény tipp: Magyarország-Horvátország 2-2 @ 19.00

Gólszerző tipp: Böde Dániel @ 5.40