Svájc számára nagy a tét, nekünk meg már mindegy mi lesz


Svájc–Magyarország
Már az elején nem árt leszögezni a tényt, hogy míg számunkra gyakorlatilag tét nélküli a találkozó, addig a svájciak részéről korántsem az. A házigazdák három pont előnnyel vezetik a csoportot a második helyezett portugálok előtt és mivel C. Ronaldóék várhatóan nyernek majd Andorrában, ezért Svájcnak is győzelemre van szüksége ahhoz, hogy megtartsa előnyét. Ráadásul ugye az utolsó fordulóban pont a portugálokhoz utazik majd a svájci nemzeti tizenegy és nyilván jobb három pont előnnyel menni bárhová, nemhogy egy ilyen sorsdöntő meccsre (a csoportelsők ugye egyenes ágon kijutnak a vb-re, míg a második helyezett pótselejtezőt játszik).

Nagyon nem mindegy hát a svájciaknak, hogy milyen eredmény születik szombaton és emiatt aztán garantáltan nekünk jönnek majd, de úgy rendesen. Ha mindez nem lenne elég indok ahhoz, hogy sok jóra ne számítsunk, akkor érdemes megnézni Svájc eredményeit az Európa-bajnokság után. Tavaly nyár óta ezek a derék helvétek az összes létező meccsüket megnyerték! Mindet. Tök mindegy, hogy épp az aktuális Európa-bajnok Portugália volt az ellenfél (2-0) vagy a magyar válogatott Budapesten (2-3). Kilenc meccsből kilenc győzelem a mérleg (nyolc selejtező, illetve egy barátságos) és ez magáért beszél. A vb selejtezők során pedig mindössze három gólt kaptak összesen és már csak ezért is volt nevetséges Ugrai nyilatkozata, aki szerint megbontható a svájci védelem.

Bár lehet azért mondta mindezt, mert ebből a háromból kettőt mi lőttünk nekik. Ennek viszont pont holnap lesz egy éve. Azóta elég sok minden megváltozott, leginkább a magyar csapat teljesítménye gyengült, hiába hallucinál Storck fejlődést meg jó játékot. A letteket csak azért vertük meg, mert olyan gyengék, hogy arra nehéz jelzőket találni. A portugálok elleni meccset pedig egyszerűen rossz volt nézni, annyira nem volt közünk az egészhez. Persze, küzdöttünk, mint disznó a jégen, de könyörgöm! Ez volna az alapvető minimum minden egyes mérkőzésen! Ez nem előrelépés, hanem az alap!

Storck határozott védekezést ígért szombatra, és ha ez abban nyilvánul majd meg, mint amit a portugálok ellen prezentáltak aranylábú gyermekeink, akkor kivételes szerencse kell ahhoz, hogy 11 emberrel fejezzük be meccset. Lesz majd rugdosódás, meg csúszás-mászás, de gólt tuti kapunk akkor is, ha mind a 10 mezőnyjátékos beáll majd a kapuba Gulácsi mellé. Mindenki ezerszer leírta, elmondta már, de tényleg ez van: más szinten vagyunk. Míg a svájci válogatott játékosai a Bundesligában, a Serie A-ban, a La Ligában, illetve a Premier League-ben rúgják a bőrt hétről-hétre, addig nálunk finoman szólva is más a helyzet. Jelenleg Gulácsin kívül senki a közelében nincs annak, hogy rendszeresen játéklehetőséghez jusson valamelyik topligában. Ráadásul most még önmagunkhoz képest is egy gyenge kerettel rendelkezünk az ilyen-olyan eltiltások, sérülések, plusz egyéb, földi halandó által teljességgel érthetetlen dolgok (Nikolics-ügy) miatt.

A csatáraink névsorát meg még a mai napig lehetetlen ép ésszel feldolgozni. A Böde-Eppel-Ugrai trió neve lehet, hogy jól csengene Balmazújvárosban, de valahogy nem látom magam előtt a rettegést mondjuk Stephan Lichtsteiner szemében, amikor ismertették vele lehetséges ellenfelei kilétét (már ha egyáltalán ez megtörtént).

Nem kell ahhoz UEFA pro licenc, meg kölni diploma, hogy belássuk: nem mi vagyunk az esélyesek. Ezt valahogy ússzuk meg minél kevesebbel, aztán majd jöhet kedden Feröer, akiket talán majd legyűrünk egy-két góllal és akkor lehet hozsannázni megint, hogy minden nagyon jó és szép, már csak egy kicsit kell kibírni, mert jövőre minden még ennél is sokkal jobb lesz, csillámpóni szivárvánnyal, na meg Eb-részvétel, stb. Hiszen az előrelépés már évek óta megkérdőjelezhetetlen.

Tippek: Megítélt piros lap – IGEN 4.40
              Gólok 2,5 felett 1.81