Svájc győzni jött Budapestre és ezt kihasználhatjuk


Magyarország3.40  döntetlen3.20  Svájc2.25

Péntek este minden Európa- illetve világbajnokság titkos esélyesét fogadja a magyar válogatott. Az oddsok alapján nem mi számítunk favoritnak, ha meg mélyebben belemegyünk a statisztikákba, akkor tovább erősödhet bennünk az érzés, hogy igazából már egy döntetlen is bravúr lenne a magyar csapattól. Persze a statisztika nem minden, de haladjunk csak szépen sorjában.

A nagyszerű nyári Eb-szereplés után a Feröer-szigeteken kezdte meg világbajnoki selejtezős szereplését a magyar nemzeti tizenegy. Na, olyan pocsék mérkőzést nem gyakran lát még a Mennyei Bajnokságon edződött magyar szurkoló sem, mint amit Tórshavnban sikerült leművelnie az aranylábúaknak. Sőt, igazából a végén még örülhettünk is a 0-0-s döntetlennek, mert ha a végén befelé pattan az a feröeri lövés a kapufáról… Ezt inkább hagyjuk is.

Miközben a magyar legények a Feröeri elemekkel és postásokkal küzdöttek, addig Svájc Bázelben, ha nem is simán, de 2-0-ra megverte az Európa-bajnok portugálokat. Mindezt úgy, hogy a Cristiano Ronaldo nélkül felálló luzitánok szinte az összes valamire való mutatóban jobbak voltak házigazdáiknál. Többet birtokolták a labdát (60%) és jóval többet lőttek kapura is (15/5). Érdekesség, hogy akkor a svájciak három kapura lövéséből mindössze kettő találta el ténylegesen a kaput, azokból viszont gól lett. Ez a győzelem nem mellesleg vezéráldozattal járt svájci részről: Granit Xhakát, az Arsenal labdarúgóját kiállították, így nem lehet ott a pályán ellenünk, ami azért elég jó dolog számunkra.

Xhaka ugyanis kulcsfigurája a helvét válogatottnak. Ő forgatja a csapatot és ő adja a kulcspasszokat. Már ha éppen nincs eltiltva, ugye. Rajta kívül Johan Djourou, Fabian Frei, Francois Moubandje, és Luca Zuffi sem lesz ott a pályán sérülés miatt. Ebből a négyesből egyedül Djourou játszotta végig a portugálok elleni meccset, a középhátvéd pozíciójában.

Tehát ha úgy vesszük, akkor két kulcsjátékosát nélkülözi Svájc Budapesten, akiknek pótlása nem egyszerű, de annyira nem is megoldhatatlan. Azért abban joggal bízhatunk, hogy nem sikerül majd annyira jól a helyettesítésük és Xherdan Shaqiri is elhagyta a góllövő cipőjét valahol a reptéren.

Svájc egyébként nem titkoltan három pontért jött és hosszú távú céljuk a csoportelsőég megkaparintása. Ezt akár még ki is használhatja a magyar válogatott. Hiszen ha sikerül megfelelő szervezettséggel elfojtani a svájci próbálkozásokat és okosan kontrázni, akkor meglephetjük őket.

Ehhez persze sokkal, de sokkal jobban kell játszani, mint a Feröer-szigetek ellen. Mondjuk első lépésben nem ártana, ha visszaköszönne az Európa-bajnokságon látott harci szellem. Szerencsére Gera Zoltán sérülése a múlté, úgyhogy középpályán nagy eséllyel a Nagy-Gera tengely kap majd lehetőséget és már csak ez bőven hordoz magában potenciált.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez @ 2.05

Eredmény tipp: Magyarország-Svájc 2-1 @ 13.00

Gólszerző tipp: Szalai gól @ 4.00