Rendhagyó Copa Américával hangolhatunk az Eb-re


Miközben Európában (és itthon is) mindenki Eb-lázban ég, magyar idő szerint szombat hajnalban kezdődik a Copa América. Ez lesz a 45. kontinensviadal és a torna történetében először fordul elő, hogy nem valamelyik dél-amerikai ország a rendező: a 2016-os Copa América meccseit az Egyesült Államokban játsszák.

Sokaknak furcsa lehet, hogy a tavalyi után idén is lesz egy Copa, hiszen eleddig négy éves ciklusokban rendezték a tornát. Az elsőt 1916-ban tartották és ezért idén, a száz éves évforduló alkalmából zsinórban a második évben is láthatjuk a kontinensviadalt – az Európa-bajnoksággal majdnem teljesen párhuzamosan.

Nézzük, mire számíthatunk az első meccseken!

USA2.90  döntetlen3.20  Kolumbia2.55
Ahhoz képest, hogy az amerikaiak a sportág nevét még mindig nem tudják rendesen (vö. soccer vs. football) a futballjuk töretlenül fejlődik évek óta mind klubszinten, mind pedig a válogatottat tekintve. A tavalyi Copán nem vettek részt, hiszen normál esetben ez egy dél-amerikai kontinensviadal, ahová két „kívülálló csapatot” szoktak meghívni a CONCACAF zónából– 2015-ben ez a két válogatott a mexikói és a jamaikai volt. Idén viszont négy együttessel több vesz részt a tornán, összesen 16 csapat verseng majd a trófeáért.

Utoljára a 2014-es világbajnokságon láthattuk az Egyesült Államok válogatottját (az azóta rendezett ilyen-olyan, leginkább helyi jellegű tornákat most inkább hagyjuk) és ott egészen meggyőző teljesítményt nyújtottak. Egészen a nyolcaddöntőig meneteltek és ott Belgium csak kínkeservesen tudta megverni őket a hosszabbításban.

Mivel most az USA a házigazda, még azt sem lehet teljesen kizárni, hogy a döntőbe jutnak, de persze elég merész dolog rögtön az elején ilyen kijelentéseket tenni. Ami a kolumbiaiak elleni mérlegüket illeti, sok okuk nincs a dicsekvésre. Utoljára egy 2005-ös barátságos meccsen győzték le őket és azóta három mérkőzésen vannak túl: kétszer Kolumbia nyert és egyszer döntetlen született.

A leginkább a kokaintermelésről hírhedté vált dél-amerikai ország nemzeti tizenegyének tavalyi Copa szereplése senkiben nem hagyott mély nyomot. Akkor a csoportból úgy jutottak tovább, hogy mindössze egy gólt rúgtak (igaz, emellé csak egyet kaptak) pedig jó képességű labdarúgók alkotják a csapat gerincét. Az egyenes kieséses szakaszban pedig Argentína állta útjukat (0-0 után tizenegyesekkel dőlt el a párharc). Ugyanakkor bizakodásra adhat okot számukra, hogy 2016-ban eddig mindhárom meccsüket megnyerték (két vb selejtezőt Bolívia és Ecuador ellen, illetve egy barátságos mérkőzést Haitival szemben). Mindenesetre meglepő volna, ha az A csoport első meccse gólzáport hozna.

Tipp: Gólok 2,5 alatt @ 1.62


Costa Rica3.05  döntetlen2.95  Paraguay2.60
Costa Ricát alighanem sokan a szívükbe zárták még a 2014-es világbajnokságon nyújtott nagyszerű teljesítményük miatt. Mint az köztudott, Keylor Navast a vb-n mutatott produkciója után leigazolta a Real Madrid és jelenleg ő ott az elsőszámú kapus. A mostani tornát viszont sérülés miatt ki kell hagynia.

A közép-amerikai ország csapata sem volt ott a tavalyi Copa Américán, ellenben a 2016-os esztendőben még veretlen az együttes. Világbajnoki selejtezőn 1-1-es döntetlent játszottak Jamaicában, majd otthon 3-1-re verték őket. Ezt követően Venezuela ellen győztek 2-1-re, szintén hazai pályán.

Paraguay viszont ott volt a 2015-ös Copán és egészen az elődöntőig jutott, ahol aztán Argentína kegyetlenül kitömte őket (6-1). A bronzmeccsre nem tudták kiheverni a sokkot és ott Peru diadalmaskodott felettük. Majd talán most jobban megy nekik, bár az ebben az évben elért eredményeiket nézve ez korántsem biztos. Idén még nem nyertek mérkőzést, bár a brazilok elleni 2-2 az dicséretes (emellett szintén 2-2-őt játszottak Ecuadorral, illetve kikaptak Mexikóban 1-0-ra). Az biztos, hogy nem lesz könnyűdolguk az A jelű kvartettben és már rögtön az első meccsen bajba kerülhetnek a roppant lelkes Costa Rica ellen.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez @ 2.23


Haiti8.50  döntetlen4.00  Peru1.47
Haitiről valószínűleg senkinek nem a futball jut először eszébe és ez nem véletlen. Története során először szerepel Copa Américán és hát erős a gyanú, hogy nem sok babér terem majd nekik a B csoportban Peru, Ecuador és Brazília mellett. Még akkor sem, ha a 2015-ös CONCACAF Gold Cup-on a negyeddöntőig mentek. Januárban 1-0-ra legyőzték Trinidad és Tobago legjobbjait, így jutottak ki a Copára. Ezt követően viszont nem bírtak vb selejtezőn Panamával (0-0-s döntetlen, majd 1-0-s vereség) illetve Kolumbia is elverte őket 3-1-re egy barátságos találkozón.

Föntebb már szóba került, hogy Peru bronzéremmel zárta a tavaly Copát és talán idén is bennük van ez a jó szereplés. Ehhez persze először Haitin kéne túljutniuk, de hát meglepő volna, ha nem győzelemmel kezdenék a sorozatot.

A torna előtt két felkészülési meccset játszottak, mindkettőt megnyerték. Előbb Trinidad és Tobagót verték 4-0-ra, aztán El Salvadort 3-1-re. Egyik sem túl acélos ellenfél és vegyük azt is számításba, hogy idén egyik világbajnoki selejtezőjüket sem tudták behúzni: otthon 2-2-es döntetlent játszottak Venezuelával, később pedig Uruguayban kikaptak 1-0-ra. Persze ettől még ők ennek a mérkőzésnek a favoritjai.

Tipp: Félidőben döntetlen @ 2.10