Újévköszöntő Barcelonában, La Corunában és Valenciában


Ez a forduló is bőven tartogat érdekes csatákat, ilyen például a barcelonai városi rangadó, az európai porondra vágyódó csapatok csörtéje Galíciából és egy – nevében legalábbis – nagy klasszikus, a Valencia-Real Madrid összecsapás.

Espanyol15.00  döntetlen7.00  Barcelona1.20
Papíron rangadóra, legalábbis kiemelt presztízsű mérkőzésre kerül sor a Cornellá-El Prat stadionban szombat délután. A szerény képességű – és a bajnokságban 13.-ik helyen álló – kék-fehérek a „nagy testvért”, Katalónia sztáralakulatát, az FC Barcelonát látják vendégül. Még a spanyol pontvadászatban járatlan sportbarátok is azt mondanák, hogy ez a meccs országos kettes és aligha járnának messze az igazságtól.

Constantin Galca csapata színtelen-szagtalan szezont fut, tartja oszlopos tagságát a derékhad gárdái között, arra kínosan ügyelnek, hogy a kiesőzóna biztos távolságba legyen, az európai kupaindulást jelentő helyek pedig elérhetetlenül messze. Eddig kereken húsz pontot kasszíroztak be Álváróék, ebből 14-et hazai pályán (ahol egyébként négy meccse veretlenek). A nyolc lejátszott otthoni találkozó mérlege 4-2-2, a legutóbbi négy eredmény visszamenőleges sorrendben: 1-0 Las Palmas, 1-1 Levante, 2-0 Malaga, illetve 1-1 a Granada ellenében.

Mindezzel együtt messze nem az Espanyol a katalán derbi esélyese, de fanatikus – és a városi nagy riválist nem igazán kedvelő – szurkolói támogatásával és nagy szerencsével összejöhet egy döntetlen, ami már kifejezetten nagy bravúrnak minősülne.

A Barca idénye továbbra is meredeken ível felfelé, a katalánok legutóbb a klubvilágbajnoki serleggel lettek gazdagabbak (a döntőben 3-0-ás siker az argentin River Plate ellen), a bajnokságban is utoljára október 3-án találtattak legyőzőre (2-1-es vereség a Sevilla otthonában). Luis Enrique csapata egyébként is csak idegenben tűnik több-kevésbé sebezhetőnek, mivel mindkét zakóját vendégségben gyűjtötte be (a sevillai pofon előtt Vigóban kapott egy méretes verést a gránátvörös-kék alakult 4-1).

Legutóbbi három idegenbeli meccsükön azonban veretlenek maradtak Neymarék, ujjgyakorlattal lerendezték a Getafét (0-2), gólfesztivált csaptak az El Clásicón (0-4), legutóbb pedig a Turia partjáról távoztak „pontosan” (1-1).

Ugyan a valenciai döntetlen után becsúszott egy kisebb botlás hazai pályán a Deportivo ellen (2-2), de a Betis elleni kiütéses győzelem (4-0) azt mutatja, hogy ismét jó úton jár a gárda.

Tipp: Első gól – Luis Suárez @ 3.70


Deportivo La Coruna2.80  döntetlen3.20  Villarreal2.65
Továbbra is minden dicséretet megérdemel az élvonal egyik kellemes meglepetése a galíciai Deportivo, amely 17 forduló után sem lankad és továbbra is harcban áll az Európa Ligás helyekért. A kék-fehérek elsősorban kiegyensúlyozottságuknak köszönhetik előkelő helyezésüket, mivel mindössze csak kétszer (!) szenvedtek vereséget, hatszor nyertek és kilenc alkalommal hozták döntetlenre a mérkőzéseiket. Ez a legutóbbi adat egyébként a jelenlegi rekord az élvonal csapatai között, csak a Valencia tud megközelítőleg ennyi remit felmutatni (szám szerint hetet).

Mint több csapat az élvonalban, a Depor is inkább hazai pályán bizonytalan, eddigi három győzelem mellett négyszer játszott döntetlent és egy ízben kellett vesztesként elhagynia a Riazor stadion gyepszőnyegét. Legutóbbi négy hazai mérkőzése során legyőzte az Eibart (2-0), döntetlent játszott a Sevillával (1-1), nagyon fontos tartományi derbit nyert meg a Celta ellen (2-0) végül pontoktól fosztotta meg az Atlético Madridot (1-1).

Victor Sánchez alakulata ezúttal méltó ellenfelére talált, az egyre acélosabb Sárga Tengeralattjáróban. A castellóniak bravúros menetelését és sikereit már az előző posztunkban megénekeltük, de akkor elsősorban a sárga-kékek otthoni eredményei voltak fókuszban. Az El Madrigáltól távol már kicsit tompábbak Segio Asenjoék is, mivel idegenbeli mérlegük tökéletesen 50 %-os: három győzelem és vereség mellett kétszer játszottak döntetlent. Ami némi aggodalomra adhat okot az egyébként igen dicséretesen menetelő klub szurkolói körében, hogy a legutóbbi öt vendégjátékból három is vereséggel végződött.

Marcelino García Toral csapata legutóbb ugyan hazavitte a három pontot San Sebastianból (Real Sociedad ellenében 0-2) de ez az idegenbeli győzelem valóságos mannaként hiányzott a castellóniaknak mivel előtte kikaptak a harmatos Getafétől (2-0), a világklasszis Barcelonától (3-0) és szégyenszemre a sereghajtó Levantétől is (1-0). A közben a Kanári szigeteken bezsebelt egy pont (0-0 Las Palmas vendégeként) sem szolgál Soldadóék dicsőségére.

Ugyanakkor a forma egyre javul, legutóbbi négy bajnokiját mind megnyerte a Villareal, begyűjtve többek között a Valencia (1-0) és a Real Madrid (1-0) skalpját is. La Corunában viszont garantáltan meg kell izzadniuk a vendégeknek a pontokért és ebből semleges nézők csak profitálhatnak.

Tipp: Szögletrúgások száma a vendégcsapatnál 4,5 felett @ 2.00


Valencia5.75  döntetlen4.60  Real Madrid1.52
Meddig tart vajon a Valencia vesszőfutása? – teszik fel a kérdést Spanyolország szerte mind a laikusok mind a „Denevérek” szurkolói. Utóbbiakat igencsak elkeserítheti az a tény, hogy az együttes november hetedike (idősebb olvasók még emlékezhetnek rá, piros betűs ünnepnap volt ez még hajdanán) óta nem nyertek mérkőzést. Akkor idegenben sikerült laposra verni a Celtát (1-5), de azóta nagy a csend. Haza pályán pedig még régebben érezhették a győzelem ízét Mustafiék, akkor tartományi kisöcsit, a Levantét verték bucira (3-0).

Ezt követően három iksz következett a Mestallában: szenvedős 1-1 a Las Palmas ellen, dicsőséges 1-1 a Barcelona ellenében, újra küszködés a Getaféval szemben (2-2). A Turia partiak egész szezonja csupán 50 %-os, öt-öt győzelemre és vereségre hét döntetlen jutott, ami pontosan a mezőny mértani közepét jelentő 10. helyre elegendő pillanatnyilag.

Azonban az figyelemre méltó, hogy odahaza még veretlen a gárda (3-5-0) és fekete-fehérek fanatikusai bizony igencsak rossz néven vennék Gary Neville fiaitól, hogy a Franco-korszak óta gyűlölt Real Madrid ellen csúszna be az első hazai fiaskó.

A vendégek Rafa Benítez számára több szempontból is pikáns lesz a vasárnap esti összecsapás: egyrészről a 2000-es évek elején épp a „Denevérekkel” aratott szép sikereket, nevezetesen két bajnoki címet és egy UEFA-kupát nyert, másrészről jelenlegi kenyéradójánál igencsak a feje fölött lóg az bizonyos damoklészi kard, amely könnyen le is sújthat, amennyiben a Királyi Gárda esetleg ismét pont nélkül maradna. A pletykák szerint Zinedine Zidane már készül a „beugrásra” (bár az érintett ezt cáfolta) de nem lehet teljesen kizárni José Mourinho visszatérést sem.

A Real mindenesetre nem csillog mostanában vendégségben, legutóbb az El Madrigalban kapitulált (1-0), előtte Baszkföldön vizitálva győzött az Eibar otthonában, de a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban megint a rövidebbet húzta a Sevilla ellen (3-2).

A legutóbbi két meccsét viszont magabiztosan megnyerte a lila-fehér sztárgárda, először szabályszerűen kivégezte a Rayo Vallecanót (10-2) a Bernabéuban majd kicsit jobban megizzadva elintézte a Real Sociedadot (3-1) is ugyanott.

Hogy a Földközi-tenger partján mire lesznek képesek Ronaldóék az majd vasárnap este elválik, de annyi biztos, igen sok kérdésről dönthet a mestallai rangadó.

Tipp: Megítélt piros lap @ 2.80 

Eredő odds: 20.72