Tartományi rangadón javítana a Valencia, Andalúziában a Gijón


Villarreal1.85  döntetlen3.60  Valencia4.50
Összességében jól teljesített a castellóni Villarreal ősszel, hiszen a Sárga Tengeralattjáró nemzetközi kupát érő hatodik helyen állomásozik a bajnokság féltávjánál, mindössze három ponttal lemaradva a Bajnokok Ligáját érő negyedik helytől. Az utolsó két fordulóban volt egy kis megingás, mivel ezeken a meccsen pontosan a mérkőzések számával megegyező számú pontot szereztek mindössze. Először odahaza az utolsó percben veszített két pontot a társaság a címvédő Barcelonával szemben (1-1) azt követően pedig a Riazorban tört bele a bicskájuk a Deportivo védelmébe (0-0).

Az El Madrigálban azonban toronymagas esélyes Fran Escribá legénysége, mivel eddig kilenc hazai fellépésük során hatszor is otthon tartották a pontokat, két remi mellett pedig csak az újonc Alavés tudott győzelemmel távozni vaskos meglepetésre (0-2). Viszont az némileg figyelmeztető lehet a sárga-kékek számára, hogy három legutóbbi otthoni bajnokijuk közül csak egyet tudtak besöpörni, igaz az viszont parádés sikernek minősült, mivel a nagy rivális Atléticót egy laza hármassal küldték haza Madridba.

A Valencia válsága már az egész szezon során permanensnek mondható, de a klubot lassan már hivatalos „tűzoltó” státuszban szolgáló Voro vezetésével talán megindulnak fölfelé a Denevérek, legalábbis a múlt héten a Mestallában aratott siker az Espanyol ellen (2-1) efelé mutathat. Persze addig még lefolyik némi víz a Turián, mire erre biztos választ kapunk, de egy esetleges siker a tartományi rivális ellen óriási lökést adhatna Muniréknak.

Vendégségben még nem is szerepel olyan borzalmasan a Valencia – persze ez relatív a 2-2-5-ös mérlegével – viszont az figyelmeztető jel, hogy mostanság nem sok babér termett a gárdának vendégként, mivel öt legutóbbi idegenbeli meccséből egyet sem nyert meg, ellenben begyűjtött három vereséget két döntetlen mellett.

A Valenciához kapcsolódó hír, hogy megérkezett a gárdához az olasz Simone Zaza, aki a ködös albioni levegőt cserélte a Földközi-tenger parti napsütésre, de hogy ő mennyire lesz erősítés a fekete-fehéreknek az jó kérdés, mivel a talján center Londonban sem váltotta meg a világot és egyelőre híresebb (hírhedtebb?) a tavalyi Eb német-olasz negyeddöntőjén az égbe lőtt tizenegyeséről, mint a góljairól.

Tipp: Gólok 3,5 felett 3.55


Athletic Bilbao4.00  döntetlen3.20  Atlético Madrid2.10
Nagy harcot vív a nemzetközi kupaindulás jogáért a bilbaói Athletic is, viszont most némileg lépéshátrányba került Ernesto Valverde gárdája, mivel nagy meglepetésre nem bírta legyőzni a két újoncot, otthon az Alavést (0-0) idegenben pedig a Leganést (0-0) sem. Persze a baszkok helyzete még korántsem reménytelen mivel a 6. helyen állomásozó Villarreal mindössze három egységgel tartózkodik előttük, de a felzárkózás érdekében több pontot aligha hullajthat odahaza a piros-fehér-fekete legénység.

Adurizék a San Mamésben nem is szoktak kesztyűs kézzel bánni az aktuális vendégekkel, mivel eddig csak a Barcelona tudott tőlük három ponttal távozni (0-1) és pontot is csak két alkalommal engedélyeztek az ellenfeleknek, –az Alavés mellett az Osasuna remizett a Katedrálisban nagy meglepetésre – ellenben hat alkalommal veréssel küldték haza az aktuálisan vizitáló csapatot.

A most Baszkföldre érkező Atlético Madrid azonban rágós falatnak tűnik, mivel a Matracosok végleg kilábaltak a hullámvölgyből, miután mindhárom januári bajnokijukat megnyerték, kiejtették a Király Kupából a Las Palmast, és jó úton vannak ugyanott az elődöntő felé, mivel a negyeddöntő első meccsén könnyedén leiskolázták az ugyancsak baszk Eibart (3-0).

Azonban a képet árnyalja, hogy a mostani szezonban Felipe Luisék nem szerepelnek olyan magabiztosan vendégségben, mint a megelőző években, ráadásul öt legutóbbi túrájuk során háromszor is rövidebbet húzták, úgy, hogy ezeken a meccseken még gólt se rúgtak! Igaz a három vereségre jutott két győzelem is, de a ligautolsó Osasuna elintézése (3-0) nem túl nagy haditett, és talán kötelezőnek számítható az eibari siker is (2-0).

Lassan pedig már közhelybe fullad az a megállapítás, hogy amennyire Messi-függő a Barca, illetve CR7 a Real Madrid játéka, úgy alakult ki a Griezmann függőség a piros-kékeknél. Amikor ugyanis a francia zseni betalált, akkor soha nem veszített az Atléti, ellenben amikor neki gyengébben megy, akkor általában a csapat támadógépezete is akadozik.

Tipp: Griezmann gól 2.75


Real Betis1.70  döntetlen3.70  Sporting Gijón5.50
Az idei szezonban is hozza a rá jellemző „langyos vizet” a sevillai Betis, amely arra ugyan gondosan figyel, hogy biztonságos távolságban legyen a kiesőzónától, de a középmezőny tetejére való felzárkózás most is elérhetetlen álomnak tűnik a számára. Jól jellemzi Victor Sánchez együttesének a hullámzását négy elmúlt mérkőzése: otthon legyőzték az Athletic-et (1-0), majd idegenben kikaptak az Alavéstől (0-1), ezt követően a Benito Villamarínban tartották a három pontot a Leganés ellenében (2-0), hogy aztán távol Andalúziától újra vereséget szenvedjenek a Vincente Calderónban a Atlético vendégeként (0-1). A sorminta alapján tehát most ismét győzelemnek kellene következnie, de vajon bejön-e a „papírforma”?

Erre önmagában nem lehet egyértelmű igent mondani, mivel a zöld-fehérek az utóbbi időkben aratott győzelmek ellenére hullámzóan teljesítenek eddig hazai környezetben is, miután a kilenc otthoni fellépésük során négyszer nyertek, három remi és két vereség mellett, ráadásul ez utóbbiból az egyik igencsak csúnyára sikerült, mivel a listavezető Real Madrid mért elemi csapást Petrosékra (1-6).

Viszont ha az elnyűhetetlen Rubén Castro megint formában lesz, akkor aligha kétséges a sevillai siker. A klubot 2010 óta szolgáló támadó már 133 gólnál jár 230 mérkőzésen (!) és az idei bajnokságban is szépen termeli a gólokat, mivel már nyolcszor megrezgette az ellenfelek hálóját.

A mostani ellenfél, a Sporting mintha egy soha véget nem érő vesszőfutást folytatna élvonalbeli tagsága meghosszabbításáért, mivel alighogy felzárkózik közvetlenül a még nem kieső helyen álló Valencia háta mögé, utána ismét leszakad három-négy pontnyira. Ez a frusztráló üldözés hosszútávon pedig rengeteg energiát kivehet az asztúriaiakból, így a hátralévő fordulók számának csökkenésével egyenes arányban fogyhat az együttes hite a versenyfutás sikerességét illetően.

Abelardo mesternek ráadásul az állásába is került, hogy a gárda ritka rossz passzba zuhant, mivel jelenleg zsinórban négy vereségnél tartanak a gijóniak, ami pedig ezt a szériát különösen bosszantóvá teszi, hogy ezeket a meccseket általában mindig egy góllal bukták el: (pl. Eibar, 2-3, Las Palmas, 0-1, Espanyol, 1-2).

Az új trénernek, a mindenki által csak „Rubiként” ismert Joan Ferrer Siciliának lesz tehát dolga bőven, amennyiben gatyába akarja rázni a társaságot, már pedig erre nagy szükség is lesz, mert sevillai vendégjáték az utolsó esélyek egyike lehet piros-kékek előtt, hogy megindítsák huszáros rohamukat a felzárkózásra.

Tipp: Hazai & gól mindkét csapatnál 4.20