Tart még az aranyláz


FC Barcelona1.04  döntetlen18.00  Espanyol41.00
Amióta ott van az a bizonyos "kés" a katalánok nyakán azóta rálépett a gázpedálra Luis Enrique legénysége és a Valenciától kapott otthoni pofon (1-2) után nem tud hibázni, ennek bizonyosságaként alaposan kitömte a Deportivót (i. 8-0) a Sporting Gijónt (o. 6-0) valamint szenvedős meccsen legyűrte a Betist (i. 2-0).

Ha a katalánokat vizsgáljuk, akkor érdemes a hűséges olvasóknak kicsit visszalapozni, amikor egy korábbi posztban már elemeztük a gyengeségeiket és lehetőségeiket, amihez képest nem változott semmi, csupán annyival vannak beljebb Messiék, hogy már csak két papírforma győzelmet kell behúzniuk a következő, immár 24. bajnoki titulushoz. Ugyanakkor azt el kell mondani, hogy a bajnoki cím egy ilyen gigaklubnál optimum, de korántsem a maximum. Mivel a Bajnokok Ligája győzelem lehetősége elszállt a negyeddöntőben okkal tehetik fel a kérdést a katalán szurkolók, sikeres-e az idei szezon?

Ha csak a statisztikát és a megnyerhető címeket nézzük, akkor egyértelmű igennel válaszolhatunk, de ha fókuszban a katalánok gyengeségeit valamint bizonytalanságait (lásd Neymar kérdés, azaz marad vagy távozik a brazil zseni, illetve az újra és újra felmerülő hatalmas adósság, amelyet régóta görget maga előtt a klub) állítjuk, illetve a csapat áprilisi "összeomlását" akkor a kép nem feltétlenül pozitív. Ennek ellenére a Barca továbbra is Európa legerősebb csapata - legalábbis papíron - de a következő szezonban változásra van szükség, legalábbis minőségi kispadot kell kialakítania a vezetőségnek, hogy Európában ismét csúcsra jusson a gárda.

Ami a hétvégi ellenfelet, az Espanyolt illeti, még mindig van hová kapaszkodnia Felipe Caicedoéknak. Bár legutóbb szép sikert könyvelhettek el a friss Európa Liga döntős Sevilla ellen (1-0) továbbra is csak öt ponttal előzik meg a "legjobb kieső" Sporting Gijónt. Papíron még akár veszélybe is kerülhetnek a kék-fehérek az élvonalbeli tagságot illetőleg, tehát a városi rivalizáláson túl még ez is pikantériát adhat a vasárnapi derbinek.

Tipp: Pontos eredmény az első félidőben 1-0 @ 4.25


Real Madrid1.20  döntetlen7.75  Valencia13.00
A Királyi Gárda küzdelmes (szenvedéses) meccsen jutott tovább szerdán az angol Manchester City ellen (1-0), bár ez valószínűsíthetően sem a játékosokat sem pedig a csapat szurkolóit nem különösebben izgatja, főleg ha a lila-fehérek a május 28-i döntőben megszerzik a 11. bajnoki címüket Európában. A semleges szurkolókat azonban bosszanthatta a két (elég gyenge) elődöntő, hiszen még a laikusok számára is nyilvánvaló, hogy ennél játékban jóval többet tud az együttes.

A Real az utóbbi időben meglepően érett csapatjátékkal rukkol ki, ugyanakkor azt senki nem vitathatja, hogy továbbra is elsősorban Cristiano Ronaldo, másodsorban Gareth Bale, illetve Karim Benzema-függő az együttes játéka illetve eredményessége. A szezon játékosa a fővárosiaknál ennek ellenére e sorok szerzője szerint a Portóból visszatért brazil Casemiro (az új Makelele?), aki 24 éves korát meghazudtoló érettséggel abszolút meghatározó tagja lett a madridi középpályának, ráadásul kiválóan megtalálta az összhangot a világbajnok Toni Kroos-szal illetve a horvát Luka Modric-csal is. Amikor ennek a középpályának minden tagja egészséges - kiegészülve akár James Rodriguezzel, akár Iscoval - egyszerre képez olyan kreatív támadó és védekező elegyet, amellyel kevés másik csapat rendelkezik a világon.

A bajnokságban azonban még mindig ott van az a bizonyos hátrány a katalánokkal illetve a városi rivális Atlétivel szemben, ráadásul Zinedine Zidane vezetőedző helyzetét bonyolíthatja, hogy előzetes előrejelzés alapján nem számíthat vasárnap első számú kapusára, a BL elődöntőn kisebb sérülést szenvedő Keylor Navasra, illetve Gareth Bale-re sem. A Costa Rica-i portást Kiko Casilla, a walesi szupersztárt Lucas Vazquez vagy Jesé helyettesítheti.

Térjünk ki pár szóval a Valenciára is: miután az El Che már biztosan megmenekült kieséstől - és hasonló biztonsággal maradt le a következő évi európai kupákról is - így már nem igazán van miért küzdeniük Negredóéknak. Vagyis ez a mondás igaz lehetne, ha nem a finoman szólva sem kedvelt Királyiak lennének a Turia-partiak aktuális ellenfelei. A mély ellentétek gyökerei még messze, a Franco-rendszer idejére vetíthetők vissza, amikor is a fővárosiak a gyűlölt elnyomó hatalmat jelenítették meg a Köztársaság oldalán végsőkig kitartó valenciaiak szemében. Szerencsére ezek a káros idők már elmúltak, de a rivalizálás továbbra is fennmaradt, ezért joggal várhatják el a semleges drukkerek a Denevérektől, hogy megdolgoztatják a Realt a bajnoki pontokért.

Tipp: Megítélt piros lap - IGEN @ 3.20


Levante18.00  döntetlen6.50  Atlético Madrid1.20
A Bajnokok Ligájának másik finalistája az Atlético végképp kitört a kiscsapat kategóriájából, hiszen az a gárda, amely búcsúztatni tudja az FC Barcelonát illetve a Bayern Münchent aligha nevezhető a "futottak még" kategóriába.

Mi az Atlético titka? Végy tíz klasszikus iparost és egy klasszissá érő játékost, fűszerezd meg egy masszív védekező, ha úgy tetszik olaszos-catanacciós taktikát, nevezz ki egy fanatikus, ezer fokon égő edzőt és máris kész a siker receptje. Ilyen egyszerű lenne a képlet? Jelen állás szerint igen, de természetesen ennél jóval többről van szó. A Matracosok négy válogatottat is delegálnak a spanyol válogatottba (Torres, Juanfran, Gabi, Koke), rendelkeznek meghatározó dél-amerikai válogatottakkal (Fernandez, Godín, Kranevitter, Gimenez, Correa) és náluk van a jövő egyik legnagyobb ígérete, a francia Antoine Griezmann. Ilyen elegyből eleve ígéretes anyagot lehet összegyúrni, de ehhez szükség volt egy olyan tervszerűen gondolkodó, szenvedélyes edzőre, mint Diego Simeone. Utóbbit, akárcsak csapatát lehet szeretni vagy nem szeretni, de egy dolgot el kell ismerni, a gárda katapultszerűen fejlődik és az eredmények is folyamatosan érkeznek 2011 óta, mióta az argentin szakember regnál.

A bajnoki címhez továbbra is szükség lenne a katalánok botlásához - amire kicsi az esély - de a Bajnokok Ligája döntőjében a piros-fehérek valósággal "vért fognak inni", hiszen egyrészről mindenképpen visszavágnának 2014-es vereségükért utált városi riválisuknak, másrészről megszereznék a klub első BL győzelmét, amire a Matracosok szurkolói mindennél jobban vágynak. Hogy mindez sikerül-e az a május 28-i döntő után kiderül, de addig is a Matracosok mindenképpen biztosítanák a bajnokságban minimum az ezüstérmet, de az Atléti szívósságát elnézve, amíg esély van rá, addig az aranyról sem szívesen mond le az együttes.

A Levantéről nincs sok mondanivalónk, csak annyi, hogy számukra a Costa del Solon elszenvedett vereséggel (1-3) realitássá vált a Segunda Division a következő szezonra. Így mostanra már csak az önbecsülés maradhat a piros-kékeknek, ha nem is az Atlético, de az utolsó fordulóban a Rayo Vallecano ellen. Mivel azonban a Darazsak is borotvaélen táncolnak könnyen előfordulhat, hogy a valenciaiak két vereséggel búcsúznak a legjobbak küzdelmeitől, de hogy egy év múlva újra itt köszönthetjük őket az már erősen kérdéses.  

Tipp: Pontos eredmény az első félidőben 0-1 @ 3.00