Szuperrangadó Sevillában, kiesés elleni élethalálharc Granadában


Granada 2.00  döntetlen 3.45  Osasuna 4.00

Kis túlzással elmondható, hogy az idény egyik legfontosabb meccse előtt áll az andalúz Granada, amely odahaza, a Los Cármenes stadionban fogadja a sereghajtó Osasunát. Lucas Alcaraz együttese, eddig mindössze kilenc pontot gyűjtött be az őszi szezon során, (1-6-10-es mérleggel) ezzel pedig mindössze az utolsóelőtti, vagyis 19. helyen szerénykedik a táblázaton.

Az mindenképpen bizakodásra adhat azonban okot David Barraléknak, hogy megszerzett pontok kétharmadát, hazai pályán gyűjtötték be és az otthon lejátszott legutóbbi négy találkozójukból csak egyet veszítettek el (Real Sociedad, 0-2) ellenben nagy bravúrral legyűrték a Sevillát (2-1) és pontot szereztek a Deportivo La Coruna – Sporting Gijón kettőstől (1-1, 0-0).

Ezzel szemben a vendégségbe érkező pamplónaiak teljesen reménytelennek tűnnek, bár október 30.-a és zsinórban hét vereség után az új trénerrel Petar Vasiljeviccsel a kispadon múlt héten parádés 3-3-at sikerült játszani otthon az El Sadarban a Valenciával. Apropó Vasiljevics. A szerb tréner félév során már a harmadik szakember, aki a piros-kéket trenírozza, de nagy valószínűséggel ő sem birtokolja a bölcsek kövét, így nagy összegben ne fogadjunk rá, hogy vele is fejezik be Sergio Leónék a bajnokságot.

A paradox helyzet az, hogy a pamplónaiak vendégként bizonyulnak eddig eredményesebbnek, ők hat pontot zsákmányoltak eddig Hispánia-szerte, ráadásul eddigi egyetlen győzelmüket is idegenben aratták, amikor október 17.-én 3-2-re legyőzték az egyébként jól teljesítő Eibart.

Tipp: Gólok 2.5 felett @ 2.06

 

Sporting Gijón 2.90  döntetlen 3.20  Eibar 2.60

Szintén késhegyre menő csatát vív élvonalbeli tagsága meghosszabbításáért az asztúriai Sporting Gijón, ami az ő esetükben akár reális is lehet, mivel pillanatnyilag csak egy ponttal vannak lemaradva a Valenciától és „mindössze” néggyel a mostanság csetlő-botló újonctól a Leganéstől. Ugyanakkor a gijóniak sincsenek éppen csúcsformában, ugyan december 4.-én a kiesési rangadón magabiztosan kalapálták el az Osasunát (3-1), de azóta három vereség következett zsinórban.

A klublegendának minősülő trénerrel, Abelardo Fernándezzel szemben eddig még töretlen a bizalom a vezetőség részéről és talán nincs is ok kapkodásra, de hazai pályán mindenképp javítani kell a teljesítményen, ugyanis az El Molinón stadionban eddig 3-1-4 Carlos Castróék jelenlegi mérlege.

Az Eibar idén erejéhez és lehetőségeihez képest kimondottan szépen teljesít a bajnokságban, bár az is igaz, hogy az utóbbi mérkőzéseken megtörni látszik a lendület, mivel immár négy meccse nyeretlenek Pedro Leónék. Ezzel a rosszabb sorozattal az európai kupaálmok távolodni látszanak a piros-kékektől, - mivel az utolsó kupaindulást garantáló 6. hely immár hatpontnyi távolságra került – de szurkolóik örömére a kieséstől is kellően távol – tizenegy pontnyira – állnak a baszkok.

Vendégségbe meg eleve nem szívesen utaznak José Luis Mendilibar tanítványai, ugyanis eddig mindössze csak egyszer sikerült begyűjteniük a három pontot (Granada, 2-1) három remi és négy vereség mellett. Az utolsó három túra pedig kifejezetten pocsékul sikerült, miután először Bilbaóban (Athletic, 1-3) majd a Kanári-szigeteken (Las Palmas, 0-1) verték el a piros-kékeket, azután a szerény képességű Leganés otthonában kibirkózott egy pont (1-1) sem számít éppenséggel sikernek.

Tipp: Lapok 5.5 alatt @ 1.85

 

Sevilla 3.65  döntetlen 3.80  Real Madrid 1.98

Két héten belül elérkezett a harmadik felvonásához a Sevilla-Real Madrid csörte és eddig kijelenthetjük, hogy a fővárosiak a sikeresebbek. Bár az andalúzok nagyon közel álltak hozzá csütörtökön, hogy megszakítsák a „királyiak” elképesztően hosszú veretlen sorozatát, végül Karim Benzema góljával megmentette a vereségtől a vendégeket és egyúttal végleg le is zárta a kupapárharcot, amelyet 6-3-al nyertek meg a lila-fehérek.

Persze a bajnokságban tiszta lappal indulnak a felek és hazaiakban nyílván óriási a becsvágy, hogy harmadik nekifutásra legyűrjék a Realt, amely ezúttal a presztízsnél is sokkal többről szól, hiszen hazai siker esetén az andalúzok egy pontra felzárkózhatnának Iscoék mögé, de persze azt se felejtsük, hogy a Realnak még hátravan a Valencia ellen elmaradt mérkőzése is.

Jorge Sampaoli gárdája otthon a Ramón Sánchez Pizjuánban ráadásul különösen félelmetes, a bajnokságban hét győzelem mellett csak egyszer szenvedett vereséget, amikor is a címvédő Barcelona győzött ott egy különösen jó mérkőzésen. Tovább növelheti az a tény is a hazaiak esélyeit, hogy a kupában góllal debütált az új igazolás a montenegrói Stevan Jovetic, aki minden bizonnyal a vasárnapi meccsen is fontos szerephez juthat.

Nyugodtan készülhetnek a mérkőzésre azonban a fővárosiak is, akik immár abszolút rekorderré váltak spanyol fronton, hiszen korábban soha senki nem volt képes zsinórban 40 veretlen meccset produkálni Hispániában. Ennek ellenére Zinedine Zidane nyilván nem szeretné, hogy ez a parádés sorozat megszakadjon, hiszen a közvetlen rivális otthonában aratott győzelemmel a „blancók” óriási lépést tehetnének a bajnoki cím felé, hiszen amennyiben a sevillai mellett az a valenciai három pontot is begyűjti a csapat úgy már nyolcpontos előnyre tehet szert üldözőivel szemben, amit már igencsak tetemesnek lehetne mondani.

A madridiak idegenben is stabilan teljesítenek idén, hiszen hét fellépésükből ötöt is megnyertek, mindössze a Nou Campban (Barcelona, 1-1) és a Gran Canaria stadionban (Las Palmas, 2-2) veszítettek eddig pontot. Ez meg egy apró érdekesség, hogy amikor utoljára Sevillában jártak Modricék akkor hat gólt vágtak, persze az is igaz, hogy az ellenfél akkor nem a Sevilla, hanem a Real Betis volt.

Tipp: Döntetlen, gól mindkét csapat @ 4.50