Révbe érhet a Villarreal–Celta–Athletic hármas


Sporting Gijón3.00  döntetlen3.45  Celta Vigo2.40
A Sporting szezonja továbbra is egy hosszú vesszőfutás az életben maradásért, az asztúriaiak jelen pillanatban éppen a „vonal alatt” tartózkodnak, mivel legutóbbi öt meccsükből csak egyet tudtak megnyerni, igaz az nagyot durrant, ugyanis jó játékkal a jelenlegi ezüstérmes Atlético Madriddal sikerült kibabrálniuk. Viszont a három pontos rendszerben még egy bravúrgyőzelem is sokszor kevés lehet. Alighanem így gondolkoznak Nacho Casesék is, akik lehet, hogy becserélnék a Matracosok elleni sikert a Málága (0-1), a Granada (0-2) és a Levante (0-0) ellen elhullajtott pontokért.

A problémákat csak növeli, hogy odahaza, az El Molinón stadionban sem sziporkázik éppenséggel a csapat, mindössze négy alkalommal sikerült nyerni tizenhat kör alatt, ugyanennyi alkalommal született döntetlen, viszont hétszer az aktuális vendégcsapat az összes ponttal távozhatott. Ezzel a statisztikával pedig az egyik leggyengébb hazai mérleget produkálják a piros-fehér-kékek.

Mindezek ellenére Abelardo Fernandez legénységének továbbra sem lehetetlen feladat az élvonalbeli tagság megtartása, mivel csak két ponttal van lemaradva a szintén igencsak harmatos Granada mögött és még hét forduló van hátra a pontvadászatból. Egy huszáros hajrával tehát még bármi lehetséges.

Az aktuális ellenfél, a Celta is megindította a hajrát: a legutóbbi három fordulóban hét pontot is zsákmányolt, miután legyőzte odahaza a Balaídosban a Real Sociedadot (1-0) döntetlent játszott a galíciai derbin a Deportivóval (1-1) idegenben meg az idén siralmasan rossz Valenciát fektették két vállra Nolitóék.

Vigótól távol sem ijedős Eduardo Berizzo legénysége, mivel az idegenbeli rangsorban az igencsak megtisztelő, negyedik helyet foglalják el, ezen a képzeletbeli tabellán 23 pontocskát besöpörve. Ami a konkrét statisztikát illeti ez hét győzelmet, két döntetlent és hat vereséget jelent.

Noha néhány idegenbeli meccsen képesek látványos összeomlásra az égszínkékek – ezt bizonyítja például a Nou Campban kapott hatos vagy a Bernabéuban összeszedett hetes – de összességében elmondható, hogy szép év van a galíciaiak mögött, akik valószínűleg a Bajnokok Ligája selejtezőről lemondhatnak, de a stabil selejtező nélküli Európa Liga főtábla simán meglehet.

Tipp: Döntetlen, mindkét csapat gólt szerez @ 4.60


Athletic Club Bilbao1.62  döntetlen4.33  Rayo Vallecano5.25
Az utóbbi két fordulóban ugyan berántotta a kéziféket az Athletic (csak döntetlen otthon a Granadával, vereség az Espanyol pályáján) de ezt megelőző sorozatának köszönhetően már hetek óta Európa Ligás főtáblát érő helyen tartózkodnak a baszkok, bár ehhez az állapothoz kellett a Sevilla segítsége is, azaz hogy az andalúzok is bebukják elmúlt két bajnokijukat.

A San Mamés stadion azonban továbbra is elég erős erődítménynek bizonyul, amelyet nehezen vesznek be az aktuális ellenfelek. Williamsék nyolcszor küldték haza vereséggel aktuális vendégüket, négyszer kényszerültek megosztozni a pontokon, háromszor viszont az ostromlók távozhattak zsákmánnyal. Ez utóbbi kategóriába tartozik a bilbaóiak számára legfájdalmasabb bukta is, az ősi rivális Real Sociedad ellen.

A baszkok legnagyobb ereje továbbra is támadójáték, mivel hazai pályán 29-szer, a bajnokságban pedig 49-szer mattolták ellenfeleiket leginkább az elnyűhetetlen Artiz Aduriz személyének köszönhetően, aki egymaga tizenhétszer talált a hálóba. Ugyanakkor a védekezés hagy maga mögött némi kivetnivalót, ugyanis a 40 bekapott gól soknak tűnik egy nemzetközi porondért harcoló együttesnél, bár az is igaz, hogy ebből csak 14-et gyűjtött be hazai pályán.

A madridi Rayo most éppen sikerrel vívja harcát a Segunda Division fenyegető réme ellen. Per pillanat a tizenhatodik, bennmaradást érő helyen tanyázik Paco Jémez együttese, három egységnyi előnnyel a „legjobb kieső” Sporting Gijón előtt. A Darazsak alighanem a bajnokság végén is kiegyeznének ezzel a felállással.

Ugyanakkor még hét fordulót nekik is végig kell verekedniük, ráadásul azzal a teherrel a nyakukban, hogy az idegenbeli játék nem éppen Manuchoék legnagyobb erőssége, mivel ebből a fajtából csak egyetlenegyszer sikerült győztesként hazatérni, pontot hat alkalommal szereztek és nyolcszor bizonyultak udvarias vendégnek.

Ami viszont némi bizakodásra adhat okot, hogy legutóbbi öt idegenbeli bajnokijából csak egyet veszített el a Rayo, a barcelonai Espanyol ellenében, viszont négyszer pontokkal távozhatott többek között a közvetlen riválisnak számító Granada és Sporting Gijón stadionjából.

Tipp: Pontos eredmény a félidőben1-0 @ 4.00


Villarreal1.55  döntetlen4.00  Getafe7.00
Szépen hullajtotta az elmúlt meccseken a pontokat a Sárga Tengeralattjáró, hiszen a legutóbbi héten az Eibar otthonában aratott győzelmet (2-1) megelőzően négy mérkőzésen is nyeretlen maradt a csapat, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ellenfelek se voltak babapiskóták, hiszen Marcelino García Torál csapata összecsapott pl. a Barcelonával (2-2) és a Sevillával (4-2) is.

Odahaza, az El Madrigálban azonban igencsak félelmetesnek bizonyulnak a castellóniak, tizenhat mérkőzésből tizenegyszer páholták el látogatóikat – többek között a Real Madridot 1-0-ra – három alkalommal remiztek (mint az említett katalánok elleni rangadó) és csupán csak két alkalommal húzták a rövidebbet: a Celta (1-2) és komoly meglepetésre a Las Palmas (0-1) ellen.

Soldadóék számára már aligha tartogat sok kihívást a szezon, mivel a kulcsfontosságú negyedik hely szinte már biztosított, feljebb lépésre pedig még kevesebb esély van, hiszen az utóbbi meccsek „hullámvasutazásának” köszönhetően a harmadik Real Madrid is szinte elérhetetlen, tizenkét pontnyi messzeségbe került tőlük. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Sárga Tengeralattjáró még érdekelt az európai kupaporondon is, az Európa Liga negyeddöntőjében csütörtökön fektette két vállra a cseh Sparta Prahát (2-1) és jó esélye van az elődöntőbe jutásra is.

Ilyen merész álmai a Getafénak aligha lehetnek, ők már azzal is beérnék, hogy jövőre is élvonalbeli találkozókra járhassanak ki hűséges szurkolóik a Coliseum Alfonso Peréz stadionba, de ennek az esélye egyre inkább halványodik mivel Megyeri Balázs együttese emberemlékezet óta nem nyert bajnoki meccset melynek köszönhetően a vörös zónába süllyedt.

Ami az idegenbeli szereplést illeti, az különösen elkeserítő a madridi kiscsapatnál, 15 forduló alatt csak egy győzelem jött össze, de pontot is csak kétszer szereztek, viszont az elmúlt öt fordulót zsinórban elbukták vendégségben, összesítésben pedig tizenkétszer kulloghattak haza vert seregként. Ráadásul a legutolsó helyezet Levantéval holtversenyben Juan Carlos Lorenzo csapata szerezte a legkevesebb gólt a bajnokságban, szám szerint 28-at.

Ilyen statisztikák után bátran hitelt adhatunk az együttes algériai középpályásának és egyben csapatkapitány-helyettesének Mehdi Lacennek, aki még a Las Palmastól elszenvedett 4-0-ás zakó után úgy fakadt ki: hogy „mi egy igazán sz.r csapat vagyunk.” Kell ehhez különösebb kommentár?

Tipp: Ázsiai hendikep - Villarreal -2 @ 4.40