Quo vadis Barcelona?


FC Barcelona1.16  döntetlen8.50  Valencia16.00
Amikor a katalánok problémáit elemezgetjük, számos okot találunk a – lehető legrosszabbkor jött – formahanyatlásra. Először is nyilvánvalóvá vált, hogy egy ilyen elképesztően hosszú szezonhoz igen is rövid a kispad: Iniesta, Busquets és Rakitic sem lesz már fiatalabb, valamint hiába világklasszis a rettegett támadótrió az "MSN" mindhárom tagja, egész egyszerűen nincs minőségű cseréjük az előbb említett játékosoknak, így ha ők fáradtak vagy éppen nem megy nekik a játék, nem tud minőséget a pályára küldeni Luis Enrique.

Ha meg már a trénernél tartunk, akkor az ő személyénél is érdemes megállni egy gondolatra. A tavalyi triplázás megsüvegelendő teljesítmény volt, de idén úgy tűnik a mester elszámolta a formaidőzítést és február-márciusban pörgette fiait a csúcsra, szinte elfeledve, hogy címeket és trófeákat mindig májusban osztogatnak. A katalán tréner ezen kívül taktikai háborút is veszített látványosan a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, mert szemmel láthatóan nem volt ötlete arra, hogyan kellene megbontani a Matracosok masszív védőfalát.

A következő ok talán a jóllakottság lenne, hiszen a Barca óriási klub, az utóbbi idők kudarcai ellenére alighanem még mindig a legerősebb Európában és a világon is rengeteg trófeát illetve győzelmet besöpört tagjai – hiszen a keret magja évek óta együtt játszik – lehetséges, hogy a létező összes cím elnyerésével kicsit megelégedtek, kényelmesebbre vették a tempót, az elszenvedett kudarcok után pedig kétségbeesetten próbálják újra elkapni a fonalat.

Van-e esély még sikerekre a szezonban? Van, mégpedig igen nagy, hiszen pont az elitsorozatból való kiesés miatt a gránátvörös-kékeknek immár csak a hazai pontvadászattal kell foglalkozniuk – na meg a május 22-i Király Kupa döntővel – míg két madridi üldözőjükre kemény BL csaták várnak a Bayern München illetve a Manchester City ellen. Messiék előnye jelenleg három, illetve négy pont az Atlético és a Real előtt, de ez de facto négy illetve öt pont, hiszen egymás elleni összesítésben (2-1, 2-1 illetve 4-0, 1-2) mindkét gárdánál jobbak így pontazonosságból is a katalánok jönnének ki a legjobban.

Vasárnap este a kis túlzással az életéért (na jó, élvonalbeli tagságáért) harcoló Valencia érkezik a Nou Campba, mégpedig kulcsfontosságú meccsre. Amennyiben a Barca otthon tartja a pontokat, akkor valószínűsíthetően kilábal a krízisből és jó eséllyel veszi célba az aranyérmet, de ha nem, akkor bizony nagy lehet a baj.

Tipp: Első gól – Luis Suárez @ 4.00


Eibar2.75  döntetlen3.20  Real Sociedad2.75
Végül helyreállt a világ rendje, már ami a baszk kiscsapatot, az Eibart illeti, hiszen mindenki meglepetésére, a piros-kékek ősszel még nemzetközi kupát érő helyen állomásoztak, de tavaszi rossz szériájának köszönhetően lassan visszasüllyedtek a középmezőnybe. Ez a középmezőny ezúttal pontosan mértani közepet jelent, mivel Riesgoék egyaránt tíz-tíz pontnyira tanyáznak az európai porondtól és a kiesőzónától is.

A szombat esti "kis baszk" rangadó előtt az előjelek nem éppen biztatóak a hazaiak számára mivel José Luis Mendilibar legénységének csupán egyetlenegy mérkőzést sikerült megnyernie elmúlt öt fellépéséből odahaza, az Ipura Municipal stadionban, a másik négyet viszont mind elveszítette. A Villarreal (1-2) illetve a Barca (0-4) elleni vereségek ugyan papírformának bizonyultak, de a Las Palmas (0-1) és a Málaga (1-2) ellenében elhullajtott pontok viszont igencsak hiányozhatnak a későbbiekben.

A Real Sociedad viszont pontosan ellenkező irányú utat járt be: igencsak harmatos őszi szezon után sikeres tavaszt produkálnak eddig a kék-fehérek, amivel végképp lerázták a kiesés fenyegető rémét, de a nemzetközi porond tőlük is viszonylag távol, egészen pontosan hét pontnyi távolságban van.

Legutóbbi két mérkőzésén igencsak figyelemre méltó diadalt arattak Oyarzabalék, először az igazi oroszlánbarlangnak számító sevillai Ramón Sánchez Pizjuán stadionban vizitáltak sikerrel (2-1), majd odahaza az Anoetában a fentebb említett támadó góljával a Barcelonát is térdre kényszerítették (1-0).

Ilyen előzmények után ugyan a vendégeknek áll a zászló, de mivel komoly tétje a presztízsen kívül nem igazán van az összecsapásnak, ezért könnyen elképzelhető egy langyos döntetlen is.

Tipp: Összes büntetőlap a vendégcsapatnál 3,5 felett @ 2.38


Sevilla1.50  döntetlen4.80  Deportivo La Coruna6.00
Alaposan belassított a Sevilla is miután egy korábbi huszáros sorozattal elérte az Európa Liga selejtezőt jelentő 7. helyet, amit mi se bizonyít jobban, hogy zsinórban három mecset (Valencia i. 1-2; Real Sociedad o. 1-2; Real Madrid i. 0-4) bukott el Unai Emery gárdája. Ugyanakkor címvédőként ott van az Európa Liga elődöntőjében – pont egy másik spanyol (baszk) együttesen, az Athletic Bilbaón büntetőkkel átlépve.

Odahaza még a legutóbbi Sociedad elleni vereséggel együtt is az egyik legjobb csapat az andalúzoké, hiszen 16 fellépésük során 13-szor sikerült két vállra fektetniük aktuális vendégüket, három alkalommal viszont a rövidebbet húzták, ezzel 39 pontot besöpörve hazai környezetben. Ennél jobb otthoni mutatókkal jelenleg csak a Real Madrid és Barcelona (43-43 pont) rendelkezik.

A Deportivo is folytatja hullámvasutazását a szezonban, most éppen ismét lejtmenetben vannak a galíciaiak. Ugyan pontot szereztek a Celta elleni tartományi rangadón (1-1) vendégségben, de aztán odahaza habkönnyen kikaptak az igencsak megtáltosodott Las Palmastól (1-3).

Vendégségben meg végképp erőtlenek a kék fehérek: Víctor Sánchez csapata az elmúlt öt kiruccanásából csak kétszer szerzett egyáltalán pontot, a vigói pont mellett még Gijónban remizett (1-1) ugyanakkor két súlyos vereség is becsúszott az Atlético (0-3) és az Athletic (1-4) vendégeként, valamint nem lehetnek büszkék Manuel Pablóék az Espanyol elleni fiaskóra (0-1) sem.

Hála a jól sikerült őszi szereplésnek, a galíciaiak még megnyugtató kilenc pontos távolságban vannak a vörös zónától, de ha hullámvasút lejtmenete hosszú lesz és Granada-Gijón-Getafe hármas begyújtja a rakétákat a kiesés elkerülése végett, akkor lehetnek még izgalmak a bennmaradást illetőleg a Riazor környékén is.

Tipp: Hazai csapat nyeri mindkét félidőt @ 3.60