A PSG-nek komolyan figyelnie kell az idősebb Neymarra


Az elmúlt napokat Neymar igencsak mozgalmasan töltötte. A brazil válogatott szélső Miamiban volt még vasárnap, hogy hétfőn már Kínába érkezzen keddre pedig onnan is továbbálljon Dubaiba. Mindennek persze az az elképesztő összegű átigazolási terv állhat a hátterében, amely világrekordot jelentő 222 millió euróért Párizsba csábítaná a Barcelona támadóját.

Ezzel szemben édesapja, - aki egyben ügynöke- ennél jóval egyszerűbb utat választott, miután egyenesen Barcelonába repült megtárgyalni a fennálló helyzetet.

Ugyan a történelem legnagyobb rekordot jelentő igazolása körvonalazódik lassacskán, de hogy a kép mennyire nem egyszerű az bizonyítja az a tény, hogy az apa, tavaly októberben tető alá hozott barcelonai szerződéshosszabbítás 26 millió eurós számlát nyújtott be fia jelenlegi kenyéradójának.

Neymar távozásának lehetősége azonban valósággal sokkolta-sokkolja a gránátvörös-kék szurkolókat, aki nem tudják megérteni, hogy merülhet fel még csak öltet szintjén is elhagyni a Nou Campot a francia liga kedvéért.A katalán riporterek valósággal lerohanták az idősebb Neymart a barcelonai El Prat repülőtéren a tegnapi nap során, hogy legalább némi információmorzsához jussanak, de az apa pár semmitmondó szó után gyorsan távozott.

Az egykori amatőr futballista, aki később autószerelőként dolgozott mielőtt menedzserként kezdte el építgetni fia karrierjét láthatóan kényelmetlenül érezte magát a felhajtás közepén.  A tárgyalások légkörét azonban jól ismeri és nagyon is tisztában van azzal, hogy a 26 millió euró és a még befolyó bónuszok igencsak tekintélyes összeg még a 21. században is.

Ahogy arról már volt ezt a hatalmas jutalékot azután kapta, hogy tavaly ősszel hosszú tárgyalássorozat végeztével fia meghosszabbította a szerződését a katalánoknál, noha már akkor is lehetett hallani a leggazdagabb klubok, a Manchester United, a PSG, sőt a Real Madrid érdeklődéséről is. Az új szerződés értelmében Neymar 2021-ig játszik a Barcában, kivásárlási ára pedig 196 millió euró, de ez az összeg az utóbbi idők jó teljesítménye miatt életre hívta azt a klauzulát, amely értelmében az ár 222 millióra emelkedett. És pontosan ez a 26 millió járna az ügyöknek, vagyis idősebb Neymarnak, legalábbis elképzelései szerint.

A katalán hírek szerint az együttes vezetőség mindezt elfogadhatónak tartja, annál isi inkább mivel ők úgy számoltak, hogy az elkövetkező négy év során minden nyáron tízmilliót kell átutalni csak az apa-ügynök számára, márpedig ez összességében 14 millió euró megtakarítást jelentene az egyesület számára. De most az új események fényében lehet jobban jártak volna, ha inkább felvállalták volna a 40 milliót, mert lehet, hogy ezzel az egész „párizsi cirkusz” elkerülhető lett volna.

A Barca most viszont ennek a jutaléknak a befagyasztásával próbálkozik, miután a városi jegyzőnél letétbe helyezték az idősebb Neymar által vitatott összeget. Ezzel viszont meglehet, hogy duplát rosszat húztak, egyrészt egy újabb hosszú jogi küzdelem elé nézhetnek, másodsorban pedig felgyorsíthatják ifjabb Neymar távozását Párizsba.

A jelentések egybehangzóak, ha létrejön a világrekordot jelentő üzlet – amelynek része lehet akár Angel Di Maria vagy Marci Veratti is – akkor a franciák készek 36 millió eurót kifizetni az idősebb Neymar részére osztalékként, ami még akkor is nagy siker lenne az apa számára ha osztkozkodni kellene Pini Zahavival, aki a szerződés létrejöttével szintén a játékos ügynökévé válna és részesülne az aláírás-pénzből és egyéb juttatásokból is.

 Ilyen juttatások pedig nem éppen ismeretlenek a futballvilág nagymenő ügynökeinek körében, hiszen a bennfentesek tudni vélik, hogy Mino Raiola Paul Pogba ügynöke megközelítőleg 41 millió fontot kasszírozott a francia középpályás Manchesterbe költözésével, amellyel mai napig tartja a világrekordot.

De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Raiola több évtizedet töltött el, hogy a legbefolyásosabb ügynökök közé emelkedjen, ügyfele többek között a svéd Zlatan Ibrahimovic is. Idősebb Neymar viszont már elsőre nagyot dobott, amikor 50 millió euróért sikeresen tető alá hozta fia Barcelonába igazolását még 2013-ban.

A mostani vitatott összeg körül kialakult háborúban nagyon úgy néz ki, hogy hogy az ügynök-apa megmakacsolta magát, viszont ezzel összeütközésbe került a spanyol ligával és az adóhatósággal is, amelynek álláspontja szerint az egész összeg a fiát illeti.

„Ez a pénz az enyém, megdolgoztam érte” fejtette ki idősebb Neymar a bíróságon az El Mundo Deportivo újságírója, Santi Nolla tudósítása szerint. „ Az összeg csak az enyém, a fiamnak megvan a maga önálló bevétele” ismételgette az apa.

Még a 2013-as megállapodás szerint is megillették bizonyos juttatások az ügynököt: 2.7 millió eurót kapott kézhez jutalékként, 4 milliót a kereskedelmi jogokban való részvételért és 2.5 milliót a család jótékonysági alapítványának, amely fiatal tehetségeket támogat egész Brazília szerte.

Akkor még a Barca első embere, Josep Maria Bartomeu is elégedett volt ezekkel a kondíciókkal, ráadásul ezen felül idősebb Neymar közvetítésével sikerült a klubnak reklámszerződést kötni egy brazíliai parfümcéggel. Mostanra azonban az édeskés parfüm igencsak keserűvé változott…

 

A katalán gigász vezetősége nem először bonyolódik bele nehéz vitába a Neymar családdal. Wagner Ribeiro, Neymarék régi tanácsadója még a PSG bombasztikus ajánlata előtt már kifejtette, hogy a maga részéről befejezett minden tárgyalást az ügynök-apával.

A Santos korábbi elnöke, Luis Alvaro da Oliveira Ribeiro pedig elmesélte még 2014-ben egy ESPN-ek adott interjúja során, hogy idősebb Neymar találkozásaik során még egy kávét se volt hajlandó fizetni, viszont zokszó nélkül elfogadta azt a kb. 200-at, amellyel az azóta elhunyt klubvezető kínálta meg őt. „Semmi pénze nem volt, de fia szerződésében kikötötte, hogy V.I.P. jegy illeti meg őt a Santos összes meccsére. Állandóan csak a pénz járt az eszében. Ifjabb Neymar viszont jó gyerek. Ellenben ha ma az apja valahogyan a kocsim elé keveredne, bizony nem lépnék rá a fékpedálra.”

Mindez nem zavarja azonban a PSG katari tulajdonosait, ők készek tárgyalni idősebb Neymarral. Azt viszont aligha mondhatják ezután, hogy nem lettek előre figyelmeztetve.