Primera Division: Borul-e a kétpólusú világrend?


Ahogyan azt megjósoltuk (bár elismerem, nem volt nehéz) a Barcelona lealázta az első fordulóban hazai pályán a Levantét. Mondjuk ebben aztán semmi meglepetés nem volt, a Messi, Pedro, Alexis, Neymar négyes alighanem a világ legerősebb támadósora, talán csak a Bayern veheti föl ezzel a versenyt (és ott még védelem is van, nem úgy, mint a katalánoknál). Na de hagyjuk is efféle gondolatokat, a Bundesliga teljesen más lapra tartozik, de majd a BL-ben remélem újra összekerülnek. Szóval nagy eséllyel idén sem okoz majd gondot a Barcelonának a hazai mezőny tönkreverése, esetleg csak a Real vagy az Atletico szólhat majd bele a dolgukba.

Mourinho távozásával egy csapásra a béke szigete lett Madrid. Minekután a portugál mester magával vitt jó néhány játékost és Ancelotti is elküldött egy-két embert, új, kevésbé ismert labdarúgókat szerződtettek. Mint például Iscót, aki egyből a debütálásakor győztes gólt fejelt a Betisnek. Mindenestre ne legyenek kétségeink afelől, hogy fog még erősíteni a Királyi Gárda. Elég valószínű, hogy Gareth Bale Spanyolhonban fog kikötni, kerül majd amibe kerül. Aztán majd kiderül, hogy az a nyugodt munka, amit Ancelotti végez a csapatnál mire lesz elég, de azt elképzelhetetlennek tartom, hogy a Real Madrid legalább a kupát ne nyerje majd meg.

Érdemes megemlíteni, hogy igen komoly pénzügyi problémák árnyékolják be a spanyol bajnokság rajtját, ennek ellenére sem a Barcelona sem pedig a Real Madrid nem fukarkodott, ha igazolásokról volt/van szó. Pedig már az EU is morcosan összevonta a szemöldökét.

Tehát míg a két óriásklub fittyet hányva az Unio intő szavára költekezett (ahogyan eddig is), a többiek javarészt eladták legjobb játékosaikat. Az Atlético Madrid, a Real Sociedad, a Málaga és a Valencia egyaránt pénzt csinált sztárjátékosaiból, majd aztán kiderül hogy bejönnek-e számításaik. Mindenesetre a pénz nem tud pontos keresztlabdát adni, vagy éppen gólt fejleni… Na de menjünk szépen sorba.

Az Atletico Madrid eladta Falcaót a Monacónak, de egyből érkezett a helyére David Villa, úgyhogy sikerült jól kijönniük a dologból. Az más kérdés, hogy Villa valószínűleg nem fog 52 gólt vágni a szezonban… Ugyanakkor nyertek a hétvégén Sevillában (3-1), szóval úgy tűnik, hogy egyben van a csapat és jót tenne a spanyol bajnokságnak, ha megszorongatnák a két sztárklubot. 

A Real Sociedad 39 millió eurót kaszált, amikor eladta Asier Illarramendit, majd egyből csatárt igazoltak (Haris Seferovic Firenzéből). A keret nagyjából egyben maradt, így nagy eséllyel idén is ugyanolyan jól fognak szerepelni, mint az előző szezonban. A Getafe elleni nyitómeccsüket 2-0-ra megnyerték idegenben.

A Málaga már az előző szezonban is komoly financiális problémákkal küzdött, tizenkét játékost el is adtak, mondjuk érkezett a helyükre kilenc új. Kérdés, hogy ilyen rövid idő alatt mennyire sikerült csapatot építeni, a nyitófordulóban 1-0-ás vereséget szenvedtek Valenciában.

Annak a Valenciának az otthonában, amelyik talán a legnagyobb veszteséget szenvedte az átigazolási szezonban. Soldado, Tino Costa és Fernando Gago eligazolt, David Albelda pedig visszavonult. Mindenestre új szerb edzőjük Miroszlav Djukics (a klub egykori játékosa) valószínűleg mindent megtesz majd azért, hogy ütőképes csapatot kovácsoljon Denevérországban. 

Összességében elmondhatjuk, hogy nagy változás idén sem lesz a spanyol bajnokságban, továbbra is a két gigaklub versengéséről fog szólni az egész, a többieknek majd maximum csak epizódszerep jut egy-egy elcsípett pont vagy meglepetés győzelem formájában.