Presztízscsata Baszkföldön


Real Sociedad2.25  döntetlen3.30  Athletic Bilbao3.40
A 140. baszk derbit láthatja vasárnap délben a San Sebastiani Anoetába kilátogató nagyérdemű, ahol a hazai Real Sociedad az Athletic Bilbaót fogadja. A tét ezúttal a szokásos presztízsen túl egyáltalán nem kicsi, ugyanis a hazaiak a Bajnokok Ligája selejtezőt érő negyedik helyért, míg a vendégek az Európa Liga selejtezőt érő hatodik pozícióért hajtanak.

Ami a párharc történelmét illeti, enyhe bilbaói fölény mutatkozik, a piros-fehér-fekete csíkosak 57 alkalommal hagyták el győztesen a gyepet, míg a kék-fehérek 46 sikert tudnak felmutatni. Döntetlenre 36-szor végeztek a felek, a gólarány pedig 230-187 az Athletic javára.

Ősszel, egész pontosan október 16-án a San Mamésben Raúl Garcíáék örülhettek, miután egy remek mérkőzésen 3-2-vel kényszerítették térdre a Sociedadot, akkor a gólokat Muniain, Aduriz, Inaki Williams illetve Zurutuza és Inigo Martínez szerezték.

A pillanatnyi forma azonban Eusebio Sácristán legénységénél a jobb, a kék-fehérek a legutóbbi öt meccsükből hármat is megnyertek egy döntetlen és egy vereség mellett, míg Ernesto Valverde tanítványai hozzák a szokásos formájukat. Azaz otthon a „Katedrálisban” (szinte) mindenkit elpáholnak, idegenben pedig már mérkőzés előtt kitűzik a fehér zászlót. Ami különösen ijesztő, a vendégek esetében, hogy idegenben immár öt meccse gólképtelenek… Most sokkal több kell, mivel a híresen heves vérmérsékletű bilbaói szurkolók aligha vágnának jó képet ahhoz, ha a derbiről is vert seregként térnének haza a kedvencek.

Tipp: Hazai, kapott gól nélkül 3.70


Real Madrid1.13  döntetlen9.50  Real Betis21.00
Nehéz meccsen van túl a BL-ben a címvédő Real Madrid, noha az összesített végeredmény után (6-2) úgy tűnik simán intézte el a társaság az olasz Napolit, az első félidőben igencsak csikorgott a blancók gépezete a San Paolo stadionban, hogy aztán a Toni Kroos-Sergio Ramos kettős kirángassa a gödörből a társaságot.

Ez a hektikus forma mostanság a hazai pontvadászatban is jellemző Zinedine Zidane legénységére, ugyanis az elmúlt meccseken általában a Királyiak egy félidőnyi előnyt adtak az ellenfeleiknek és több gólós hátrányból kellett visszakapaszkodniuk a meccsekbe. Ez a Villarreal otthonában még sikerült (3-2), de otthon a Las Palmas ellen a huszáros hajrá csak döntetlenre volt jó (3-3). Bár ha azt vesszük, hogy ez utóbbit tíz emberrel harcolták ki Carvajalék, akkor ez sem tűnik rossz eredménynek.

A Bernabéuban továbbra is veretlen a gárda, a Kanárik elleni iksz előtt sorra nyerték a meccseket, a legutóbbi négyet például 12-1-es gólkülönbséggel. Ilyen előzmények után sok jóra nem számíthat a vendégségbe érkező sevillai Betis, annál is inkább, mert a madridiak ősszel a Benito Villamarínban is felmorzsolták őket (1-6).

Idegeskednie azonban még mindig nem kell Joaquinéknak, mert egyelőre biztos távolságban, egész pontosan kilenc pontnyira vannak a kieséstől, de az figyelmeztető jel, hogy az elmúlt öt meccséből csak egyet tudott megnyerni a csapat, mégpedig a tartományi rivális Málaga otthonában (2-1), viszont emellett csak egy döntetlen (Deportivo La Coruna, 1-1) és három vereség a mérleg. Persze szokás mondani, hogy Víctor Sánchez gárdájának aligha a bajnokságra törő Real Madriddal kell konkurálnia, de egy esetleges pontszerzés óriási bravúrnak minősülne.

Tipp: Gólok száma a hazaiaknál 3,5 felett 2.23


Osasuna3.60  döntetlen3.50  Eibar2.10
Kimondható, hogy mostanra teljesen kilátástalanná vált az Osasuna helyzete, hiszen míg a legnagyobb riválisai, a Granada és a Deportivo La Coruna mostanság hangyaszorgalommal gyűjtik a pontokat, a pamplónaiak továbbra is megmaradtak tíz egységnél, ezzel pedig immár tizennégy pontos hátrányba kerültek a 17. tehát még bennmaradó helyen állomásozó galíciaiakkal szemben.

Petar Vasiljevic együttese az utolsó öt mérkőzését habkönnyen veszítette el, mégpedig 4-18-as gólkülönbséggel, amivel már toronymagasan az Unai García által dirigált védelem bizonyul a leggyengébbnek az egész ligában. Viszont érdekesség, hogy az összesen szerzett 27 gólnál a Granada hárommal kevesebbet lőtt, persze az más kérdés, hogy andalúzok ennek ellenére kilenc ponttal beljebb vannak a bennmaradást illetőleg.

Mostanság a baszk Eibar háza táján is homok került a fogaskerekek közé, de a piros-kékek megengedhetik maguknak ezt a luxust, hiszen az ő élvonalbeli tagságuk messze biztosítva van, sőt évek óta oszlopos tagjai a hispán pontvadászat derékhadának. A mostani hullámvölgynek annyi csupán a következménye, hogy Álex Gálvezék megint távolabb, most éppen hatpontnyira kerültek az európai kupaporondot jelentő hatodik helytől.

Az idegenbeli mérlege is viszonylag elfogadható a társaságnak, mivel José Luis Mendilibar legénysége tizenhárom pontot focizgatott össze, az Ipuruától távol, többek között olyan parádés sikereket is felmutatva, mint a Valencia legázolása a Mestallában (4-0) vagy olyan értékes pontszerzést, mint ami a legutóbbi fordulóban a baszk rivális Real Sociedad vendégeként sikerült (2-2).

Azonban az El Sadarban észnél kell lennie a piros-kékeknek, mert a házigazda minden mindegy alapon akár még meg is izzaszthatja a vendégcsapatot. Azt se felejtsük, hogy a pamplónaiak egyetlen vendégsikerüket pont Eibarban aratták, mégpedig egy gólzáporos 3-2-es siker képében.

Tipp: Lapok 5,5 alatt 1.86