Óévbúcsúztató Baszkföldön, Castellónban és Galíciában


Ezúttal az Gijón baszkföldi vendégjátékát, a Villarreal-Valencia tartományi rangadót, illetve Celta hazai csörtéjét a Bilbao ellen vesszük górcső alá.

Eibar1.83  döntetlen3.50  Sporting de Gijón4.80
Kicsit megváltozott decemberre a légkör a piros-kék baszk kiscsapat öltözőjében, miután az addig erőn felül teljesítő együttes „visszatért a papírformához” és az elmúlt öt találkozójából csak két pontot tudott összegereblyézni (Valencia ellen odahaza 1-1, Villarreal ellen idegenben szintén 1-1) ellenben begyűjtött három fiaskót is (Deportivo ellen idegenben 2-0, Real Socieadad idegenben 2-1, Real Madrid otthon 0-2).

José Luis Mendilibar vezetőedzőnek a dicséretes szezonkezdet után tehát ismét ébresztőt kell fújnia, mert az eddig kézzelfogható távolságban lévő Európa Liga selejtező egyre távolabbnak tűnik (jelenleg öt egységnyi a hátrányuk a Deportivóval szemben). Hazai pályán eddig nyolc mérkőzésből háromszor tartották otthon a három pontot Iván Ramisék és papírforma alapján jó esély kínálkozik, hogy a negyedik hazai sikerükkel búcsúztassák a 2015-ös esztendőt.

A Gijónnak nincsenek olyan problémái, mint a hazai baszkoknak, mivel ők a vártnak megfelelően szörnyen kezdték és folytatták a szezont. Az asztúriaiak 15 forduló alatt (a Barcelona klub-világbajnoksági fellépése miatt maradt el egy meccsük) pontosan ugyanennyi pontot szereztek, ami csak a meglehetősen lehangoló, 16.-ik helyezésre elég jelen pillanatban. Az viszont érdekes tény, hogy ezeknek a pontoknak felét idegenben zsákmányolták.

A képet azonban jelentősen árnyalja, hogy a legutóbbi négy bajnoki kirándulása elég felejthetőre értsd négy vereség sikeredett Abelardo Fernández együttes tanítványainak (Sevilla 2-0, Celta Vigo 2-1, Atlético Madrid 1-0, Athletic Bilbao 3-0). Sergio Álvarezék Baszkföldre se feltétlenül nyerni mennek, ugyanakkor abban bizakodhatnak, hogy még a rossz sorozatok is megszakadnak egyszer.

Tipp: Lapok száma 6,5 alatt @ 2.08


Villarreal1.85  döntetlen3.55  Valencia4.60
Castellón felett szépen ragyog a téli ég, mondhatják jogos elégedettséggel a Sárga Tengeralattjáró szurkolói. Marcelino García Toral együttese megnyerte legutóbbi három meccsét (Real Sociedad idegenben 0-2, Real Madrid otthon 1-0, Rayo Vallecano otthon 2-1) és továbbra is szívósan tapad a nagymenőkre, pillanatnyilag csak öt pontos hátrányban van a Barca-Atlético kettős mögött és csak egy pontocskára a Bajnokok Ligája selejtezőt érő negyedik helytől, amit a parádés idényt futó Celta Vigo foglal el mostani állás szerint.

Hazai pályán különösen félelmetesek Soldadóék. Nyolc mérkőzésből hatot sikerült behúzni az El Madrigálban, egyedül a közvetlen riválisnak számító Celta tudta elvinni a pontokat (1-2) még október 18-án. Amennyiben ez a lendület kitart, úgy szép jövő elé nézhetnek a castellóni szurkolók, ami nagy valószínűséggel azt jelentheti, hogy a Sárga Tengeralattjáró újra „kihajózhat a nemzetközi vizekre”.

A szomszédos „nagytestvérnél” már kevésbé derült a horizont, miután a Denevérek a várakozáson alul szerepelve mindössze a kilencedik, vagyis semmire se jogosító helyen tanyáznak a bajnokságban. Ráadásul a csoportmeccsek után kihullottak egy acélosnak éppen nem mondható kvartettből is az anyagi zsírosbödönnek számító Bajnokok Ligájából.

A bajnokságban az egyik legnagyobb „döntetlenkirály” Gary Neville együttese, 16 forduló alatt hétszer remiztek, a legutóbbi három meccsük is pontosztozkodással végződött (hazai pályán Getafe 2-2, Eibar idegenben 1-1, Barcelona otthon 1-1). A vendégség sem Piattiék erőssége, nyolc forduló alatt csak kétszer tértek vissza a Mestallába győzelmi pontokkal (igaz, ebből az egyik a Celta 5-1-es legázolása több mint dicséretes tettnek minősül).

Papíron tehát a hazaiaknak áll a zászló, de csak vasárnap kora estére tudjuk meg, hogy melyik csapat búcsúztatja mosolygósabban az óévet.

Tipp: Hazai csapat nyer és mindkét csapat gól szerez @ 4.35


Celta Vigo2.55  döntetlen3.30  Athletic Bilbao2.90
„Ha kicsi a tét a kedvem sötét” – ismerhetjük a már-már legendává nemesülő örökzöldet Johnny Firpo hadnagy szájából, miközben többszázezer dolláros tételben játszotta a pókert a hírhedt Parapoulissal sokak kedvenc filmjében az „És megint dühbe jövünk” c.klasszikusban. Nos, hasonló véleménnyel van a Celta is, mely jóval a várakozáson felül szárnyal a Primera Divízóban és a (nemhogy százezer dolláros, de euró milliós) Bajnokok Ligáját ostromolja, többek között térdre kényszerítve például a Barcát (otthon 4-1) és a Villarrealt (idegenben 1-2) is.

De evés közben jön meg az étvágy és az égszínkékek ezúttal Baszkföld büszkeségét, az Athletic Bilbaót küldenék haza egy kiadós veréssel, ezáltal kapaszkodva a legszűkebb élbolyra. Apró szépséghiba, hogy Eduardo Berizzo mester tanítványai éppen odahaza, a Balaídos stadionban nem annyira virgonckodnak, nyolc lejátszott mérkőzésükből négyet tudtak megnyerni. Legutóbb éppen csak legyőzték az Espanyolt (1-0) és a Gijónt (2-1) előtte viszont két rangadót is elbuktak (Valencia 1-5, Real Madrid 1-3) Guidettiék.

Amennyiben az égszínkékek komolyan gondolják a tétek emelését és beszállásukat akár a bajnoki címért folyó küzdelembe, úgy mindenképp felül kell(ene) kerekedniük a piros-fehér baszkokon is.

Egy idegenbeli győzelem viszont úgy kellene Ernesto Valverde gárdájának is, mint egy falat kenyér, mivel egyrészről némileg kozmetikázná az idegenbeli mérleget (2-2-4) másrészről folytathatná a Deportivo üldözését az Európa Liga selejtezőt érő 6. helyért. A piros fehérek a két győzelmüket egyaránt még novemberben könyvelték el: 11-én a Real Betist (1-3) 29-én a Rayo Vallecanót verték el. Továbbá sikerként értékelhető még a vártnál jobban teljesítő Deportivo elleni idegenbeli ikszelés (2-2).

Mivel mindkét együttes meglehetősen gólerősnek bizonyult elől-hátul egyaránt eddig a szezonban (Celta 28-22, Bilbao 24-18) jó esélyünk van rá, hogy ezúttal is nyílt sisakos, gólzáporos mérkőzést láthat majd szombat este a nagyérdemű.

Tipp: Iago Aspas gólt szerez @ 3.00

Eredő odds: 27.14