Kötelező győzelemre készül a Bilbao és a Villarreal


Athletic Club Bilbao1.72  döntetlen3.60  Deportivo La Coruna5.50
Nem állítható, hogy jó formában lenne mostanság az Athletic Club, mivel Bilbao büszkesége az elmúlt öt mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni (Sporting Gijón 2-1), háromszor ikszelt, de ezekből egyiket se lehet egyértelműen sikerként elkönyvelni. Sőt, a Leganés és az Alavés elleni gól nélküli remi inkább kudarc kategória, az Atlético Madriddal vívott iksz (2-2) pedig papíron jól fest, de ha azt vesszük, hogy otthon előnyből buktak két pontot a baszkok, akkor itt is már árnyaltabb a kép és még nem beszéltünk az előző fordulóban a Nou Campban elszenvedett tükörsima vereségről (Barcelona 3-0).

Ennek a negatív sorozatnak köszönhetően Inaki Williamsék a 9. helyre csúsztak vissza, jelenleg három ponttal vannak lemaradva a nemzetközi porondot jelentő 6. helytől. A San Mamés gyepén azonban még mindig félelmetes ellenfelek a piros-fehér-feketék, mivel 11 mérkőzésükből csak egyszer szenvedtek vereséget, ellenben hétszer is győzelmet arattak három döntetlen mellett. A gólkülönbség is rendben van: 19-11.

A galíciai Deportivo aligha gondolkodik nemzetközi kupaindulásban (hol van már a BL dicsősége?) Joseluék alighanem már azzal is beérnék, ha nem esnének ki az első osztályból, bár az is igaz, hogy egyelőre viszonylag biztonságos, hatpontos távolságban állomásozik a kék-fehér egylet a kiesőzónától. Ennek ellenére nem lehetnek különösebbek nyugodtak Gaizka Garitano tanítványai, mivel a formájuk hajszálpontosan a mostani vendéglátójukat idézi: öt meccs, egy győzelem, három döntetlen, egy vereség.

Idegenben meg pláne harmatgyenge a galíciai legénység, mivel tizenegy vendégeskedése során még egyszer sem tudott győzni, ellenben hatszor is kikapott öt döntetlen mellett. Halvány reménysugár lehet azonban a kék-fehérek esetében, hogy mostanában két nehéz terepen, az Espanyol vendégeként (1-1) illetve a Kanári-szigeteki Gran Canáriában (Las Palmas 1-1) is sikerült pontot szerezniük.

Tipp: Athletic Bilbao -1 (ázsiai) 2.32


Villarreal1.75  döntetlen3.70  Málaga5.00
Érdekesség, hogy a castellóni Villarreal is ugyanolyan formát fut, mint az Athletic Bilbao és Deportivo (1-3-1). Ezzel pedig a Sárga Tengeralattjáró is süllyedésnek indult, de ők még így is tartják egyelőre a kupaszereplést biztosító 6. helyezést. Ami komoly fejtörést okozhat Fran Escribá vezetőedzőnek az csapata erősen hullámzó formája, hiszen a sárga-kékek az előző fordulóban bravúros pontot szereztek a Ramón Sánchez Pizjuánban (Sevilla 0-0) igaz ehhez kellett Nasri elpuskázott büntetője is, előtte viszont hatalmas meglepetésre kikaptak otthon tartományi rangadón a gyenge Valenciától (0-2). Ezt megelőzően pedig két ellentétes előjelű döntetlent játszott a társaság, a Deportivo elleni 0-0-t aligha rakják ki az ablakba, de a Barcelona ellenében szerzett (1-1) pontocska ezzel szemben igencsak értékesnek tűnik.

Az El Madrigálban szépen teljesítenek, miután hétszer is veréssel küldték haza aktuális vendégüket, kétszer osztoztak meg a pontokon nem kisebb csapatokkal, mint a Barcelona-Sevilla kettős, viszont ami érthetetlen, az a két sima vereség, amelyeket a Valenciától (0-2) és az Alavéstől (0-2) szenvedtek el.

A most vizitálásra érkező napos parti Málaga az „igazi langyos vizet” képviseli mostanság, mivel az andalúzok teljesen esélytelenek arra, hogy felzárkózzanak a középmezőny tetejéhez, ugyanakkor a kiesőhelyektől is eléggé biztonságos, kilenc pontnyi távolságban állomásoznak. Nyilván ez utóbbi ténynek is köszönhető, hogy elképesztően régen, még 2016. november 26-án nyertek utoljára mérkőzést, amikor is otthon, a La Roseledában gólzáporos meccsen gyűrték le a Deportivót (4-3).

Vendégként meg tényleg nem éppen dicsőséges az andalúzok mérlege, mivel akárcsak a Deportivo, ők sem bírtak még egy meccset sem megnyerni az idei szezonban, mindössze öt döntetlent gereblyéztek össze szerte Hispániában. Legutóbbi kiruccanásuk során ugyan sikerült pontot szereznie Marcelo Romero tanítványainak, mégpedig Pamplónában (1-1), de figyelembe véve az Osasuna gyengeségét, ez akár még rossz eredménynek is minősülhet.

Tipp: Hazai, kapott gól nélkül 2.75


Leganés1.86  döntetlen3.45  Sporting Gijón4.70
Egyre melegebb az a bizonyos pite a Leganés számára, mivel az újonc már igen régen, egész pontosan tavaly november 21-én nyert utoljára a bajnokságban, akkor 2-0-al sikerült a sereghajtó Osasuna fölé kerekedni. Azóta viszont meredeken zuhannak az Uborkások: kikaptak az Atléticótól (0-2) a Celtától (0-2) és a Betistől is (változatosság kedvéért 0-2). Igaz, az Alavés (2-2) és a Athletic Bilbao (0-0) ellenében bravúros pontokat sikerült zsákmányolni.

Odahaza, a Municipal de Butarque stadionban kifejezetten borzasztóan labdázgat a madridi kiscsapat, hiszen tíz meccsből csak egyszer tapsolhattak győzelemnek a szurkolók, ellenben négy döntetlen mellett ötször is elverték a vendégek Asier Garitano tizenegyét. Most igazi „hatpontos” összecsapás következik, mert ha otthon behúznák ezt a meccset Gabrielék, akkor nyolcpontos előnybe kerülnének első számú üldözőikkel szemben, vereség esetén viszont az előny két pontra csökkenne, ami már kifejezetten előzési távolság.

Az élvonal egyik legrosszabb formájában lévő csapata jelenleg a Sporting Gijón, ahol az új vezetőedző, Rubi személye se hozta meg az áttörést. Sok csapathoz hasonlóan még az asztúriaiak is nyeretlenek 2017-ben, ráadásul pontot is csak szökőévenként tudnak csenni a piros-kékek, erre legutóbb Sevillában volt példa, ahol a Benito Villamarín stadionban (Real Betis 0-0) brusztoltak ki egy pontocskát Carlos Castróék.

Ezt leszámítva viszont csak kétszer tudtak az asztúriaiak pontot begyűjteni, győzniük pedig egyszer sem sikerült. Viszont mikor sikerüljön a győzelem, ha nem most, amikor egy közvetlen riválissal vérkőzik meg a gárda? Az pedig szintén némi reménysugárral töltheti el a vendégdrukkereket, hogy ősszel odahaza, az El Molinón már sikerült legyőzni kedvenceiknek a Leganést (2-1).

Tipp: Gólok száma 2,5 felett 2.38