Klubcsúcsot dönthet a Real Madrid


Athletic Bilbao1.85  döntetlen3.60  Valencia4.50
Két igencsak nehezen rajtoló együttes néz szembe vasárnap délután farkasszemet a bilbaói San Mamés stadionban. A hazaiak viszont talán kiegyenesedőben vannak, miután az előző fordulóban Raul Garcia óriási bombájával sikerült elhozni a három pontot a Riazorból (Deportivo La Coruna 1-0). A vendéggárda azonban továbbra is három vereséggel az utolsó előtti helyen kullog, legutóbb a Real Betis leckéztette meg őket hazai pályán a Mestalla stadionban (2-3).

A baszkok önbizalmát fokozhatja az soron következő csörte előtt, hogy immár hét meccse veretlenek a „denevérek” ellen, a legutóbbi mérleg részükről három győzelmet és négy döntetlent számlál. Utoljára 2012-ben idegenben a Turia partján húzták rövidebbet, akkor 3-2 arányban.

Egy szalmaszálba egyébként a Valencia is kapaszkodhat, mégpedig abba a statisztikába, hogy utoljára ilyen rosszul az együttes az 1999/2000-es bajnokságban rajtolt – akkor egész pontosan négy vereséggel – a szezon végén mégis bronzérmet ünnepelhetett. Idén ilyen vérmes álmai aligha lehetnek Naniéknak, alighanem beérnék a biztos bennmaradással is.

Apropó Nani. Az ördöngös portugál szélső, aki az Eb győztes válogatott egyik legjobbja volt, egyelőre nagyon nem találja azt a bizonyos fonalat és az eddigi két meccsén a fölösleges faultjaival és sárga lapjaival tűnt ki a mezőnyből góljai és gólpasszai helyett. Márpedig ennek a jelentősen meggyengült Valenciának sikeressége elsősorban az ő játékán múlik, így ha nem következik be jelentős javulás, akkor a nem éppen szívbajos Peter Lim klubtulajdonos nemcsak a hűséges vezetőedző Pako Ayesarán munkáját köszönheti meg, hanem folytathatja tovább az eddig is igen jelentős takarítást a játékoskeretben.

Tipp: Vendégcsapat nyer és mindkét együttes gólt szerez @ 8.00


Villarreal1.85  döntetlen3.40  Real Sociedad4.85
Csupán egy pontocska jelenleg a különbség a tavaly 4. helyen végző Villarreal és a 9. pozícióba befutó Real Sociedad között a felek vasárnap kora este Castellónban megrendezésre kerülő összecsapása előtt.

A Sárga Tengeralattjáró kicsit nehezebben indult be a vártnál, mivel a nem éppen bombaerős Granada otthonában csak remivel indított (1-1), hazai pályán meg a Sevillát nem sikerült két vállra fektetni (0-0). Az előző körben azonban már a tavalyi erényeket csillogtató Villarrealt láthatott a nagyérdemű, miután Fran Escribá tanítványai a Napos parton győzték le a Málagát (2-0).

A most következő összecsapás előtt az a tény is Victor Ruizék mellett szólhat, hogy immár négy mérkőzés óta a kék-fehérek képtelenek bevenni a hálójukat. Utoljára ez a „bravúr” még a 2013/14 szezon záró körében Carlos Velának sikerült, más kérdés, hogy a baszkok számára abban a meccsben se volt köszönet, mivel akkor is a rövidebbet húzták 2-1 arányban.

Nagy kérdés, hogy Eusebio Sacristán fiai ezúttal melyik arcukat mutatják, mivel előző fordulóban egy eléggé rakkolós meccsen hazai pályán sikerült kibirkózni egy pontot az Espanyol ellenében  (1-1) előtte viszont jó játékkal Pamplónában arattak szép győzelmet (Osasuna 2-0). Az idénynyitó azonban csúnyára sikerült miután a Real Madrid az Anoetában tartott egy kisebbfajta gálaelőadást a hazaiak kárára (0-3), de az igazsághoz hozzátartozik, hogy Juanmiéknak elsősorban nem a fővárosi sztárcsapattal kell versenyben lennie céljainak megvalósításáért.

Most ha koncentráltak lesznek a baszkok és a kivárásra, illetve kontrákra épülő taktikájukat sikeresen végig tudják vinni, úgy akár még ponttal, vagy esetleg pontokkal is távozhatnak az El Madrigálból.

Tipp: Büntetőlapok száma döntetlen @ 4.70


Espanyol7.10  döntetlen4.60  Real Madrid1.48
A cikk címében feltett kérdésre, hogy vajon megdönti a Real Madrid a győzelmi sorozat-csúcsot jó eséllyel igenlő választ adhatunk leginkább annak a ténynek a fényében, hogy a kék-fehér katalánok a legutóbbi 17 (!) meccsükön képtelenek voltak legyőzni Marcelóékat. Ez pedig a leghosszabb nyeretlenségi sorozat a Liga történelmében két csapat egymás elleni eredménysorát összevetve. Tavaly is habkönnyű, kétszer 6-0-s győzelemmel pipálta ki az Espanyolt a Király Gárda, az így lőtt 12 gólból Cristiano Ronaldo egymaga nyolcat szerzett.

A következő meccsre is baljósak lehetnek az előjelek a hazaiak számára, mivel a statisztikák alapján eddig a szezon három mérkőzésén Zinedine Zidane legénysége lőtt legtöbbször kapura (64-szer) míg ők a legkevesebbszer (mindössze 20-szor) célozták meg az aktuális ellenfelek kapuját.

A nyáron nevek alapján igencsak jól igazoló hazaiak –önmagukhoz hűen– szenvedésesen indították a szezont, noha a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban igencsak megnehezítették hősies küzdelemben a Sevilla dolgát (4-6), de pont ezért nem járt. Utána hazai pályán „sikerült” elszórakozni kétgólos előnyt a Málaga ellen (2-2), míg legutóbb San Sebastianból tértek vissza Reyesék ponttal (Real Sociedad 1-1), de figyelemre méltó, hogy megint vezetésről „adták le” a meccset ikszre.

A Real Madrid egyetlen hibátlan csapatként három győzelemmel tanyázik a tabella élén, és zsinórban a kilencedik idegenbeli győzelmére készül, ami egyben a 16. egymás után megnyert bajnoki lenne, ami egyrészt a klub történelmének valaha volt legjobb sorozata volna (az 1960-61-es, Puskás, Di Stefano, Gento nevével fémjelzett sorozatot állította be múlt héten az együttes) másrészről utolérné a nagy rivális Barcelonát is.  Eddig csak a katalánok tudtak zsinórban ennyi győzelmet felmutatni 2010 októbere és 2011 februárja között.

Tipp: Első gól Cristiano Ronaldo @ 3.60