Ki nyeri a Sevilla–Villarreal csörtét?


Sevilla1.68  döntetlen3.80  Villarreal5.50
Vasárnap délután 16 órakor indul útjára a labda a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban, amikor is a negyedik helyen állomásozó Sárga Tengeralattjáró próbálja elkerülni az andalúz „torpedókat”. Ez nem tűnik egyszerű feladatnak mivel a hazai piros-fehérek csúcsformában futballoznak a saját szentélyükben: tizennégy összecsapásukból tizenkettőt megnyertek.

Magának a meccsnek is komoly tétje van, ami nem más, mint a bajnokság negyedik, vagyis Bajnokok Ligáját érő helyének megkaparintása, amiben jelen állás szerint Marcelino García Toral együttese nyolcpontos előnyben van ugyan, de egy esetleges vereséggel máris belátható, ötegységnyi távolságra olvadna előnye. Viszont amennyiben a vendégeknek sikerülne megtörnie az andalúzok szédületes hazai sorozatát, úgy végképp hátradőlhetnének, hiszen már aligha lenne bárki képes kiénekelni a szájukból a sajtot.

A két együttes pillanatnyi formája hajszálra megegyezik egymással, az elmúlt öt derbijükön egyaránt két-két győzelmet, ugyanannyi döntetlent és egy-egy vereséget könyvelhettek el. Az viszont jelentős különbség, hogy míg a Sevilla kiváló meccsen éppen csak a rövidebben húzta a Nou Campban (FC Barcelona 1-2) addig Soldadóék szégyenszemre odahaza, az El Madrigálban kényszerültek kapitulációra a Las Palmas ellenében (0-1).

Ami adhat némi reményt a castellóniaknak, hogy utolsó négy idegenbeli fellépésük során mindannyiszor pontot szereztek többek között az Atlético Madrid otthonában (0-0) vagy Baszkföldön, a híres Katedrálisban is (Atheltic Bilbao, 0-0). Erősen valószínű, hogy ezúttal se szeretnének „pontatlanul” hazatérni.

Tipp: Félidő döntetlen @ 2.10


Athletic Club Bilbao1.50  döntetlen4.40  Real Betis7.00
Szépen teljesít mostanában az Athletic, egy kisebb hullámvölgy után Raúl Garcíaék immár zsinórban háromszor arattak győzelmet (Sporting Gijón, i. 2-0; Deportivo La Coruna, o. 4-1, Valencia, i. 3-0) és magabiztosan tartják hatodik, biztos Európa Liga indulást érő helyüket.

A San Mamésben továbbra is masszívan teljesít Ernesto Valverde együttese, bár a nagy baszk rangadót elbukták február 21-én a Real Sociedad ellen (0-1) de ezzel együtt is csak három veresége van Adurizéknak odahaza három döntetlen és hét győzelem mellett.

Apropó Aduriz… A 35 éves bilbaói legenda immár sokadik virágzását éli: huszonhat bajnoki találkozón már tizenhét gólnál jár, amellyel messze csapatának legeredményesebbje és jó esélye van rá, hogy megdöntse saját karriercsúcsát, ehhez mindössze még két gólt kellene szereznie, de van rá kilenc fordulója. Nagy tételben ne fogadjunk ellene…

Talán nem állítunk nagy valótlanságot, azzal hogy kijelentjük: a Betis az utóbbi hetek szép eredményeivel (pl. 3-0-s siker az Espanyol otthonában, 2-0 odahaza a Granadával szemben) végleg megszabadult a kiesés fenyegető rémétől, noha még hátravan a szezon harmada. Hogy mire alapozható ez az optimizmus? Leginkább (az átmenetinek szánt, de hamar véglegesített) vezetőedző Juan Merino személyének, aki alaposan gatyába rázta a társaságot, mivel a zöld fehérek utoljára még január 30-án az Anoetában kaptak ki utoljára (Real Sociedad 1-2), azóta viszont három-három győzelem-illetve döntetlen következett.

Ráadásul vendégségben még acélosabbak az andalúzok mint hazai pályán, idegenben ugyanis ötször győztek négy remi és öt vereség mellett, míg például otthon csak háromszor sikerült nyerniük. Hála a támadóbb felfogású taktikának a szezon elején szerzett botrányosan kevés gól is szépen növekszik (28/26).

Tipp: Artiz Aduriz gólt szerez @ 2.02


Deportiva Las Palmas7.50  döntetlen5.25  Real Madrid1.40
Nemcsak a feljebb megénekelt Real Betis, de a Las Palmas is jelentősen javuló formát mutat, a Kanárik ugyanis győzelemmel abszolválták az elmúlt három mérkőzésüket, méghozzá úgy, hogy egyszer sem rezdült meg kapusuk, Varas hálója (Villarreal, i. 1-0; Getafe, o. 4-0; Eibar, i. 1-0).

Hála ennek a szép sorozatnak Willian Joséék is picikét odébb, négy pontnyira kerültek a kiesőzónától, bár kétségtelenül nekik azért még kapaszkodniuk kell, de ha szép szériájuk kitart, akkor nagy valószínűséggel jövőre is első osztályú tagsággal büszkélkedhetnek.

Gran Canaria stadionban is pozitívra fordult az együttes mérlege: immár hat győzelem jut három döntetlenre és öt vereségre méghozzá 17-13-as gólkülönbséggel.

Ha meg abból indulunk ki, hogy Quique Setien csapata irtózatosan megnehezítette február 20-án a Barca dolgát is (1-2) akkor a nagynevű Real Madridra sem vár egy kedélyes nyaralás a festői Kanári-szigeteken vasárnap este.

A Real Madrid márpedig nem szívesen utazik délre, mivel legutóbbi ilyen irányú kiruccanásaiból csak Granadában tudott nyerni igencsak keservesen (2-1), de például Sevillában (Real Betis, 1-1) és a Costa de Solon (Málaga, 1-1) is kihullott két-két pont Cristiano Ronaldóék zsebéből.

További nagy kérdés, hogy milyen stratégiával áll neki a Király Gárda a hátralévő kilenc fordulónak: vajon tetemes, - tizenkét pontos - hátránya következtében lemond az aranyról és (legalább a harmadik hely biztosítása mellett) az egyetlen reálisan megnyerhető sorozatra, a Bajnokok Ligájára koncentrál, vagy továbbra is belead apait-anyait és reménykedik, hogy egyszerre kerül mély gödörbe a Barcelona és fővárosi riválisa Atlético Madrid. Ez utóbbi forgatókönyv azonban igencsak valószínűtlennek tűnik.

Annyi jó hír azonban van a madridistáknak, hogy Gareth Bale ismét egészséges (az walesi szélső gól is rúgott visszatérése alkalmából a Celtának, más kérdés, hogy azon a meccsen talán csak a szertáros nem talált be a teljesen széteső égszínkékek kapujába) és a komolyan megkritizált James Rodriguez és Isco formája is javulni látszik. 

Tipp: A vendégcsapat nyer és mindkét csapat gólt szerez @ 2.40