Ki állítja meg a Barcát?


Valencia10.00  döntetlen5.80  Barcelona1.30
A forduló rangadója előtt joggal fogalmazódik meg a címben feltett kérdés. A válasz egyelőre nem ismert, de az kétségtelen, hogy a rapszodikus Turia-partiak fanatikus szurkolótáboruk biztatása mellett képesek lehetnek rá, de csak akkor ha a legszebb arcukat mutatják és a katalánok pedig önmagukhoz képest haloványan teljesítenek, de hogy mindkettő egyszerre következzen be, arra kicsi az esély.

Pedig a hazaiak nem szerepelnek rosszul, az idei szezonban még veretlenek a Mestallában (más kérdés, hogy a Real Madrid is az volt a Clásicóig, aztán mi lett belőle) bár legutóbb bizony csak egy pont jutott nekik az igencsak harmatos Las Palmas ellen (1-1), előtte viszont jól megsorozták a „kisöcsi” Levantét (3-0) és a napos parti Malagát (3-0).

A mostani feladatot az ellenfél mellett az a tény is nehezíti, hogy az előző fordulóban a Ramón Sácnchez Pizjuánba tett kiruccanás (valenciai szemszögből 0-1) során a jobbhátvéd Cancelo és a középpályás Fuego is piros lapot kapott. Viszont van új arc is a kispadon, aki mégpedig nem más, mint a frissen kinevezett vezetőedző, az egykori manchesteri védőlegenda Gary Neville, aki ezen a derbin debütál… Pestiesen szólva: ebbe jól belehúztál Gary!

A Barcelonára felesleges külön kitérni, egyrészt lassan elfogynak a jelzők a csapatra, másrészről, az elmúlt öt bajnoki meccsen lőtt tizenhat és egy kapott gól sok mindent elárul…

Egy aprócska hajszálrepedés azonban van ezen a tökéletesnek tűnő páncélon is. A gránátvörös-kékek eddigi két vereségüket egyaránt idegenben szenvedték el: Vigóban (4-1) illetve Sevillában (2-1).

Tipp: A vendégcsapat nyeri mindkét félidőt @ 2.67


Deportivo La Coruna2.90  döntetlen3.50  Sevilla2.45
Érdekes és kiszámíthatatlan kimenetelű kirándulást tesz Andalúzia büszkesége az egykori Caudillo vagyis Franco tábornok szülőföldjére. A helyi kék-fehérek kifejezetten villognak az idei szezonban és már Európát ostromolják, mivel jelenleg a csont nélküli Európa Liga indulást jelentő ötödik helyen állomásoznak. Érdekesség, hogy az eddig összegyűjtögetett huszonegy pontból csak kilencet söpört be a Riazorban Victor Sánchez legénysége.

A legutóbbi négy hazai találkozó mérlege: győzelem a tartományi rangadón a Celta (2-0), dicséretes döntetlen az Atletico (1-1) és az Athletic (2-2), valamint „simázás” az Espanyol (3-0) ellen. A gallego szurkolók alighanem örömmel látnák ebben a szép sorrendben a Sevilla skalpját is.

Az andalúzok már előre félhetnek repülőre ülni – na, nem a turbulenciától való aggodalom miatt, hanem sokkal inkább azért, mert még egyszer sem sikerült ebben a szezonban hazaszállítani idegenből a három bajnoki pontot. Míg odahaza gáláznak a piros fehérek, többek között legyőzve a Real Madridot (2-1) és a Barcát (2-1) idegenben legutóbb kínos vereséget szenvedtek a Real Sociedad vendégeként (2-0), azelőtt meg az El Madrigalban kapituláltak a Villarreal vendégeként (2-1).

Az Eibar otthonában ugyan szereztek egy pontocskát (1-1), de a Kanári-szigeteken megint csak vereség jutott Unai Emery vezetőedző fiainak (2-0 a Las Palmas ellenében). Nagy kérdés, hogy La Corunában mit fog villantani így a gárda…

Tipp: Megítélt piros lap @ 3.10


Real Sociedad1.85  döntetlen3.60  Eibar4.50
Még mindig kérdés, hogy merre vezet a San Sebastiani baszkok további útja. Az edzőváltás első blikkre jó ötletnek tűnt – David Moyest Eusebio Sacristán váltotta a kispadon – ami egy Sevilla elleni küzdelmes győzelemben mutatkozott meg hazai pályán (2-0), utána viszont tükörsima zakó következett a Nou Campban (4-0). Azonban az is igaz, hogy a baszkoknak aligha a katalán gigász a zsinórmérték, főleg ebben a szezonban.

Az már sokkal nagyobb probléma, hogy Graneroéknak a már megénekelt Sevilla elleni győzelmük az egyetlen idei sikerük az Anoetában, viszont háromszor is a rövidebbet húzták időrendi sorrendben az Espanyol (2-3) az Atletico Madrid (0-2) illetve a Celta (2-3) ellenében. A (nagy) baszk rangadón azért sikerült kibirkózni egy döntetlent is a Bilbaóval (0-0). A kis baszk rangadó mindenesetre ideálisnak tűnik arra, hogy megválaszolhassuk a korábbi kérdést: Quo Vadis Sociedad?

Bátran elmondható, hogy az Eibar eddigi szezonja megérdemli a kalaplengetést. A sehol se jegyzet baszk kiscsapat olyan „jegyzett” labdarúgókkal, mint Xabi Irureta, Iván Ramis vagy éppen Dani García sorra osztja ki a tockosokat és sallerokat a nagyobb nevű ellenfeleinek. Ez a vitézkedés eddig öt győzelmet, öt döntetlent és három vereséget, valamint a tabellán elfoglalt előkelő, nyolcadik helyet jelent, mindössze egy pontocskányira az Európa Liga selejtezőtől és négy egységnyire a Bajnokik Ligája rájátszásától.

Vendégként a piros kékek inkább a biztonsági játékot favorizálják, amit fényesen bizonyít, hogy legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésükön csak egyszer kaptak ki és akkor se szégyenteljesen, a Nou Campban 3-1-re. Igaz, egyszer is nyertek, a Las Palmas otthonában (2-0) a maradék három derbin pedig megosztoztak a pontokon a Villarreallal (1-1), a Levantéval (2-2) és a Malagával (0-0). Most is úgy készülnek José Luis Mendilibar tanítványai, hogy San Sebastianból is „pontosan” érkeznek majd haza. Hiába, evés közben jön meg az étvágy…

Tipp: A vendégcsapat nyer legalább egy félidőt @ 2.70

Eredő odds: 22.35