Katalán derbit vív a Barca, kiesési rangadó előtt a Depor


Leganés2.70  döntetlen3.10  Eibar2.90 
Az elmúlt két fordulóban bravúros döntetleneket harcolt ki az újonc Leganés, - a Kanári szigeteken a Las Palmas (1-1), illetve hazai pályán a Villarreal ellenében (0-0) - de az „uborkások” továbbra sincsenek megnyugtató távolságra a kieső helyektől, mivel egyelőre csak három ponttal előzik meg a már „vörös zónában” veszteglő asztúriai Sporting Gijónt.

Asier Garitano legénysége abszolút újoncként összességében azonban nem vall szégyent, mivel eddig négy győzelmet és három döntetlent könyvelhet el nyolc veresége mellett, ugyanakkor az összképhez hozzátartozik az is, hogy odahaza, a Municipial de Butarque stadionban elég gyámoltalanul labdázgat eddig a társaság, tudniillik hét itteni fellépésükön csak öt pontot tudnak idáig felmutatni, amely valljuk be, édeskevés. Ami a csapat további nagy gyengesége az a támadójáték, mivel az eltelt 15 fordulóban mindössze 12-szer sikerült gólt szerezniük, ez pedig az egész mezőny leggyengébb teljesítménye, mivel ennél még a pillanatnyi utolsó helyezett Osasuna is többet lőtt eggyel.

A vendégségbe érkező Eibarnak nincsenek ilyen gondjai, hiszen a gárda egy pillanatig nem volt idén (sem) a kiesési helyek környékén és a gólokat is szépen termelik Adrián Gonzálezék, így továbbra is erős középmezőnyi helyezést birtokolnak a baszkok. Az viszont más kérdés, hogy az utóbbi két fordulóban nem sok sikerélmény jutott a piros-kékeknek, mivel először Bilbaóban kaptak ki simán (1-3) utána pedig hazai pályán nem bírtak el egy másik újonccal az Alavéssel (0-0).

Idegenben pedig valósággal emberemlékezet óta nem tudott három pontot kasszírozni José Luis Mendilibar együttese, mivel az öt legutóbbi idegenbeli fellépésükön két döntetlen mellett háromszor is elporolták őket és összességében is eddig egy győzelemre és két remire voltak képesek. Az viszont nem elhanyagolható kérdés, hogy az egyik pontjukat egy bizonyos Santiago Bernabéu nevű stadionban szerezték…

Tipp: Félidőben 0-0 @ 2.38

 

Deportivo La Coruna1.57  döntetlen4.00  Osasuna6.50 
Szintén az „életéért” fut versenyt az egykor szebb napokat is látott Depor, amely mostanában különösebben jó formában sincsen, mivel egyetlen győzelem mellett kétszer is veszített két döntetlen mellett az elmúlt bő egy hónapban. A gallegók odahaza a Riazorban viszonylag elfogadhatóan teljesítenek, miután a mérlegük pontosan ötvenszázalékos: három siker mellett egy döntetlent és három kudarcot tudnak felmutatni. A hazai gólkülönbség azonban pozitív, miután a kék-fehérek 13-at lőttek és „csak” 10-et kaptak cserébe.

Ellenben ha a gárda gólerősségét is megvizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy aki mostanában jegyet vált a kék-fehérek meccseire az nem szórakozik rosszul, példának okáért Joselu két góljával alaposan ráijesztettek a Bernabéuban a listavezető Real Madridra (2-3), előtte gáláztak egyet otthon a Sociedad ellen (5-1), november 26.-án pedig egy ugyancsak gólzáporos meccset buktak el a Rosalédában a Málaga vendégeként (3-4). Összefoglalva elmondható, hogy a gárda elől-hátul is gólerős mostanság, a legnagyobb baj viszont ezeknek az elosztásával van. Az eddig legtöbb gólt „begyűjtő” Osasuna ellen azonban jó esélye van vasárnap kora este Babeléknak arra, hogy ezúttal a szerzett találatok kerüljenek többsége.

A pamplónaiak lassan-lassan nyakukba vehetek a reménytelen címkét, ami a bennmaradást illeti, mivel már „emberemlékezet” óta nem nyertek (ami egész pontosan október 17.-én volt) és már eléggé régóta sereghajtók, méghozzá úgy, hogy az elmúlt öt meccsüket kivétel nélkül mind elbukták. Elég szomorú képet mutat az összmérleg is, mivel 15 forduló alatt csak egyszer sikerült győzni és pontot is csak négy ízben zsákmányoltak a piros-kékek, ellenben tíz alkalommal részesültek kisebb-nagyobb verésben.

Az új edzővel Joaquín Caparróssal sem táltosodtak meg Nauzeték, abban viszont kapaszkodhatnak, hogy idegenben nem ők a legrosszabb csapat, mivel azt az egyetlen sikert is vendégségben, méghozzá Eibarban aratták (3-2), sőt négy remijükből kettőt is Pamplónától távol szerezték, mégpedig az egyiket Bilbaóban (Athletic, 1-1) a másikat pedig a Costa del Solon (Málaga, 1-1). Viszont, hogy a mostanság gólerősen futballozó Depor otthonából is pontot tudnának szerezni a „vörösök”, az igencsak kérdéses, de az biztos, hogy az  utolsó szalmaszálakba próbálnak belekapaszkodni.

Tipp: Első gól - Joselu @ 4.90

 

FC Barcelona 1.10  döntetlen 11.00  Espanyol 26.00 
Az el clásico utóhatásainak lecsengése után viszonylagos nyugalomban telnek a napok a címvédő FC Barcelona háza táján, mivel a BL-ben a Mönchengladbach (4-0), a bajnokságban pedig az utolsó Osasuna magabiztos legyőzése (3-0) nem jelentett igazán kihívást és az sem okozott különösebben nagy szenzációt, hogy a csapat uruguayi centere Luis Suárez 2021-ig meghosszabbította kontraktusát a gránátvörös-kékekkel.

Ennek ellenére mégsem lehet arról beszélni, hogy felhőtlen lenne a festői kikötőváros felett az ég, hiszen továbbra is hatpontos a hátrány az ősi rivális Real Madriddal szemben, Lionel Messin (és a csapatba kerülést igencsak megháláló török Arda Turanon) kívül nincsenek igazán jó formában a játékosok, így is mondhatni, látszik a hosszú naptári év utáni fáradtság a katalán sztárokon. Ennek ellenére a városi derbin az Espanyol elintézése abszolút nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, mondhatni nagy valószínűséggel csak az első gólig lesz érdekes a meccs.

De vajon lesz-e egyáltalán Barca gól? Ugyanis ha valamit megtanult mostanság a vendégségbe érkező kék-fehér gárda az a védekezés, mivel Quique Sánchez Flores tanítványai az elmúlt öt meccsükön mindössze egyetlen gólt (!) kaptak és ezeken az összecsapásokon természetesen veretlenek is maradtak, mégpedig három győzelem, két döntetlenes mérleggel.

Vendégként meg különösen eredményesen futballoznak Reyesék, mivel hét idegenbeli kitérőjükön három győzelmet, ugyanennyi döntetlent és mindössze egy vereséget könyvelhetnek el, legutóbb nem kisebb csapat, mint Atlético Madrid otthonában szereztek pontot (0-0) egy olyan meccsen, amelyet helyzetek alapján akár simán meg is nyerhettek volna. Amennyiben a mostani jó formát át tudná menteni a 164. barcelonai derbire is az Espanyol úgy nagy meglepetésre megszerezhetné 35. győzelmét, ellenkező esetben a Barca simán triumfálni fog, ezzel a 94. sikerüket ünnepelve városi riválisuk ellen.

Tipp: Gólok száma 3,5 alatt @ 2.00