Hétközi küzdelmek Spanyolhonban


Leganés–Deportiva Las Palmas
Egyre közeledik a bajnokság vége, de a Leganés játékosai és szurkolói még mindig nem dőlhetnek hátra, hiszen továbbra is pengeélen táncol a társaság. Az utóbbi négy mérkőzést zsinórban elbukták David Timorék, de szerencséjükre a mögöttük már kieső helyen veszteglő Sporting Gijón sem szerepel sokkal fényesebben, így már jó ideje állandósult a két csapat közti három-négy pontos különbség a madridiak javára.

Viszont ahol mindenképpen javulnia kellene Asier Garitano csapatának a biztos bennmaradás érdekében, az a hazai pálya. Ugyanis a Municipal Butarque stadionban mindössze három mérkőzést sikerült megnyerniük tizenhat fellépésük során, öt döntetlen és nyolc vereség mellett. Arról már nem is beszélve, hogy katasztrofálisan kevés, mindössze tizennégy gólt szereztek otthon.

A Las Palmas viszont már régóta páholyban van, ami a biztos bennmaradást illeti. Ezért a Kanárik különösebben aligha erőltetik meg magukat a hátralévő bajnoki fordulókban. Ennek megfelelően meglehetősen hektikusra is sikeredett utolsó három összecsapásuk: otthon a Gran Canáriában simán legázolták a Betist (4-1), majd egy kiadós pofonért utaztak Baszkföldre az Athletic Bilbaóhoz (1-5), hogy után megint hazai környezetben ikszeljenek az Alavésszel (1-1).

Ha pedig fentebb az taglaltuk a pályaválasztó Uborkásokról, hogy otthoni környezetben igencsak gyengén muzsikálnak, akkor ez pepitában igaz Boatengékre is. A sárga-kékek ugyanis mindössze egyetlen összecsapásukat tudták megnyerni vendégségben és pontot is csak három alkalommal szereztek, igaz ők legalább húsz alkalommal betaláltak aktuális vendéglátójuk hálójába.

A két csapat ősszel 1-1-re végzett egymással, ebből, meg a pillanatnyi körülményekből kiindulva most is hasonló eredményre számíthatunk.

Tipp: Lapok száma 5,5 alatt 1.72


Valencia–Real Sociedad
Hektikus idénye volt idén a Valenciának is, de hála Voro mester keze munkájának, a Denevérek végül stabil teljesítményt hozva biztosították be jövőre is élvonalbeli tagságukat. Ez persze korántsem jelzi azt, hogy bárki elégedett lenne az idei teljesítménnyel a Turia-partján, ahol korábban jelentős sikerekhez szokott a nagyérdemű.

Mostanában ráadásul kicsit ki is engedtek Naniék, miután sorozatban három győzelem után csak egy döntetlent (Sevilla 0-0) és egy vereséget (Málaga 0-2) tudtak felmutatni. Ellenben odahaza, a Mestalla stadionban mostanság nem ment rosszul a játék a társaságnak, mely legutóbbi öt hazai meccsét három győzelemmel és két döntetlennel abszolválta. Ennek a jó sorozatnak hála, az otthoni mérleg is pozitívba fordult, jelenleg hét sikernél, négy reminél és öt döntetlennél tartanak a fekete-fehérek.

Otthon vékonyan, de győzött a Real Sociedad a Deportivo La Coruna ellenében (1-0) így tovább folytathatja az Európa Ligás helyek üldözését, a gárda lemaradása továbbra is mindössze egy pont az Athletic Bilbao mögött.

Viszont Baszkföldtől távol igencsak csikorog a gépezet, ugyanis éppen sorozatban három vereségnél (Alavés 0-1, Atlético Madrid 0-1, Barcelona 2-3) tartanak éppen Markel Bergaráék. Érdekesség, hogy Eusebio Sacristán legénysége az idei évben egyszer sem játszott döntetlent vendégségben, ellenben nyolc győzelme mellett pontosan ennyiszer szenvedett vereséget is.

Az őszi, Anoetában rendezett mérkőzésen egyébként a gólzáporos meccsen a baszkok bizonyultak jobbnak (3-2), de az biztos, hogy most aligha lesz könnyű dolguk.

Tipp: Félidő döntetlen 2.23


Alavés–Eibar
A baszk kék-fehérek részéről alighanem már most véget érhetne a bajnokság, őket a szezonból már csupán egy meccs, a címvédő Barcelona ellen Király Kupa döntő érdekli igazán. Persze Mauricio Pellegrino tanítványai sem kapnak felmentést a hátralévő öt forduló alól, bár aligha fognak megszakadni abban, hogy azokat különösebb erőbedobás árán tudják le. Mindezek ellenére megsüvegelendő teljesítmény, hogy Alexis Ruanoék két fordulóval ezelőtt legyőzték a Villarrealt (2-1), legutóbb pedig a Kanári-szigeteken, a Las Palmas vendégeként szereztek pontot.

Viszont akárcsak a Leganés, úgy az Alavés sem vitézkedik különösebben hazai pályán, mivel mindössze tizenhat forduló alatt csak ötször sikerült diadalmaskodniuk a vitoriai Mendizorrotza gyepén, igaz vereséget is csak négyszer szenvedtek hét döntetlen mellett. Nem mellesleg a baszkok a liga döntetlenkirályai is: tizenegy alkalommal remiztek a bajnokságban, pontosan ugyanennyi győzelem, illetve vereség mellett.

Egy jó sorozat után leszállóágba került a „kisbaszk” rangadóra érkező Eibar is, amely először meglepően simán kikapott a Sevillában a színtelen-szagtalan Betistől (0-2), majd odahaza, az Ipurua stadionban az Athletic Bilbaótól (0-1). Ez a két vereség igencsak sokba került José Luis Mendilibar együttesének, ugyanis a vágyott Európa Liga így már hatpontos távolságra került a piros-kékektől.

Idegenben viszont összességében elfogadhatót nyújt az Eibar, hiszen Álex Gálvezék öt győzelem és öt döntetlen mellett hatszor kaptak ki, ráadásul hála nyílt sisakos játékuknak, tizenhat meccsen huszonöt alkalommal is eredményesek voltak Hispánia-szerte.

A piros-kékek pályaválasztásával ősszel csak egy vérszegény 0-0 született, a hazaiak alighanem ezzel most sem lennének elégedetlenek, így elsősorban a vendégcsapaton múlhat, hogy milyen összecsapást láthatnak a találkozóra kilátogató baszk drukkerek.

Tipp: Gólok 1,5 alatt 3.05