Győzelemmel nyitnak-e a nagyágyúk az első fordulóban?


FC Barcelona1.08  döntetlen12.50  Real Betis29.00
Szombaton, kora este indul útjára a labda a 2016/17-es szezon első barcelonai meccsén, ahová a kisebbik sevillai gárda, a Real Betis látogat. Barcelonába menni augusztus második felében igencsak kellemes program az átlagturistáknak, de nem a Betisnek, amely zsinórban hat meccset bukott el a katalán sztárgárda ellen. Gustavo Poyet együttese utoljára még 2008-ban tudta legyőzni a Barcát, akkor odahaza, a Benito Villamarín stadionban sikerült 3-2 arányban térdre kényszeríteni Messiéket. Az utolsó andalúz győzelemért a Nou Campban még messzebb kell visszamenni a történelemben, egész pontosan 1998. május 3-ig, amikor a sevillaiak 3-1-re győzték le vendéglátóikat.

Az előző szezonban viszont könnyed 4-0-s hazai siker született, Luis Suárez duplázott, Lionel Messi egyszer volt eredményes és Heiko Westermann öngólt rúgott. A gránátvörös-kékeknek az is belefért, hogy Neymar még 0-0-s állásnál elhibázott egy büntetőt.

Nem mellesleg a statisztikák is a hazaiak könnyed sikere mellett szólnak: Luis Enrique tanítványai az elmúlt hét szezonban egyaránt győzelemmel mutatkoztak be évadnyitójukon. Utoljára a 2008/09-es szezon nyitányán húzták a rövidebbet Messiék (nem mellesleg az argentin zseni már akkor is a csapat sztárjának számított), amikor is a Numancia tréfálta meg őket 1-0-al. Az viszont más kérdés, hogy a szezon végén mégiscsak bajnoki címet ünnepelhetett a Barca, amely – amennyiben idén is elsőként fut be a bajnokság végén – akkor beállítja az 1991-94-es rekordot. Ugyanis utoljára akkor ünnepelhettek zsinórban három bajnoki aranyérmet a katalán szurkolók.

Tipp: Ázsiai hendikep, FC Barcelona -3 @ 2.30


Atlético Madrid1.22  döntetlen6.00  Alavés18.00
Ha a tavalyi bronzérmes hazai pályán fogadja az újoncot, az fix 1-es mondhatnák a laikusok és aligha tévednének nagyot. Az Alavés tíz év szünet után tér vissza a legjobbak közé, idén valószínűleg nem is lesz más feladata a baszk kiscsapatnak, mint hogy megragadjon az élvonalban és ne retúrjegyet váltson.

A legutóbbi összecsapásukon még 2006. április 22-én, a Calderónban 1-0 arányban a matracosok ugyan győzni tudtak, de meglepő módon az azt megelőző négy találkozójukból hármat is elbuktak a piros-fehérek egy döntetlen mellett. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy tíz esztendővel ezelőtt az Atlético maximális jóindulattal is csak középcsapatnak számított Hispániában.

Mostanra azonban teljesen más szelek fújnak, az Atlético keretében olyan támadók fogják rohamozni a vendégek kapuját, mint a tavaly 22 találatig jutó Griezmann, a Sevillában 16 gólt termelő Gameiro vagy éppen az előző szezonban 11-szer eredményes Fernando Torres.

Ugyanakkor a tavalyi szezonban mégsem a támadó alakulata, hanem a Godín által dirigált masszív védősor volt, ami szállította a sikereket az Atlétinek. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy tavaly 24 mérkőzésen nem kapott gólt a madridi gárda, amivel toronymagasan a bajnokság legjobban védekező csapatának bizonyult. Ettől a taktikától jó eséllyel idén sem tér el Diego Simeone.

Tipp: Pontos végeredmény 2-0 @ 5.60


Real Sociedad4.80  döntetlen3.85  Real Madrid1.75
A legkeményebb feladat hétvégén egyértelműen a Real Madridra vár, a blancók ugyanis Baszkföldön lépnek fel az Anoetában, ahonnan egyszer-kétszer már kullogtak haza pontok nélkül. A csapatot nemcsak a legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo hiánya nyomaszthatja, hanem az a statisztika is, hogy a Királyi Gárda az elmúlt hat szezon során háromszor is döntetlennel nyitott.

A felek összmérlege az Anoetában viszonylagosan kiegyenlítettnek mondható, a hazaiak szemszögéből ez egyaránt 21-21 győzelmet illetve döntetlent jelent, 27 vereség mellett. A kék fehéreknek utoljára 2014. augusztus 31-én sikerült két vállra fektetniük a Realt, akkor 4-2 lett a vége. A két csapat legutóbbi összecsapása azonban fővárosi sikerrel zárult, az 1-0-s végeredményt Gareth Bale állította be.

Apró érdekesség, hogy San Sebastian legendája, Xavier Prieto eddig 312 mérkőzést játszott a Sociedad legendás kék-fehér csíkos mezében és 41 gólt szerzett. Utóbbinak az a pikantériája, hogy ebből összesen 9-et a Real Madrid ellen. Ezzel toronymagasan a Királyi Gárda a baszk játékos kedvenc célpontja, ugyanis háromnál többször nem volt eredményes más csapat ellenében.

Tipp: Döntetlen és mindkét csapat gólt szerez @ 4.90