Galíciából rabolna pontot az Espanyol és az Atlético Madrid


Celta Vigo1.93  döntetlen3.40  Espanyol4.30
Az utóbbi hetek hektikus teljesítménye miatt megint távolodóban van az európai kupahelyektől a Celta, amely a múlt hétvégén a kiesőjelölt Sporting Gijón otthonában éppen csak döntetlenre tudta menteni az összecsapást (1-1). Így az Égszínkékek hátránya jelenleg öt pont a hatodik (tehát Európa Ligát érő) helyen állomásozó Villarreallal szemben, de az is igaz, hogy a konkurencia igencsak erős, hiszen szintén erre a pozícióra ácsingózik a gallegók előtt három ponttal vezető Eibar–Athletic Bilbao kettős is.

Vigóban, a Balaídos füvén azonban jól teljesítenek mostanság Aspasék, mivel öt legutóbbi mérkőzésükből négyet is meg tudtak nyerni egy vereség mellett, de a történethez hozzá tartozik, hogy az Osasuna (3-0), Alavés (1-0), Málaga (3-1), Granada (3-1) kvartett elleni sikerek akár kötelező házi feladatnak is számíthatnak, míg a Sevilla elleni súlyos pofon (0-3) papírforma eredménynek is minősülhet. Eduardo Berizzo legénységének hazai összmérlege pillanatnyilag tizenegy meccsen nyolc győzelem és három vereség.

A legutóbbi fordulóban magabiztos győzelmet aratott az Espanyol, miután hazai környezetben győzte le a lassan a másodosztály gondolatával egyre jobban megbarátkozó Osasunát (3-0). Való igaz, hogy rá is fért ez a siker a barcelonai kék-fehérekre, akik ezt megelőzően két mérkőzésüket is elbukták, de a történet kerekségéhez az is hozzátartozik, hogy sem a Real Madridtól (0-2), sem a Real Sociedadtól (1-2) nem volt különösebben szégyen kikapni Illaramendiéknek.

Vendégként amúgy nem kergetik rosszul a labdát Quique Sánchez Flores tanítványai, hiszen eddig tökéletes ötven százalékos mérleget tudnak felmutatni a különböző ellenfelek pályáin, ami a számok nyelvén négy-négy győzelmet és vereséget valamint három döntetlent jelent. Piattiéknak azonban az is növelheti a mostani meccsre az elszántságát, hogy egyrészről van miért törleszteniük a galíciaiaknak, mivel hazai pályán ősszel meglehetősen könnyedén kaptak ki tőlük (0-2) másrészről a körbeveréseknek köszönhetően egy halvány esélye az Európa Ligára még a katalánoknak is van, mivel a lemaradásuk mindössze négy pont a hatodik helytől.

Tipp: Gólok száma a hazai csapatnál 1,5 felett 2.06


Granada2.65  döntetlen3.15  Alavés2.90
Az utóbbi fordulókban némi életjelet mutat a korábban biztos kiesőként elkönyvelt Granada, amely két bravúros győzelmet is fel tudott mutatni hazai pályán a Los Cármenesben, ahol először a Las Palmast (1-0) majd pedig a Real Betist (4-1) győzte le. Ezekkel a sikerekkel ugyan még nem kerültek ki a vízből, vagyis a kiesőzónából az andalúzok, de a hátrányuk csupán három pont a mostanság szabadesésben zuhanó Deportivo La Corunával szemben.

Ha sikerül a bravúros bennmaradás Lucas Alcaraz fiainak, akkor azt elsősorban a hazai pályán való szereplésének köszönhetik, ugyanis a Los Cármenestől távol mindössze kettő pontot tudtak csak szerezni a piros-kékek, míg a másik tizennégyet otthon szorgoskodtak össze. Ez a különbség még látványosabb, ha David Lombánék gólkülönbségét vizsgáljuk, mivel otthon tizenkét rúgott gólért ugyanannyit kaptak cserébe, idegenben viszont tíz szerzett találatra negyven kapott jutott! Amennyiben szeretnének megragadni az andalúzok a legjobbak között – márpedig miért ne szeretnének? – akkor vendégségben kellene drasztikusan javulniuk, de szükség lesz a jó hazai teljesítményre is.

Ez viszont most különösen nehéznek tűnik, mivel a vendégségbe érkező baszk Alavés egyike azoknak az egyesületeknek, melyek idegenben érkezik otthon magukat, ugyanis a kék-fehérek tizennyolc pontot szereztek arénájuktól, a Mendizorrotzától távol, míg ott mindössze tizenöt pontot zsákmányolták vendégeiktől.

Mauricio Pellegrino csapatát egyébként minden dicséret megilleti, hiszen újonc létére soha nem volt kiesőhelyen a társaság, győzni tudtak a címvédő Barcelona otthonában (2-1) vagy éppen az El Madrigálban a Villarreal vendégeként (2-0) kétszer pedig pontot csentek az Atlético Madridtól is (0-0, 1-1). Azt se felejtsük el, hogy Ibai Gómezék hatalmas bravúrral pedig bejutottak a Copa del Rey fináléjába is, innentől fogva bármi is történjék, biztos az indulásuk jövőre az Európa Ligában. Erre mondhatják a szurkolók Vitoriában, soha rosszabbat! Az pedig tényleg cseresznye a tortahabon, hogy az őszi csörtét is megnyerték a baszkok a granadaiak ellen (3-1).

Tipp: Döntetlen, gól mindkét csapat 5.00


Deportivo La Coruna5.75  döntetlen3.65  Atlético Madrid1.65
Fentebb már érintettük, hogy milyen borzasztó formában futballozgat mostanság a galíciai Deportivo, amely zsinórban négy vereségnél tart, győzni pedig utoljára még az előző évben, egész pontosan december 18-án sikerült, amikor hazai környezetben, a Riazor stadion gyepén sikerült kiesési rangadót nyerni az Osasuna ellen (2-0). Ezt követően csak két –igaz bravúros – döntetlent harcoltak ki a gallegók, otthon a Villarreallal (0-0) és idegenben a Las Palmassal (1-1) szemben, viszont az öt vereség, melyek ezekhez a döntetlenekhez társultak azt eredményezte, hogy Gaizka Garitano együttese igencsak közel, egész pontosan két pontnyira került a kiesőzónához.

Ennek ellenére a Depor hazai mérlege hála a jó őszi teljesítménynek még mindig ötven százalékos, miután tíz összecsapásukból négyszer győztek Farnando Navarróék, ugyanennyi vereség és két döntetlen mellett. Sőt –egyelőre– még a gólkülönbségük is pozitív:15-11. A rossz forma mellett az sem a hazaiak mellett szól a csütörtöki esti Atléti elleni összecsapáson, hogy ősszel egyszer már vereséget szenvedtek a madridiaktól (0-1).

Nincs azonban könnyű helyzetben az Atlético Madrid sem, amely vasárnap a Barcelona elleni hazai vereséggel (1-2) végleg lemondhatott a bajnoki címről, ráadásul ismét közvetlenül a sarkát tapossa a Real Sociedad is, amely a Matracosok első számú kihívója, ami Bajnokok Ligája selejtezőt érő negyedik helyét illeti.

Vendégségben ráadásul mostanság nem éppen acélosak a piros-fehérek, hiszen a legutóbbi öt mérkőzésükön csak kétszer tudtak nyerni (Sporting Gijón 4-1, Eibar 2-0) két döntetlen (Alavés 0-0, Athletic Bilbao 2-2) és egy kudarc (Villarreal 0-3) mellett. Ezzel Diego Simeone gárdájának idegenbeli összmérlege 5-4-3-ra romlott, 18-10-es gólkülönbséggel. A Matracosok szurkolóinak igazából csak két hír adhat okot némi örömre, az egyik, hogy a csapat kezdőkapusa, a szlovén Jan Oblak hosszú sérülés után visszatért a kezdőbe, a másik, hogy a Sevillától igencsak drága pénzért vásárolt francia csatár Kevin Gameiro mostanság végre gólokkal törleszti a klubbal és a szurkolókkal szemben fennálló restanciáját, így jó esély van arra, hogy a támadó Galíciában is megrezegteti a hazaiak hálóját.

Tipp: Gameiro gól 2.70


Sevilla1.68  döntetlen3.80  Athletic Bilbao5.50
Úgy tűnik, hogy nem fogy ki az üzemanyag a Sevilla tankjából, amely a szurkolói legnagyobb örömére az ősi rivális Real Betis otthonában, a Benito Villamarín stadionban aratott roppant fontos győzelmet, így pedig továbbra is harcban áll a bajnoki címért. Az andalúzok háza táján annyi borzolja a pillanatnyi kedélyeket, hogy vezetőedzőjük, az argentin Jorge Sampaoli neve is felmerült a Luis Enrique esetleges utódaként a Barcelona kispadján, amennyiben a gránátvörös-kékek trénere valóban távozik az idény végén. Sampaoli esetleges távozása viszont a sevillaiaknak lenne komoly érvágás, hiszen a szakember annak ellenére végez remek munkát, hogy Unai Emery nehéz örökségét kellett átvennie (gondoljunk itt a zsinórban három Európa Liga győzelemre).

Hogy a tar mester távozik-e vagy sem, az egyelőre a jövő zenéje, az viszont tény, hogy továbbra is a piros-fehéreké a Liga egyik legjobb haza pályán teljesítő csapata, hiszen Iborráék tizenegy meccsükből kilencet is behúztak a Ramón Sánchez Pizjuánban, ponttal csak a Villarreal (0-0), győzelemmel pedig egyedül a címvédő Barcelona (1-2) távozott. Az andalúzok összesített gólkülönbsége az otthon zöld füvén pedig 23-11. A mostani győzelemre tehát most is nagy a sansz, de azt se felejtsük, hogy fordított pályaválasztással a bilbaóiak ősszel már megleckézették a Sevillát (1-3).

Mert odahaza, a híres „Katedrálisban” a San Mamésben az Athletic is kiválóan teljesít. Ami azt illeti egy ponttal még a Sevillánál is jobban, de idegenben igencsak udvariasak a piros-fehér-feketék, mivel tizenegy túrájukból csak kétszer tudtak győzni (Deportivo La Coruna 1-0, Granada 2-1) és pontot is csak kétszer szereztek (Espanyol 0-0, Leganés 0-0) viszont hétszer is a rövidebbet húzták. Ráadásul a mostani vendégforma se túl biztató Inaki Williamsék számára, hiszen az öt legutóbbi kiruccanásból egy árva pontot sikerült csak hazavinni Baszkföldre. Ami viszont talán a legijesztőbb, hogy ezen az öt találkozón, csak egyetlen gólra volt képes a társaság és azt is csak büntetőből. (Raúl Garcia értékesítette a Las Palmas vendégeként).

Igencsak főhet a vezetőedző, Ernesto Valverde feje, hogy miként tudná elűzni az utazási fóbiát, hogy fiai ne adják már akkor fel a meccset miután meglátják Bilbao nevével áthúzott jelzőtáblát a város határában. Mert így nagyon könnyen búcsút mondhatnak az európai kupaálomnak, ami most csupán egyetlen pontnyira van tőlük, de folyamatosan ilyen borzalmas idegenbeli teljesítménnyel nagy valószínűséggel esélyük se lesz rá a végelszámoláskor. De akkor is adott a kérdés, ki fog vendégségben gólt rúgni?

Tipp: Sevilla -1 (ázsiai) 2.17