Forduló az El Clásico árnyékában


Real Madrid2.47  döntetlen3.75  Barcelona2.85

Szombaton negyed hétkor Fernández Borbalán játékvezető sípszavára megkezdődik a történelem 171., a 2015/16-os szezon első El Clásicója a Bernabéuban. A jelenlegi állapotok megvizsgálása előtt azonban érdemes egy pillantást vetni a korábbi párharcokra is.

A legutóbbi öt, Madridban játszott mérkőzést nézve ötven százalékos a mérleg: két Real győzelem mellett egy döntetlen és két Barca siker született. A Bernabéutól távol azonban már egyértelműen a gránátvörös-kékeknek áll a zászló, az elmúlt öt évben a Nou Campban három győzelem és egy döntetlen mellett mindössze egyszer kaptak ki, még 2012 áprilisában. A tavalyi szezonban a Real hazai pályán meggyőző játékkal 3-1-re győzött majd hektikus mérkőzésen maradt alul a tavaszi visszavágón (2-1).

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, komoly kérdőjelek vannak az összeállítást illetően mindkét csapat háza táján. A hazaiak szurkolóit elsősorban az foglalkoztatja, hogy visszatér-e a kapuba Kaylor Navas, mivel a helyettese Kiko Casilla – amellett, hogy több bravúrt bemutatott – négy gólt kapott az elmúlt két mérkőzésen. James Rodriguez és Bale már bevethetők, mindketten játszottak is az előző fordulóban, de a formájuk egyelőre még jócskán elmarad a kívánatostól. A francia csatár Karim Benzema azonban biztos hiányozni fog a bírósági ügye miatt.

Egyébként a madridiak az előző fordulóban elszenvedték az egész szezon (beleérte a Bajnokok Ligája meccseket is) első vereségét Sevillában, viszont hazai pályán eddig egy Malaga elleni 0-0 jelentette az egyetlen botlást.

A Barcánál ellentmondásos hírek keringtek arról, hogy vajon pályára lép-e Lionel Messi. A négyszeres argentin aranylabdás támadó játékára a spanyol sajtó találgatásai szerint valószínűsíthetően sor kerül majd – bár az erősen kétséges, hogy kezdőként – de a látva a Neymar-Suárez csatárkettős kirobbanó formáját még az is lehet, hogy nem lesz rá szükség. Ugyanígy kérdőjeles a horvát karmester Ivan Rakitic játéka, aki vádlisérülésből épült fel. A katalánok formája mindenesetre bíztató: a legutóbbi négy bajnokit sikerült megnyerniük, de az is igaz, hogy a Villarrealt leszámítva az ellenfelek nem voltak veretesek.

Tipp: Döntetlen és mindkét csapat gólt szerez @ 4.20


Real Sociedad2.60  döntetlen3.50  Sevilla2.70
Két csalódott csapat csap össze szintén szombaton, az Anoeta stadionban, ahol a kék-fehérek az andalúzokat fogadják. A hazaiaknál a gyenge szereplés miatt az előző fordulóban a Las Palmastól elszenvedett vereség (idegenben 2-0) a skót mester, David Moyes állásába került. Az új trénernek Eusebio Sacristánnak alaposan gatyába kell ráznia társaságot, mely elmúlt öt bajnokijából négyet is elveszített, csupán a tökutolsó Levantét sikerült idegenben kiütni (4-0). A keret valóban nem túl acélos, de a tabellán elfoglalt 16. hely és a tizenegy forduló alatt begyűjtött kilenc pont bizony még szkeptikusabb szurkolók várakozását is alulmúlja.

Különösen fájdalmas adat, hogy a korábban oroszlánbarlangként számon tartott Anoetában az idei szezonban mindössze kettő (!) pontot szereztek a baszkok… Nagy kérdés, hogy az új mesterrel mire lesz képes a gárda.

A sevillai piros-fehérek viszont emelkedést mutatnak, de más kérdés, hogy a jelenlegi tízedik helyen van is mit tovább javítani. Eddig a szezon mérlege nem túl jó: négy győzelemre ugyanennyi vereség és három döntetlen jutott. Hazai pályán a teljesítményük jónak mondható, ráadásul az előző fordulóban a Barca után a Real Madrid skalpját is sikerült megszerezni (3-2), de idegenben van hová fejlődnie Unai Emery együttesének, mivel a két legutóbbi idegenbeli mérkőzésen (Eibar 1-1, illetve Villarreal 2-1) csak egy pontot sikerült zsákmányolnia és az egész szezont figyelembe véve pedig mindössze hármat.

Tipp: Lapok 6,5 alatt @ 2.05


Real Betis6.00  döntetlen3.85  Atletico Madrid1.63
Másik sevillai csapatunk, a Betis újoncként elfogadhatóan szerepel a bajnokságban, csupán egy hellyel és rosszabb gólkülönbségével van lemaradva városi riválisától. Joaquinék legutóbb idegenben nyertek az idén rémisztően gyenge Malaga vendégeként (0-1), igaz előtte volt egy három nyeretlen mérkőzésből álló szériájuk is. Gondot okoz azonban, hogy nevek alapján – Rubén Castro, Van der Vaart, Joaquin, Xavi Torres, Portillo – jelentős ugyan a csapat támadópotenciálja, de ez a gyakorlatban annyira nem mutatkozott meg. Pepe Mel tanítványai 11 forduló alatt pontosan a forduló számával megegyező gólt rúgtak. Ráadásul hazai pályán se muzsikál fényesen a Betis, öt találkozójából csak egyet tudott megnyerni, még szeptemberben jött össze egy vérszegény 1-0-s győzelem a Real Socieadad ellen.

Az Atletico az idei szezonban se csinál semmi különöset, „mindössze” nyer és stabilan üldözi a két gigászt, ráadásul mivel azok pont egymással játszanak még akár be is ékelődhet közéjük az eredmények alakulásától függően. A legutóbbi öt bajnoki meccséből hármat abszolvált sikerrel a fővárosi csapat, többek között legyőzve a Valenciát is (2-1), valamint kétszer ikszelt, ezek közül az egyik a városi rivális király gárda elleni remi volt hazai pályán (1-1). Idegenben is stabilak a matracosok, a legutóbbi öt, a Calderóntól távol való fellépésük során három győzelmet, egy döntetlent (Deportivo 1-1) és mindössze egy vereséget (Villarreal 1-0) könyvelhettek el.

Tipp: Vendégcsapat nyer úgy, hogy nem kap gólt @ 2.48

Eredő odds: 21.61