Feljebb kapaszkodna a Valencia, Celta Vigo, Granada hármas


Leganés 2.80 döntetlen 3.20 Valencia 2.70

A madridi kék-fehér kiscsapat továbbra is hangyaszorgalommal gyűjti pontjait a bajnokságban, miután a hétközi fordulóban a Riazorból távozott három ponttal (2-1). Külön érdekesség, hogy Asier Garitano tanítványai nagyon szeretnek Hispánia északnyugati csücskébe, vagyis Galíciába utazni, ugyanis még a nyitányon ugyaninnen mási három ponttal tértek haza, méghozzá a Celta kárára (1-0).

Az egyébként abszolút újoncnak számító Leganés középmezőnybeli szereplése azért is számít bravúrosnak, mert a jelenlegi bajnokság legkisebb költségvetésű együtteséről beszélünk, amelynek stadionja is „mindössze” tízezer ember befogadására képes. A kicsinynek minősülő szurkolótábor azonban a szó legjobb értelemben fanatikus és jóban-rosszban kitart a csapat mellett.

Eddig két alkalommal húzták a rövidebbet az idei kiírásban Alberto Marínék, - egy kiesési rangadó (Granada i. 1-2) és egy paprforma zakó a bajnokkal szemben (FC Barcelona o. 1-5) - de ha a gárda továbbra is hozza eddigi megalkuvást nem ismerő, masszív játékát akkor igencsak nehéz elképzelni, hogy jövőre ismét a második vonalban kezdje meg a küzdelmeket.

A másodosztály elkerülése a cél az aktuális ellenfélnél, a Valenciánál is, amely csütörtökön megszerezte (kiizzadta) ellenfele, az Alavés hathatós közreműködésével az első bajnoki győzelmét (2-1) így Pako Ayesterán kirúgása után a „tűzoltásra” beugró Salvador González Marco sikerrel indított a „Denevérek” kispadján.

Ennek ellenére Santi Mináék játéka minden volt csak meggyőző nem, óriási javulásra – és nem utolsósorban minőségi igazolásokra – is szükség lenne, hogy ez a Valencia ismét versenyképes legyen, de idő nincs, mivel a meccsek zsinórban érkeznek, így jelenleg az lehet a fekete-fehérek célja, hogy a téli szünetig ne kerüljenek olyan súlyos lépéshátrányba, hogy –milyen furcsa leírni a Valencia kapcsán– a biztos bennmaradás ne elérhetetlen álomnak tűnjön számukra.

Tipp: Gólok száma 1,5 alatt @ 3.00

 

Espanyol 2.30 döntetlen 3.30 Celta Vigo 3.30

Igencsak döcögős idénykezdet után a hétközi fordulóban az Espanyol is megtörte végre a jeget és megszerezte első sikerét a szezonban mégpedig Pamplónában, az Osasuna vendégeként (2-1). Ennek ellenére azonban aligha hibázunk nagyot, amikor kijelentjük, hogy a rajt előtt jobb szereplést vártak a kék-fehér katalán együttes szurkolói, vezetősége, de talán maguk a játékosok is.

A játékot illetően látszik, hogy lenne elképzelés a gárdában, ez leginkább az évadnyitón látszott amikor Diopék minden idők egyik legjobb meccsén húzták a rövidebbet a Sevilla vendégeként (4-6), de valahogy ez egyensúlyt képtelen eltalálni Quique Sánchez Flores mester, mert amikor sziporkázik a támadósor, akkor a védelem omlik össze látványosan, amikor meg jól teljesít a hátsó alakzat, akkor a góllövési tudomány áll meg. Éppen ezért volt jelentősége az első győzelemnek – amit ráadásul a gárda eddig legjobban teljesítő játékosa Pablo Piatti nélkül sikerült kiharcolni – mert talán ennyi időre volt szükség, hogy összeálljon és elinduljon felfelé az együttes, persze ha ez a siker nem csupán egy pillanatnyi fellángolásnak volt köszönhető.

A katalánokhoz hasonló utat jár be a Celta is, amely szintén a hétközi fordulóban húzta be az első győzelmet, mégpedig odahaza (Sporting Gijón 2-1) viszont a mutatott teljesítmény miatt továbbra se lehet elégedett, amely már csak azért is érthetetlen Eduardo Berizzo legénységének háza táján, hogy keret több-kevésbé megegyezik a tavaly igencsak jól teljesítő együttessel.

Nagy kérdés egyelőre, hogy mi lehet az oka a mostani gyenge teljesítménynek. De ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Sistoék az eltelt öt forduló alatt már összecsaptak a két madridi gigásszal az Atléticóval (0-4) és a Reallal (1-2) is, ahol meg általában belekalkulálható a vereség.Mindezen előjel után látható, hogy igencsak komoly téttel bír a szombat esti alsóházi csörte, amely arról hivatott dönteni, hogy a két szebb napokat is látott gárdából melyik csatlakozik a középmezőnyhöz és melyik zuhan vissza a kiesést jelentő „vörös zóna” közvetlen közelébe.

Tipp: Hazai csapat nyer, mindkét csapat gólt szerez @ 4.60

 

Alavés 2.10 döntetlen 3.35 Granada 3.75

Fentebb már volt említés arról, hogy a hétközi fordulóban milyen balszerencsés vereséget szenvedett az eddig erőn felül teljesítő újonc a Valencia otthonában (1-2) hiszen az együttes bekkje Laguardia öngóllal Latre játékvezető pedig büntetővel segítette győzelemhez a Turia partiakat.

Mauricio Pellegrino fiai azonban nem vallottak szégyent, - elsősorban a rutinos Toquero villogott-, így minden reményük megvan a baszkoknak, hogy már most hétvégén kiköszörüljék a csorbát és behúzzak második bajnoki sikerüket is a szezonban. Mert igaz ugyan, hogy a kék-fehérek eddig csak egyszer győztek a ligában, de talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az világszenzációnak bizonyult, mivel a Nou Campból sikerült elhozni a pontokat (FC Barcelona 2-1), amellett már három remit is összeszorgoskodtak, többek között pontot csentek a Vincente Calderónban is (Atlético Madrid 1-1).

A mostani vendégcsapat a Granada ellenben még egy győzelmet se tud felmuatni, és döntetlenből is csak kettő sikerült elérni, amelyek a maguk módján bravúrosnak bizonyultak, hiszen a Real Betis pályáján (2-2) illetve a Villarreal ellen (1-1) valószínűsíthetően kevés csapat fog pontot, pontokat gyűjteni.

Az andalúzok mestere Paco Jémez továbbra is a támadófutballt preferálja, de egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy egy elől-hátul gólképes csapatnak, mint amilyen a Granada is sokkal több hangsúlyt kell helyeznie a középpálya megerősítésére mivel a piros-kékek jelenleg nem rendelkeznek olyan hatékony támadósorral, amely kompenzálni tudná a labdavesztésekből és sorozatos védelmi megingásokból bekapott számtalan gólt.

Viszont ha Titoék megtalálnák ebben az egyensúlyt úgy idővel masszív kis csapattá érne össze a Granada, amely ugyan valószínűsíthetően egész évben pengeélen fog táncolni a bennmaradást illetően, de az biztos, hogy jó pár együttes dolgát igencsak megkeserítheti. Hogy erre volt példa a közelmúltban arra elég csak a Rayo Vallecano cdapatára gondolni, amely végül búcsúzni kényszerült a legjobbak küzdelemitől, de igencsak stílusosan játszott és jó pár nagy skalpot is megszerzett. Az edzőjét pedig egy bizonyos Paco Jémeznek hívták…

Tipp: Lapok száma döntetlen @ 4.70