Feljebb kapaszkodhat a Sociedad–Valencia–Espanyol hármas?


Real Sociedad1.55  döntetlen4.20  Levante6.32
A kék-fehér baszk csapat mostanra klasszikus középcsapattá vált, mely pontosan ugyanakkora távolságra van a kieséstől mint az európai kupaszereplést jelentő hetedik helytől (egész pontosan nyolc pontnyira). Két forduló óta nyeretlen ugyan a társaság, (egy döntetlen: Málaga, o. 1-1 és egy sima vereség: Atlético, i. 0-3) de előtte zsinórban három győzelmet is arattak, megszerezve például az Athletic skalpját is, ráadásul Bilbaóban (1-0).

Az Anoetában is mostanában sikeresen szerepelnek Veláék mivel legutóbbi öt fellépésük során veretlenek maradtak, három győzelem (Granada, 3-0; Real Betis, 2-1; Valencia, 2-0) mellett két döntetlent besöpörve. Ezzel immár pozitívra fordult a hazaiak mérlege: öt siker, négy remi és szintén négy kudarc. A hazai gólkülönbség pedig 17-14.

A fenti eredményekből is kitűnik, hogy Eusebio Sarcistán gárdája már jó eséllyel meg tudja nyerni a kötelező meccseket, sőt bravúrokra is képes, ugyanakkor a "nagyágyukra" nem igazán veszélyes. Mindenesetre amennyiben sikerül térdre kényszerítenie a sereghajtó Levantét alighanem végleg maga mögött tudhatja a kiesés fenyegető rémét.

A vendég valenciaiak viszont egyre inkább realitásként tekintenek az élvonalbeli búcsúra, mivel jelen pillanatban már hat pontnyi hátrányban vannak a tizenhetedik, még bennmaradást érő helytől. A piros-kékek helyzete mégsem teljesen reménytelen, mivel az alsóház eléggé sűrű és egy jó sorozattal még mindig nem lehetetlen a megmenekülés.

Ruben Gárciáék viszont elég nehéz sorozatban vannak, legutóbbi két vereségüket a Villarreal (0-3) és a Real Madrid (1-3) ellenében szenvedték el, ami náluk keményebb csapatnak is komoly fejtörést okozna, ezt megelőzően viszont kifejezetten jó futballal sikerült diadalmaskodniuk a Getafe felett (3-0).

Vendégségben viszont finoman szólva sem villognak Rossiék, mivel csak egyetlenegy (!) alkalommal sikerült hazavinniük a három pontot, és döntetlent is csak két alkalommal játszottak, ellenben begyűjtöttek tíz vereséget, ráadásul ebből a fajtából zsinórban ötnél járnak. A lőtt és kapott gólok aránya is igencsak szomorú képet mutat: 9 szerzett és 29 kapott.

Tipp: Félidőben döntetlen @ 2.23


Valencia4.33  döntetlen3.25  Atlético Madrid2.00
Az idény egyik legkellemetlenebb meglepetése még mindig a Valencia, bár az elmúlt hetekben a fekete-fehérek mutattak némi életjelet – 10-0-s összesített siker a bécsi Rapid ellen az Európa Ligában, idegenbeli sikerek a bajnokságban (Málaga 1-2; Granada 1-2) de a jelenlegi kilencedik hely és a hét egységnyi távolság az európai kupahelyektől aligha teszi boldoggá a Denevérek drukkereit.

A Mestalla sem olyan oroszlánbarlang mint egykoron, jelenleg Piattiék négy győzelem mellett hétszer ikszeltek viszont csak kétszer szenvedtek vereséget, de ez utóbbi igencsak fájdalmas, mivel korántsem legyőzhetetlen csapatok, hanem az Athletic Bilbao (0-3) és a Sporting Gijón (0-1) távozott a pontokkal.

Gary Neville együttese a szezon hátralévő részében már leginkább csak önbecsüléséért játszik, bár most vasárnap ugyan a hazai pálya ellenére nem a Turia-partiaknak áll a zászló, de ha Cserisev-Negredo-Parejo hármas jó napot fog ki akár még meg is lephetik a Matracosokat.

Az Atlético viszont magabiztosan utazik a Földközi-tenger partjára, mivel egy Sevilla elleni otthoni remi (0-0) után gyorsan javított a piros-fehér gárda és győzni tudott az ősi rivális Real Madrid otthonában (0-1), majd a Calderónban elgázolta a Sociedadot (3-0).

Vendégségben továbbra sem remeg Torresék lába, mivel idegenben szerzett 31 pontjával a liga legeredményesebbének számít ebben a műfajban az Atléti. Ugyan a gólokat továbbra sem szórja az együttes, de a Godin által vezényelt védelem szinte áttörhetetlen, vendégségben mindössze csak ötször kapitulált tizennégy forduló alatt.

A remek idegenbeli mérleg ellenére a Matracosok (elsősorban odahaza a Vincente Calderónban hullajtott pontok miatt) alighanem a bajnokság végén kénytelenek lesznek beérni az ezüstéremmel, mivel a Barcelona továbbra kilencpontos távolságnyira van tőlük és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy Suárezék lassítani terveznek.

Tipp: Vendégcsapat nyer úgy, hogy nem kap gólt @ 3.00


Espanyol2.00  döntetlen3.75  Rayo Vallecano3.65
A forduló zárómérkőzésén a katalán kék-fehérek kiesési rangadón fogadják a fővárosi Darazsakat. Mindkét együttes számára élet-halál kérdés a győzelem, mivel a hazaiak csak két ponttal, míg a vendégek mindössze jobb gólkülönbségükkel előzik meg a már kieső helyen vesztegelő Granadát.

Constantin Gálca együttese valóságos hullámvasúton ült a szezonban. Ami a hazai pályán nyújtott teljesítményt illeti, öt győzelemre négy-négy remi illetve vereség jutott, viszont mostanság erősen lejtőre kerültek a katalánok miután meglepően simán kaptak ki a Betistől (0-3) illetve a Real Sociedadtól (0-5), viszont az is igaz, hogy a két kudarc között összejött a vérszegény győzelem a Deportivo (1-0) ellenében. Hála ennek a két súlyos vereségnek Caicedoék hazai gólkülönbsége is erősen negatívba fordult át: immár 11-20 ez az arány.

Viszont adott a kérdés, ki ellen találjon vissza a győzelem útjára kék-fehér gárda, ha nem a közvetlen riválisa ellen? Ugyanakkor amennyiben nem sikerül otthoni tartani a pontokat az akár Gálca mester állásába, sőt hosszútávon az együttes élvonalbeli tagságába kerülhet.

A Rayo is ragaszkodna foggal-körömmel az élvonalbeli tagsághoz, noha legutóbb csúnya pofont kapott a Liga legerősebb csapatától (FC Barcelona 1-5) előtte viszont két bravúros döntetlent sikerült elérni a két sevillai gárda ellen (Betis i. 2-2; Sevilla i. 2-2).

Vendégségben zsinórban négy reminél jár Paco Jémez csapata, ami meg külön érdekesség, hogy ezen alkalmak során egyaránt 2-2-es végeredmény született. (Az zöld-fehér andalúz együttes mellett a Sportinggal, a Deportivóval és Valenciával mérkőztek meg a Darazsak.)

Juan Carlosék idegenben is felvállalják a támadófocit, amit a tizennégy forduló alatt 18 szerzett gól is bizonyít, ugyanakkor a cserébe összeszedett 35 a bajnokság negatív csúcsának számít.

Tipp: Szögletrúgások 9,5 alatt @ 2.28