Ereszkedőben vagy emelkedőben?


Celta Vigo1.65  döntetlen4.00  Levante5.50
Heti elemzésünknek az első kiemelt csapata a Celta, amely a megelőző három fordulóban páros lábbal lépett rá a fékpedálra, mivel vereséget szenvedett az Atlético Madrid (0-2), a Málaga (2-0) és az Athletic Bilbao (0-1) hármastól, mégpedig úgy, hogy még egy árva gólt sem sikerült lőnie.

Eduardo Berizzo vezetőedző gondjait az is növelheti, hogy úgy fest, érzelmi-gazdasági okokból el kell engednie az egyik legjobb támadóját Nolitót, aki hét góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját.

Hazai pályán ráadásul amúgy sem túl acélosak az égszínkékek, mivel tíz otthon játszott bajnoki során négyszer jött össze a győzelem a Balaídosban, de ugyanennyi alkalommal vereséget is szenvedtek, míg két ízben döntetlenre végeztek.

Ugyanakkor ki ellen találjon vissza a galíciai gárda a győzelmi útra, ha nem a sereghajtó ellen? Márpedig a siker nagyon kellene Rubén Blancoéknak, amennyiben meg kívánják tartani jelenlegi, Európa Liga indulást jelentő 5. helyezésüket.

A Levanténak már nincsenek ilyen vérmes reményei, ők már egy sima bennmaradással is beérnék. Ez ha úgy vesszük még nem is lehetetlen küldetés a piros-kékek számára, noha utolsó helyen szerénykedik a valenciai kiscsapat, de csak három egységgel van lemaradva a már bennmaradó helyen állomásozó Granadától.

Iván Lópezéknál a győzelem eléggé ritka vendég, ezért volt a szokottnál is értékesebb az előző körben egy közvetlen rivális, a Rayo Vallecano elleni siker (2-1), amely egy borzasztó, négymeccses vereségsorozatot tört meg (visszamenőleges sorrendben Atlético Madrid 1-0, Málaga 0-1, Athletic Bilbao 2-0, Granada 1-2).

Azt talán már mondani se kell, hogy Rubi mester csapata lőtte a legkevesebb gólt a bajnokságban – holtversenyben a Málagával – szám szerint 14-et, ellenben a harmadik legtöbbet kapta, egész pontosan 32-őt. Így viszont meglehetősen rizikós vállalkozásnak tűnik a bennmaradás.

Tipp: Hazai csapat nyer úgy, hogy nem kap gólt @ 2.55


Real Sociedad1.96  döntetlen3.40  Deportivo La Coruna4.25
Még mindig pengeélen táncol a korábban szebb napokat is látott Real Sociedad, ami ugyan a nála erősebb ellenfeleitől sorba kapta a pofonokat (Barcelona 4-0, Real Madrid 3-1), de idegenből már képes pontokat hozni (Getafe 1-1, Rayo Vallecano 2-2). Ennek ellenére a kieső zóna továbbra is csak öt pont távolságban van, szóval van még hová javulnia a kék fehéreknek.

Hazai pályán azonban kétségkívül erősödő tendenciát mutat Eusebio Sacristán együttese mivel leszámítva a Villarreal elleni zakót (0-2) sikerrel vette a Valencia (2-0), az Eibar (2-1) és a Sevilla (2-0) elleni akadályokat.

Illarramendiék szombat késő este azon fognak munkálkodni, hogy a „kiegyenesedés”továbbra is zavartalanul folytatódjon a Depor ellen, de ehhez mindenképpen jobb támadójátékra lesz szükség, mert az otthon eddig rúgott 10 gól kevésnek tűnik egy olyan oroszlánbarlanghoz képest, mint az Anoeta.

A galíciai kék-fehéreknek is sürgősen javítaniuk kellene, mert az elmúlt három forduló eredményeivel (Real Madrid ellen 5-0 idegenben, Villarreal ellenében 1-2 otthon és a Getafével szemben 0-0 vendégségben) az együttes visszasüllyedt a kilencedik helyre, három pontos hátrányban az Európa Liga selejtezős helyen álló Eibarral szemben.

Eddig vendégségben nem szerepelnek rosszul Caniék, három győzelem és öt döntetlen mellett csak kétszer húzták a rövidebbet, de az is igaz, hogy utoljára még tavaly, november 28-án nyertek mérkőzést a Kanári-szigeteken a Las Palmas palmas otthonában (0-2).

Hogy milyen taktikát talál ki a derbire vendégrészről Victor Sánchez mester az egyelőre kérdéses, de valószínű, hogy elsősorban az óvatosságon és a biztos védekezésen lesz a hangsúly a galíciaiaknál.

Tipp: Lapok száma 5,5 felett @ 2.06


Valencia1.60  döntetlen4.20  Rayo Vallecano5.60
Lassan már emberemlékezete nem nyert mérkőzést a Valencia, egész pontosan még november 7-én a Celta otthonában sikerült begyűjteniük a három bajnoki pontot a denevéreknek, azóta viszont immár nyolc forduló óta nyeretlenek, az új trénerrel, Gary Neville-lel eddig öt döntetlent és három vereséget tudnak csupán felmutatni.

Az érme másik oldala, hogy a Mestallában még mindig veretlenek Mustafiék, kilenc otthon megvívott csata után, ráadásul hazai gyepen pontot csentek a két gigásztól (Barca 1-1, Real Madrid 2-2) is. Legutóbbi négy csörtéjük azonban egyaránt döntetlenre végződött, a két említett szuperrangadó mellett a Getafe (2-2) és Las Palmas (1-1) távozott egy-egy ponttal gazdagabban a Földközi-tenger partjáról.

A hazai gólarány teljesen rendben lévőnek tűnik a fekete fehéreknél 14 szerzett találatért cserébe hetet kaptak. De amennyiben nem nyílik ki vasárnap délben a hazai gólzsák és indul meg fölfelé a tabellán a Valencia lehet, hogy egyre kényelmetlenebb lesz a kispad az egykori manchesteri védőlegenda alatt…

A Rayo még régebben nyert, mint vasárnapi ellenfele , sőt az elmúlt tíz forduló eredményei alapján a darazsak vannak a legrosszabb formában spanyolhonban mivel 2 döntetlen mellett (Real Sociedad otthon 2-2, Getafe idegenben 1-1)  nyolc alkalommal hagyták el vesztesen a pályán.

Paco Jémez legénysége még azzal a kétes dicsőséggel is „büszkélkedhet”, hogy toronymagasan ők kapták a legtöbb gólt (összesen 43-at), ráadásul többek közt olyan vereséggel is borzolták szurkolóik kedélyeit, mint például a Bernabéuban tett kirándulás (10-2)

Viszont ha azt nézzük, hogy a listavezető Atletico Madrid csak 6 góllal lőtt többet Mikuéknál (27- 21) akkor még azt is mondhatjuk, hogy a támadójátékkal talán nincs is akkora baj a Rayo háza táján.

A védelemnek azonban jelentősen szilárdulnia kellene már most vasárnap is különben újra gólzáporos vereségre számíthat a dél-madridi kiscsapat.

Tipp: Ázsiai hendikep, Valencia -2 @ 4.20

Eredő odds: 22.06