Csúcsrangadót játszik a Barca, kötelező házi feladat előtt a Real


Real Madrid1.09  döntetlen12.50  Leganés23.00
A hétközi BL forduló nagy meglepetése után (3-3 a lengyel Legia Varsó ellen) ismét –papíron legalábbis – könnyű meccs előtt állnak a királyiak, amikor is a szomszédvárnak számító újonc Leganést fogadják a Santiago Bernabéu stadionban.

Mielőtt egy kézlegyintéssel elintéznék a párharcot érdemes megemlíteni, hogy vannak kisebb-nagyobb problémák a hazai egyesület háza táján, kezdve azzal, hogy szinte a komplett alapvédelem hiányzik különféle okok miatt, a helyettesek meg viszonylag könnyen zavarba hozhatók, ahogy ez a varsói meccsen is kiviláglott. Ráadásul Kaylor Navas kapus is egyelőre még keresi tavalyi önmagát. Ez viszont igaz természetesen CR7-re, is, a portugál is a nyári sérülése óta jóval visszafogottabb teljesítmény nyújt – persze szigorúan önmagához képest.

Ezenkívül égetően hiányzik a középpályáról a Modric – Casemiro kettős, bár azt hozzátehetjük, hogy előbbit honfitársa Mateo Kovacic egyre jobban pótolja, utóbbi hiányát pedig az elnyűhetetlen német Toni Kroost pótolja még több futással. Mégis azt mondhatjuk, hogy a madridiak legnagyobb ellenfele elsősorban önmaguk, hogy kiscsapatok ellen biztos vezetés tudtában hajlamosak „kiengedni” ez pedig akár meg is bosszulhatja magát.

A vendégek mellett szólhat az az aprócska tény is, hogy az újoncnak az égvilágon semmi vesztenivalója nincs a „nagy testvérhez” való látogatás során, hiszen talán még legfanatikusabb szurkolói se várják el, hogy Asier Garitano együttese a Real otthonában szerezzen pontot. De azt halkan hozzátehetjük, hogy a másik madridi „testvér” az Atlético ellen se várta el senki, mégis megtörtént (0-0).

Végül azért azt az apróságot se felejtsük el, hogy ha létezne „vendégtabella” akkor azon az „uborkások” az igen előkelő harmadik helyet foglalnák el pillanatnyilag, mivel öt idegenbeli fellépésük során háromszor is győztek két vereség mellett, ezzel jóval hatékonyabbnak mint odahaza, ahol csak egyetlen pontocskát zsákmányoltak mindössze. Más kérdés, hogy pont az említett Atléti elleni derbin jött össze ez a bravúr.

Tipp: Mateo Kovacic gólt szerez 3.10


Villarreal1.52  döntetlen4.20  Real Betis7.00
Baszkföldi vereségével (Eibar 1-2) elveszítette veretlenségét az idei szezonban a Sárga Tengeralattjáró, amely a tabellán is visszacsúszott az 5. helyre. Pánik természetesen nincs Fran Escribá legénységének háza táján, részben azért mert a hátrány még korántsem behozhatatlan – a listavezető Real Madridtól öt pont, de a második helyen álló Barcától már csupán három – ráadásul odahaza, az El Madrigálban kifejezetten félelmetes a gárda mivel öt meccséből négyet megnyert és csak a Sevilla ellen (0-0) végzett döntetlenre.

Brunóék az idei szezonban elsősorban remek védekezésükkel tűnnek ki, mivel eddig tíz forduló óta mindössze hét gólt kaptak ez pedig a második legjobb teljesítmény az Atlético Madrid mögött. Ebből a hét találatból három alkalommal kellett Sergio Asenjonak hazai pályán kiszednie a labdát a hálójából, viszont a csapattársak ezen meccsek során tizenkét találattal válaszoltak és ez nem mese  – hogy a klasszikus filmcímet idézzük – hanem tény.

Hogy a castellóniak nincsenek a dobogón annak okai elsősorban idegenben keresendők, mivel vendégként csak egyszer tudtak győzni három döntetlen és egy vereség mellett, megközelítően kiegyenlített 5-4-es gólkülönbséggel.

A most vizitálni érkező sevillai Betis csak egy ponttal szerzett kevesebbet vendégként a Villarrealnál – szám szerint hatot – de nekik elsősorban a hazai teljesítményüket kell komoly kritikával illetni, mivel odahaza még ennél is kevesebb pontot sikerült begyűjteni, egész pontosan csak ötöt.

Érthető, hogy nem éppen feldobott a hangulat Rafa Navarroéknél, noha helyezések alapján viszonylag távol vannak a kiesőzónától. Pillanatnyilag a 13. helyet foglalják el, de valóságos előnyük csupán kettő egység a „legjobb” kieső helyen veszteglő asztúriai Sporting Gijón ellenében, így a zöld-fehéreknek nem ártana rákapcsolni, ha rövid távon nem akarják közvetlen veszélyben érezni magukat a kieséstől.

Legutóbb odahaza a Benit Villamarín stadionban kikaptak az idén igencsak szenvedő Espanyoltól (0-1) előtte viszont Pamplónában (Osasuna 2-1) sikerült győzelemmel abszolválni a kiruccanást. Most igen kicsi az esély egy idegenbeli sikerre, de az andalúzok egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy bármelyik mérkőzést elengedjék, „legközelebb javítunk” címszóval.

Tipp: Hazai csapat nyeri mindkét félidőt 4.00


Sevilla5.00  döntetlen4.50  FC Barcelona1.63
A forduló csúcsmérkőzését vasárnap este a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban rendezik, ahol a hazai piros-fehérek a címvédő katalánokat fogadják. Igazi háromesélyes csörtére van kilátás a semleges nagyérdemű örömére, hiszen az andalúzok a legjobbak eddig hazai pályát illetőleg, mivel mind az öt meccsüket megnyerték eddig, legyőzve többek között a félelmetes Atlético Madridot is (1-0). A Barca meg köztudottan a földkerekség egyik legerősebb – ha nem a legerősebb – csapata, amely bárhol bármikor, bárki ellen győzelmi eséllyel fut ki a pályára.

Jorge Sampaoli tanítványai eddig igen szép szezonnal örvendeztetik meg a rajongóikat, mivel a hazai pontvadászatban jelenleg az előkelő 4. helyen tartózkodnak mindössze három egységgel az első helytől, illetve a Bajnokok Ligájában is vezetik csoportjukat a Juventus-Lyon kettős előtt, így elmondható, hogy a nyári nagytakarítás a keretben illetve az edzőcsere egyáltalán nem viselte meg a csapatot, de hogy meddig tart a friss lendület az még kérdéses.

Figyelmeztető jel lehet azonban Vittoloék számára, hogy a van gyengesége az idei Sevillának az elsősorban a védelem, mivel a Sampaoli által kitalált támadótaktika erre az alakzatra már kevesebb figyelmet szentel, így tíz forduló után már tizenháromszor is mattolták a piros-fehérek hátsó alakzatát. Ugyanakkor az érme másik oldala, hogy legnagyobb rangadókon nem tudták az ellenfelek mattolni Rico kapust, hiszen se az Atlético Madrid, se a Juventus, se a Villarreal nem volt képes egy gólt se lőni a Sevillának!

A fegyelmezett, koncentrált védekezésre pedig a Barcelona ellen is nagy szüksége lesz a hazaiaknak, hiszen a katalánok eddig a legtöbb gólt lőtték a bajnokságban – szám szerint harmincat – ráadásul a góllövő listát is két játékosuk, név szerint Messi és Suárez vezeti hét-hét találattal.

Apropó Messi. A kis argentin kezd igazán játékba lendülni, amit bizonyít, hogy a Manchester City elleni két BL meccsen négy gólt is szerzett az meg nem rajta múlott, hogy ebből a másodikat nem tudták megnyerni a gránátvörös-kékek. És ezzel el is érkeztek a jelenlegi Barca Achilles sarkához, nevezetesen, hogy elképesztő sérülés hullám miatt olyan alapemberek maródiak hosszabb-rövidebb időre, mint Pique, Jordi Alba vagy éppen a csapat esze Iniesta.

Persze amíg a nagy „MSN” egészséges addig mondhatjuk, hogy nem igazán lényeges ki hiányzik hátul vagy éppen a középpályán, de az Angliában lejátszott meccsen láthattuk, hogy mindez igenis számított, így akár Andalúziában is élhet át meleg pillanatokat a címvédő és nem feltétlen a még mindig kellemesnek számító időjárás miatt.

Tipp: Pontos eredmény 2-2 12.00