Csaták Európáért és az élvonalbeli tagságért


Athletic Club Bilbao1.45  döntetlen4.50  Deportivo La Coruna7.60
Érdekes mérkőzésre van kilátás szerda este a bilbaói San Mamés stadionban, ahol a hazai Athletic foggal-körömmel védelmezi riválisaitól hetedik pozícióját, ami Európa Liga indulásra jogosítja fel birtokosát. Az egyik ilyen kihívó épp mostani ellenfele, a galíciai Deportivo lesz, igaz jelenleg ritka rossz formában van.

A baszk piros-fehérek az előző fordulóban a Mestallában aratott győzelműkkel (Valencia, 3-0) tettek pontot egy gyengébb sorozat végére, mivel előtte három fordulón keresztül képtelenek voltak győzni, ráadásul szurkolóik nagy keserűségére hazai pályán bukták el a nagy baszk rangadót az örök ellenfél (ellenség?) Real Sociedaddal szemben (0-1).

Ennek ellenére nem szerepelnek odahaza rosszul Ernesto Valverde tanítványai, hiszen tizenkét hazai fellépésük során hatszor otthon tudták tartani a pontokat és mindössze háromszor kaptak ki ugyanennyi döntetlen mellett. Ugyanakkor akár figyelmeztető adat is lehet, hogy legutóbbi négy hazai meccséből csak egyet, a "kis" baszk meccset tudták behúzni Williamsék (5-2), de Sociedadtól kapott pofon mellett még nem bírtak el a Villarreallal (0-0) és a Las Palmassal sem (2-2).

A Deportivo viszont a 2016-os naptári év legrosszabb csapata cím "büszke" tulajdonosa, ugyanis bő két hónap alatt egyetlen meccset sem tudtak megnyerni a kék-fehérek, ezzel az előkelő hatodik helyről a tízedikre süllyedtek vissza, immár hat pont távolságra "Európától", vagyis pont a szerdai ellenfelük által elfoglalt hetedik helyezéstől.

Víctor Sánchez együttese eddig a liga döntetlenkirályának számít, bár az utóbbi két mérkőzésen már az egy árva pontocska sem jött össze, mivel előbb a nem éppen világverő Espanyol otthonában (0-1) majd hazai pályán a Riazorban maradt alul a Granadával szemben (0-1). Idegenben egyébként nem is teljesítenek rosszul Manuék, mivel csak három alkalommal szenvedtek vereséget, igaz ugyanennyiszer győztek és hét alkalommal pedig megosztoztak a pontokon az aktuális ellenfelükkel.

Az viszont örök igazság, hogy a hárompontos rendszerben egy-egy ponttal nem igazán lehet nagyon előre jutni, ezért ha a gallegók komolyan próbálják venni halványuló európai álmaikat akkor igencsak össze kellene szedniük magukat.  

Tipp: Hazai csapat nyer úgy, hogy nem kap gólt @ 2.20


Celta Vigo2.20  döntetlen3.40  Villarreal3.45
A Celta is ébredezik egy hosszú negatív sorozat után. Hosszú nyeretlenségi sorozat után február végén legyőzték az Eibart (3-2) és ez akkora lökést adott az égszínkékeknek, hogy az előző fordulóban a Coliseum Alfonso Pérezből is győztesen távoztak (Getafe, 1-0).

A vigóiak általában gólzáporos mérkőzéseket vívnak hazai pályán. Legutóbbi három otthoni meccsükön nyolc gólt is szereztek, viszont hatot kaptak cserébe. Az Eibar elleni sikert megelőzően a Sevillával (1-1) játszottak döntetlent Aspasék, előtte pedig a Levante felett diadalmaskodtak (4-3).

A több mint egy hónapos nyeretlenségi széria ellenére továbbra is az igen tekintélyes ötödik helyen állomásozik Eduardo Berizzo gárdája, viszont a legtitkosabb álom, a Bajnokok Ligája selejtezőt jelentő negyedik hely immár szinte elérhetetlen, tizenegy pontos távolságba került a galíciaiaktól. Viszont amennyiben sikerülne szerda este a Balaídosban térde kényszeríteni a Villarrealt úgy máris nyolc egységre csökkenne a távolság a két egyesület között.

Ami a vendégeket illeti, elképesztően stabilnak bizonyul ebben a szezonban a castellóni együttes, a kiváló formát pedig zsinórban négy hazai pályán aratott győzelem, valamint az Európa Ligában az olasz Napoli búcsúztatása egyaránt bizonyítja.

Idegenben legutóbbi három fellépésük során három döntetlennél tartanak Victor Ruizék, de ezek értékét növeli, hogy például a Calderónból (Atlético M., 0-0) illetve a San Mamésből (Athletic B., 0-0) sikerült értékes ponttal hazatérniük. A Sárga Tengeralattjáró összesített idegenbeli mérlege eddig tizenkét fellépés alatt négy győzelem, öt döntetlen és három vereség, teljesen ötvenszázalékos gólkülönbséggel (11-11).

Marcelino Garcia Toral együttesének viszont a többes megterhelés miatt nem is feltétlenül szükséges győznie Vigóban, mivel az ellenfelek rapszodikussága miatt egy esetleges vereséggel is tekintélyes előnyben lenne üldözőivel szemben. Előre aligha néz a gárda, bár a Real Madrid jelenleg csak két ponttal van előttük arra kicsi az esély, hogy a sárga-kékek a bajnokság végére befurakodjanak a madridi gigászok közé.

Tipp: Hazai gól mindkét féidőben @ 3.75


Granada CF2.10  döntetlen3.35  Sporting de Gijón3.80
Igazi kiesési rangadót rendeznek csütörtök este Andalúziában, ahol a helyi Granada az asztúriai Sportingot fogadja. A hazaiak jelenleg az utolsó előtti, a tizenkilencedik helyen tanyáznak eddig 23 pontot összegereblyézve, a vendégek pedig mindössze egy árva pontocskával és ugyanennyi hellyel előzik meg mostani vendéglátójukat.

A hazai piros-kékek az előző fordulóban bravúros győzelmet könyvelhettek a Deportivo vendégeként (1-0), ami úgy hiányzott számukra, mint egy falat kenyér, mivel utoljára a bő egy hónappal ezelőtt sikerült két vállra fektetni hazai környezetben Getafét (3-2) de azt követően zsinórban négy vereséget szenvedett el José González együttese.

Odahaza tizenkét fellépésük során csak háromszor diadalmaskodtak az andalúzok, két döntetlen mellett hét alkalommal azonban a rövidebbet húzták, így a statisztikák tanúsága szerint pillanatnyilag az övéké a hazai pályán legrosszabbul szereplő együttes kétes értékű titulusa. Hazai gólkülönbségük 13-22.

Az asztúriai Gijónnak még január végén volt egy jó sorozata amikor is odahaza, az El Molinón-ban kiütötte a Real Sociedadot (5-1) majd idegenben begyűjtötte a Valencia skalpját (1-0), de utána jött  öt nyeretlen forduló, (három döntetlen, két vereség) amivel ismét a "vörös zónába" csúszott Abelardo Fernandez csapata.

Érdekesség, hogy vendégként a Sporting ugyanannyi pontot (11-et) szerzett (3-2-8-as mérleggel) mint ahányat a Granada odahaza. Összesített gólarányt nézve az asztúriaiak jobbak: harmincszor találtak be ellenfeleik kapujába, míg az ő kapujukból negyvenhét alkalommal kellett kivenniük a labdát, a hazaiaknál ez az arány 27-51.

Mindez csak apró adalék, egy igazi "hatpontos" kiesési rangadó előtt, aminek végeredménye megtippelhetetlen, de egy biztos: valódi élet-halál küzdelem várható, aminek a vesztese jó eséllyel már Segunda Divizió küzdelemire készülhet a következő szezonban. 

Tipp: Lapok száma 6,5 felett @ 2.10